Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Čili in zdravi tudi za praznike

Čas razvajanja z jedačo in pijačo ter obiskovanja prijateljev in sorodnikov od blizu in daleč – nadzorovanje ravni glukoze v krvi je tudi v tem času zagotovo mogoče. Zapisali smo nekaj stvari, na katere ni dobro pozabiti na decembrskih srečanjih. Prazniki so polni običajev, vendar to ne pomeni, da ni prostora za nove. Letos oblikujte zdravo tradicijo in uvedite kakšno spremembo. Lahko le sladico, prijazno za sladkorno bolezen, ali pa skrivalnice z otroki po božični večerji.  Načrtujte čas za gibanje, tudi če ga boste morali skrajšati zaradi obveznosti in natrpanega urnika. Nič ni...

Več o tem

Razvrsti rezultate iskanja

Resnica o ogljikovih hidratih in sladkorni bolezni

Mit: Če imate sladkorno bolezen, ne smete jesti sladkarij in sladkorja. Resnica: Ravni krvnega sladkorja ne zvišujejo le sladkarije in sladkor v hrani. Vsako živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, bo vplivalo na vašo raven glukoze v krvi. Torej ne samo bomboni, lizike in podobne sladkarije, ampak tudi krompir, testenine in kruh.1 Seveda pa ima vsaka hrana drugačen vpliv na raven glukoze v krvi. Zakaj? Če z ogljikovimi hidrati jemo beljakovine, maščobe ali vlaknine, je presnova ogljikovih hidratov lahko počasnejša. Zato posebne vlaknine v polnozrnatih...

Več o tem

Naši največji zavezniki v hrani

Dejstvo je: vse, kar pojemo, ni enako vredno. Nekatera živila so nevarno zapeljiva, na primer tista čokoladna ploščica, ki vas zapeljuje iz kuhinjske omarice. Nekatera pa so tako hranljiva, zdrava in slastna, da jih uvrščamo v razred superživil. Njihova najboljša ocena: visokohranljiva in z vitamini, pa še z nizkim glikemičnim indeksom. In kateri so ti najboljši zavezniki urejene sladkorne bolezni? Fižol Kot mnoge stročnice tudi fižol vsebuje veliko prehranskih vlaknin – te so za nekoga s sladkorno boleznijo zelo pomembne. Poleg tega pripomorejo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni, k...

Več o tem

Zdrava prehrana

Kot oseba s sladkorno boleznijo vsak dan sprejemate pomembne odločitve o svoji prehrani. Na vašo raven glukoze v krvi najbolj vpliva hrana. S tem izzivom se lahko spoprimete tako, da obroke načrtujete in izbirate ustrezna živila, kadar jeste doma, nakupujete živila ali pa obedujete zunaj. Če pri načrtovanju sodelujete s svojim zdravnikom oziroma diplomirano medicinsko sestro ter se poučite o prehrani in vplivu živil na raven glukoze v krvi, lahko načrtovanje obrokov spremenite v prijetno izkušnjo. Večina živil se v sladkor oziroma glukozo spremeni, preden pride v krvni obtok. Insulin pomaga glukozi, da iz krvnega...

Več o tem

Začnimo dan z zdravim zajtrkom

Ste se že kdaj čudili, zakaj ljudje pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu? Z njim se začne dnevna presnova, zajtrk nam da energijo, razmišljamo lahko jasneje in zajtrk preprečuje nizko raven glukoze v krvi. Poskusite pripraviti zajtrk po katerem od receptov v nadaljevanju in tudi vi izkoristite prednosti dobrega jutranjega obroka.    Jajca Bogata z beljakovinami in z zelo malo ogljikovih hidratov so jajca najmočnejši način za začetek dneva, saj si z njimi ne bomo zvišali ravni glukoze v krvi. Kadar koli lahko umešamo nekaj jajc in poskusimo pripraviti...

Več o tem

Poskrbite zase: 10 toplih napitkov za hladne dni

Nekaj najboljšega v hladnih in mrzlih dneh: toplina sopare nad skodelico slastnega. Nizkokalorični napitki z malo ogljikovih hidratov so vedno najboljši. Za vas smo zbrali nekaj zdravih in priljubljenih edinstvenih toplih napitkov.    Pri tistih, v katerih je tudi kaj alkohola, ponovimo preprosto usmeritev glede mere pri količini: za moške se ne priporoča več kot dve merici na dan (npr. 2 dcl vina ali jabolčnika), za ženske pa pravijo, da je dovolj ena merica (npr. 1 dcl vina ali česa podobnega).   Maroški...

Več o tem

Koliko veste o ogljikovih hidratih?

Preberite naslednjih šest trditev in presodite, katere so pravilne. Meso vsebuje le malo ogljikovih hidratov. V porciji limskega fižola je ogljikovih hidratov toliko kot v rezini kruha. Glede na oznake na proizvodih je v 20 g sladkanih koruznih kosmičev 27 gramov OH, v 20 g mislijev (žitaric) z veliko vlaknin pa 38 gramov OH. Očitno je za vaš krvni sladkor bolje jesti koruzne kosmiče.  Meso rakovice in podobni proizvodi vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov. Navsezadnje je vse to morska hrana.   Če na nalepki piše »brez sladkorja« ali »z manj maščobe«, potem to...

Več o tem

Čud(ež)ne diete (in druge zamisli, ki ne pijejo vode)

Ob priljubljenih dietah se izguba telesne teže zdi zelo enostavna (če že niso ravno privlačne – da, govorimo o dieti z otroško hrano). Vprašajte koga, ki je uspešno izgubil zgledno število kilogramov. Njegov odgovor bo zagotovo nekaj v smislu: »Bolje sem jedel in se več gibal.« Ti šment! Vsako leto se pojavi kakšna nova dieta in hitro se tudi pozabi. Vsaka obljublja najučinkovitejšo izgubo kilogramov. Zbrali smo jih nekaj, ki jih le ošvrknite z enim očesom in nato pojdite svojo pot. Odpovedovanje obrokom ali odpovedovanje preveč kalorijam Zdravniki opozarjajo, da odpovedovanje obrokom...

Več o tem

Razvozlajmo sladkorno bolezen: Kako brati oznake hranilne vrednosti na živilih

Ste že pomislili na to, kako vam in vaši družini lahko sladkorna bolezen pomaga, da živite bolj zdravo? Vodenje sladkorne bolezni zahteva disciplino in premišljeno uživanje hrane. To je vaša priložnost – da ste pozornejši na to, kakšno hrano pravzaprav uživate v družini. Nakupovanje živil pomeni usklajevanje prehranskih potreb družinskih članov v gospodinjstvu, predvsem pa pozornost do tistih s posebnimi prehranskimi potrebami. Če imate sladkorno bolezen vi ali kdo od bližnjih, morate pogosteje preverjati oznake na pakiranjih z živili, ali so primerna za vas in ali lahko pomagajo pri učinkovitem obvladovanju uživanja ogljikovih...

Več o tem