Zdravljenje

doctor_patient.gif 

Sladkorne bolezni ne znamo pozdraviti, da bi izginila, poznamo pa načine, kako lahko uravnamo raven glukoze tako, da telesu ne bo škodljiva. Primeren način prehranjevanja in gibanja sta temelj vsega zdravljenja. S primernim načrtom zdravljenja lahko preprečite zaplete, povezane s sladkorno boleznijo, oziroma odložite njihov nastanek. Najpogosteje uporabljamo zdravila v obliki tablet in insulin. Posvetujte se z zdravnikom in oblikujte načrt zdravljenja, ki je najboljši za vas.

Dolgoročno lahko visoka raven glukoze v krvi povzroči zdravstvene težave. Sladkorno bolezen tako povroča:1

  • srčno-žilne bolezni, kot so angina pektoris, miokardni infarkt, možganska kap, zoženje žil po nogah
  • bolezen ledvic
  • okvaro živcev
  • prizadetost očesnega ozadja
  • bolezni dlesni in zob
  • okvara ožilja in oživčenja stopal pa privede do t. i. diabetične noge, katere najhujša posledica je amputacija

Z znižanjem ravni glukoze v ciljno območje lahko te težave preprečite ali odložite njihov nastanek. Primerno pogosta samokontrola in izvajanje ustreznih ukrepov sta vam pri doseganju ciljev lahko v pomoč.2

Osnovna koraka sta pravilna izbira hrane in telesna vadba. Pri sladkorni bolezni tipa 1 je praviloma že od pojava sladkorne bolezni dalje potrebno doživljenjsko zdravljenje z insulinom. Pri sladkorni bolezni tipa 2 je, če rezultati izvidov to dopuščajo, nekaj časa možno zdravljenje z upoštevanjem pravil zdravega življenjskega sloga in še brez zdravil. Slej ko prej pa delovanje trebušne slinavke tako oslabi, da je potrebno zdravljenje z zdravili. Zdravila vam predpiše zdravnik. Vrsta zdravil je odvisna od vašega tipa sladkorne bolezni, od posebnosti vašega načina življenja in drugih morebitnih zdravstvenih težav.

 

1 National Diabetes Information Clearinghouse. Diabetes, Heart Disease and Stroke. Dostopno na http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/stroke/#connection. Citirano 11. 11. 2008.

2 Endocrine Today. Use of SMBG results is needed for successful outcomes. Dostopno na http://www.endocrinetoday.com/view.aspx?rid=30180. Citirano 13. 11. 2008.


S tabletami (peroralni antihiperglikemiki)

Veliko ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 še vedno lahko proizvaja insulin, vendar ga njihovo telo ne proizvede dovolj ali pa ga ne uporabi tako učinkovito, kot bi ga moralo.

Po navadi se osebam s sladkorno boleznijo naprej svetuje primerna prehrana in telesna vadba. Če s tem ciljev zdravljenja ne dosežete, vam zdravnik predpiše zdravila, običajno v obliki tablet, ki se zaužijejo. Ko učinek zdravil popusti, začnemo zdravljenje z insulinom. Izjemoma je pristop k izbiri zdravil lahko drugačen, redkeje uporabljamo tudi zdravila drugih vrst.

Danes je med peroralnimi antihiperglikemiki več različnih skupin zdravil, ki s tem ponujajo več možnosti za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Ker imajo različna zdravila različne učinke, vam zdravnik lahko predpiše več različnih zdravil. Če jemljete peroralne antihipergikemike, lahko s primerno pogostim merjenjem ravni glukoze v krvi skupaj z zdravnikom ocenita uspešnost delovanja zdravil, ob morebitnih nejasnih težavah pa lahko tudi potrdite, ali gre za hipoglikemijo ali ne.

Diskretno zdravljenje z insulinsko črpalko

Z etuiji za nošenje lahko svojo insulinsko črpalko Accu-Chek Spirit Combo nosite na različnih mestih.

AC_Connect_300x300_SLO.jpg