Obvladovanje zapletov sladkorne bolezni

Educator4_500x189_R.jpg 

Kot veste, je nadzorovanje vaše ravni glukoze v krvi pomembno, da se izognete hipoglikemiji in hiperglikemiji, torej prenizki in previsoki ravni glukoze v krvi.

Če boste ohranjali raven glukoze v krvi v ciljnem območju, lahko odložite ali preprečite nastanek kroničnih zapletov. Visoka raven glukoze v krvi lahko poškoduje veliko delov telesa, kot so oči, srce, ledvice, možgane in noge. Vendar pa lahko skupaj s svojim zdravstvenim timom zmanjšate ali celo preprečite neugoden vpliv zapletov sladkorne bolezni na vaše življenje.

Na naslednje strani smo zapisali nekaj pogostejših zapletov sladkorne bolezni, njihovih simptomov in načinov njihovega zdravljenja ter nekaj korakov, ki vam jih bo priporočil vaš zdravnik, da zmanjšate tveganje.


Težave z nogami

foot_care.jpg 

Primerna nega nog je pomemben del vsakodnevne higiene osebe s sladkorno boleznijo. Visoka raven glukoze v krvi lahko poškoduje žile, po katerih v noge in podplate prihajajo kisik in hranilne snovi. Povzroči lahko tudi poškodbe živcev, kar skupaj s slabo prekrvitvijo pomeni tudi večjo nagnjenost k deformacijem nog ter vnetja in okvaro tkiv, ki pa osebe praviloma ne bolijo.

Sladkorno bolezen pogosto povezujejo z amputacijami in težavami z nogami. V ZDA več kot 60 odstotkov vseh amputacij spodnjih udov, če ne štejemo amputacij zaradi nesreč ali poškodb, opravijo pri osebah s sladkorno boleznijo.1

Na kaj moramo biti pozorni

Stroka v Sloveniji priporoča pregled nog pri ljudeh s sladkorno boleznijo vsaj enkrat na leto oziroma pogosteje, če so se težave že pojavile.2 Če opazite katerega od naštetih simptomov, se posvetujte s svojim zdravnikom:3

  • slabše občutenje bolečine ali manjša občutljivost nog ali stopal
  • ureznine ali razpoke na koži
  • vraščeni nohti
  • spremenjena oblika podplata
  • kurja očesa ali otiščanci

Zdrave navade za nego stopal osebe s sladkorno boleznijo

Če boste ohranjali raven glukoze v krvi v območju, ki vam ga je določil vaš zdravnik, in vsak dan posebno pozornost namenjali svojim nogam, lahko preprečite zaplete, ki se na njih lahko pojavijo. Za zdrave prste na nogah in stopala storite naslednje:4

  • Redno si pregledujte stopala.
  • Nosite udobne čevlje, ki so vam prav.
  • Vsak dan si umijte noge z milom in toplo vodo.
  • Nohte na nogah si strižite previdno, da prstov ne poškodujete, naravnost in ne prekratko.

1 Centers for Disease Control and Prevention. National diabetes fact sheet, 2007. Dostopno na http://www.cdc.gov/diabetes/pubs/pdf/ndfs_2007.pdf. Citirano 11. 11. 2008.

2 Diabetološko združenje Slovenije. Pregled diabetičnega stopala Dostopno na http://www.endodiab.si/priporocila/

3 National Institute of Diabetes and digestive and Kidney Diseases. Prevent diabetes problems: keep your feet and skin healthy. Dostopno na http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/complications_feet. Citirano 20. 2 2008. 

4 MedlinePlus. Foot health. Dostopno na http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/foothealth.html. Citirano 20. 1 2008.

AC_Connect_300x300_SLO.jpg

Diskretno zdravljenje z insulinsko črpalko

Z etuiji za nošenje lahko svojo insulinsko črpalko Accu-Chek Spirit Combo nosite na različnih mestih.