Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako se lahko znebite strahu pred iglami

Vam pogled na iglo povzroči strah, slabost ali omedlevico? Niste edini, približno eden od desetih ljudi čuti prav tako. Žal pritisk tega strahu lahko vpliva na vaše zdravje. Stres lahko povzroči hitro zvišanje ravni glukoze v krvi in strah pred tem je lahko dober razlog, da se izogibate zdravljenju ali rednemu merjenju krvnega sladkorja. Ker zavračanje zdravljenja ne pride v poštev, je najbolje, da storite vse, kar je v vaši moči, da najdete udoben in navsezadnje učinkovit način za uporabo igel.  S svojimi strahovi se soočite v prisotnosti svojega zdravnika Poskrbite za to, da boste dobro...

Več o tem

Razvrsti rezultate iskanja

Resnica o ogljikovih hidratih in sladkorni bolezni

Mit: Če imate sladkorno bolezen, ne smete jesti sladkarij in sladkorja. Resnica: Ravni krvnega sladkorja ne zvišujejo le sladkarije in sladkor v hrani. Vsako živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, bo vplivalo na vašo raven glukoze v krvi. Torej ne samo bomboni, lizike in podobne sladkarije, ampak tudi krompir, testenine in kruh.1 Seveda pa ima vsaka hrana drugačen vpliv na raven glukoze v krvi. Zakaj? Če z ogljikovimi hidrati jemo beljakovine, maščobe ali vlaknine, je presnova ogljikovih hidratov lahko počasnejša. Zato posebne vlaknine v polnozrnatih...

Več o tem

Naši največji zavezniki v hrani

Dejstvo je: vse, kar pojemo, ni enako vredno. Nekatera živila so nevarno zapeljiva, na primer tista čokoladna ploščica, ki vas zapeljuje iz kuhinjske omarice. Nekatera pa so tako hranljiva, zdrava in slastna, da jih uvrščamo v razred superživil. Njihova najboljša ocena: visokohranljiva in z vitamini, pa še z nizkim glikemičnim indeksom. In kateri so ti najboljši zavezniki urejene sladkorne bolezni? Fižol Kot mnoge stročnice tudi fižol vsebuje veliko prehranskih vlaknin – te so za nekoga s sladkorno boleznijo zelo pomembne. Poleg tega pripomorejo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni, k...

Več o tem

Zdrava prehrana

Kot oseba s sladkorno boleznijo vsak dan sprejemate pomembne odločitve o svoji prehrani. Na vašo raven glukoze v krvi najbolj vpliva hrana. S tem izzivom se lahko spoprimete tako, da obroke načrtujete in izbirate ustrezna živila, kadar jeste doma, nakupujete živila ali pa obedujete zunaj. Če pri načrtovanju sodelujete s svojim zdravnikom oziroma diplomirano medicinsko sestro ter se poučite o prehrani in vplivu živil na raven glukoze v krvi, lahko načrtovanje obrokov spremenite v prijetno izkušnjo. Večina živil se v sladkor oziroma glukozo spremeni, preden pride v krvni obtok. Insulin pomaga glukozi, da iz krvnega...

Več o tem

Začnimo dan z zdravim zajtrkom

Ste se že kdaj čudili, zakaj ljudje pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu? Z njim se začne dnevna presnova, zajtrk nam da energijo, razmišljamo lahko jasneje in zajtrk preprečuje nizko raven glukoze v krvi. Poskusite pripraviti zajtrk po katerem od receptov v nadaljevanju in tudi vi izkoristite prednosti dobrega jutranjega obroka.    Jajca Bogata z beljakovinami in z zelo malo ogljikovih hidratov so jajca najmočnejši način za začetek dneva, saj si z njimi ne bomo zvišali ravni glukoze v krvi. Kadar koli lahko umešamo nekaj jajc in poskusimo pripraviti...

Več o tem

Poskrbite zase: 10 toplih napitkov za hladne dni

Nekaj najboljšega v hladnih in mrzlih dneh: toplina sopare nad skodelico slastnega. Nizkokalorični napitki z malo ogljikovih hidratov so vedno najboljši. Za vas smo zbrali nekaj zdravih in priljubljenih edinstvenih toplih napitkov.    Pri tistih, v katerih je tudi kaj alkohola, ponovimo preprosto usmeritev glede mere pri količini: za moške se ne priporoča več kot dve merici na dan (npr. 2 dcl vina ali jabolčnika), za ženske pa pravijo, da je dovolj ena merica (npr. 1 dcl vina ali česa podobnega).   Maroški...

Več o tem