Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Lazanja z malo ogljikovimi hidrati

Prav taka kot klasična, le s samo tretjino ogljikovih hidratov – nič, česar ne bi mogli vzljubiti!   Sestavine 2 srednje veliki bučki (vrsta cukini) 1 šop listnatega ohrovta (priporočljivo je, da so listi kar se da ploščati) 1 skodelica (250 ml) paradižnikove omake 1 skodelica (100 g) naribane, odcejene, delno posnete mocarele 1 skodelica (250 g) odcejene, delno posnete rikote 1/2 skodelice (50 g) naribanega parmezana 1 jajce 500 g mletega pustega puranjega mesa 2 stroka česna 1/2...

Več o tem

Razvrsti rezultate iskanja

Resnica o ogljikovih hidratih in sladkorni bolezni

Mit: Če imate sladkorno bolezen, ne smete jesti sladkarij in sladkorja. Resnica: Ravni krvnega sladkorja ne zvišujejo le sladkarije in sladkor v hrani. Vsako živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, bo vplivalo na vašo raven glukoze v krvi. Torej ne samo bomboni, lizike in podobne sladkarije, ampak tudi krompir, testenine in kruh.1 Seveda pa ima vsaka hrana drugačen vpliv na raven glukoze v krvi. Zakaj? Če z ogljikovimi hidrati jemo beljakovine, maščobe ali vlaknine, je presnova ogljikovih hidratov lahko počasnejša. Zato posebne vlaknine v polnozrnatih...

Več o tem

Naši največji zavezniki v hrani

Dejstvo je: vse, kar pojemo, ni enako vredno. Nekatera živila so nevarno zapeljiva, na primer tista čokoladna ploščica, ki vas zapeljuje iz kuhinjske omarice. Nekatera pa so tako hranljiva, zdrava in slastna, da jih uvrščamo v razred superživil. Njihova najboljša ocena: visokohranljiva in z vitamini, pa še z nizkim glikemičnim indeksom. In kateri so ti najboljši zavezniki urejene sladkorne bolezni? Fižol Kot mnoge stročnice tudi fižol vsebuje veliko prehranskih vlaknin – te so za nekoga s sladkorno boleznijo zelo pomembne. Poleg tega pripomorejo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni, k...

Več o tem

Zdrava prehrana

Kot oseba s sladkorno boleznijo vsak dan sprejemate pomembne odločitve o svoji prehrani. Na vašo raven glukoze v krvi najbolj vpliva hrana. S tem izzivom se lahko spoprimete tako, da obroke načrtujete in izbirate ustrezna živila, kadar jeste doma, nakupujete živila ali pa obedujete zunaj. Če pri načrtovanju sodelujete s svojim zdravnikom oziroma diplomirano medicinsko sestro ter se poučite o prehrani in vplivu živil na raven glukoze v krvi, lahko načrtovanje obrokov spremenite v prijetno izkušnjo. Večina živil se v sladkor oziroma glukozo spremeni, preden pride v krvni obtok. Insulin pomaga glukozi, da iz krvnega...

Več o tem

Začnimo dan z zdravim zajtrkom

Ste se že kdaj čudili, zakaj ljudje pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu? Z njim se začne dnevna presnova, zajtrk nam da energijo, razmišljamo lahko jasneje in zajtrk preprečuje nizko raven glukoze v krvi. Poskusite pripraviti zajtrk po katerem od receptov v nadaljevanju in tudi vi izkoristite prednosti dobrega jutranjega obroka.    Jajca Bogata z beljakovinami in z zelo malo ogljikovih hidratov so jajca najmočnejši način za začetek dneva, saj si z njimi ne bomo zvišali ravni glukoze v krvi. Kadar koli lahko umešamo nekaj jajc in poskusimo pripraviti...

Več o tem

S sladkorno boleznijo v restavraciji

Že od svetovnega dneva sladkorne bolezni 2018 si postavljamo provokativno vprašanje, kako je sladkorna bolezen lahko v pomoč vaši družini. Zagotovo je obladovanje sladkorne bolezni zahtevno, vendar smo prepričani, da našim družinam prinaša tudi priložnost za boljše razumevanje zdravja in za skupno oblikovanje bolj zdravih navad. Eden od pomembnejših vidikov vodenja sladkorne bolezni – ali zdravja na splošno – je uravnotežena in zdrava prehrana. Želite zmanjšati vnos ogljikovih hidratov in sladkorja, povečati vnos beljakovin in zelenjave ter zaužito hrano skrbno odmerjati v pravih porcijah? Premislite ob vsakem povabilu...

Več o tem

Kako naj jem (večinoma) zdravo, če pa sem nor/-a na nezdrave prigrizke

Večina nas želi jesti zdravo, najsi zaradi vodenja sladkorne bolezni, telesne teže ali le zaradi dobrega počutja. Kaj pa jesti zdravo pravzaprav pomeni in zakaj je to včasih tako težko? Kaj pomeni jesti zdravo, si vsak razlaga po svoje. Za nekatere to pomeni, da zmanjšajo ali ukinejo vnos ene hranilne skupine, na primer ogljikovih hidratov ali maščob. Nekateri se prehranjujejo vegetarijansko, drugi jedo brezglutensko prehrano, tretji sadno in tako naprej. Skupno vsem tem primerom prehranjevanja je, da se vsak odpove nečemu. In o tem ponovno razmislimo ob tem prispevku. Menimo namreč, da se ni treba...

Več o tem

Poskrbite zase: 10 toplih napitkov za hladne dni

Nekaj najboljšega v hladnih in mrzlih dneh: toplina sopare nad skodelico slastnega. Nizkokalorični napitki z malo ogljikovih hidratov so vedno najboljši. Za vas smo zbrali nekaj zdravih in priljubljenih edinstvenih toplih napitkov.    Pri tistih, v katerih je tudi kaj alkohola, ponovimo preprosto usmeritev glede mere pri količini: za moške se ne priporoča več kot dve merici na dan (npr. 2 dcl vina ali jabolčnika), za ženske pa pravijo, da je dovolj ena merica (npr. 1 dcl vina ali česa podobnega).   Maroški...

Več o tem

Koliko veste o ogljikovih hidratih?

Preberite naslednjih šest trditev in presodite, katere so pravilne. Meso vsebuje le malo ogljikovih hidratov. V porciji limskega fižola je ogljikovih hidratov toliko kot v rezini kruha. Glede na oznake na proizvodih je v 20 g sladkanih koruznih kosmičev 27 gramov OH, v 20 g mislijev (žitaric) z veliko vlaknin pa 38 gramov OH. Očitno je za vaš krvni sladkor bolje jesti koruzne kosmiče.  Meso rakovice in podobni proizvodi vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov. Navsezadnje je vse to morska hrana.   Če na nalepki piše »brez sladkorja« ali »z manj maščobe«, potem to...

Več o tem

Pages