Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Zdrave ovsene palačinke

Sestavine za 1 osebo

  • 40 g ovsene moke
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • 0,3 dl mleka in 0,2 dl mineralne vode
  • malo vode
  • kakavovo/kokosovo maslo za pečenje

Za namaz:

  • grški jogurt
  • 1 lonček borovnic ali jagod
  • sezonsko sadje

Najprej ovsene kosmiče zmeljemo v moko. Pomagamo si s kavnim mlinčkom ali blenderjem, ki ga uporabljamo za mešanje smutijev. Ovseno moko dodamo k jajcu, mleku, nekaj vode in soli ter vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo homogeno zmes. Testo je nekoliko gostejše kot pri standardnih palačinkah. Če ga boste poskušali razredčiti z mlekom, vodo ali radensko, se bodo palačinke trgale in jih ne boste mogli obrniti.

Ponev pristavimo na ogenj in vanjo nasekljamo kakavovo maslo, da se raztopi. Z zajemalko ali kar iz posode vlijemo zmes na vročo ponev. Z obračanjem ponve testo razporedimo po celotni površini. Ker je masa gosta, se lahko zgodi, da ne bo stekla po celotni ponvi in palačinke ne bodo povsem lepe okrogle oblike, kot smo jih vajeni. Nič zato. Nekaj mase lahko še dodamo ali pa pustimo tako in bodo bolj abstraktne oblike.

Ko so pečene, jih namažemo z grškim jogurtom in nanje zložimo borovnice ali jagode. Zložimo ali zvijemo jih, kot želimo. Slastne so tudi z drugim sezonskim sadjem – breskve, nektarine ipd. Postrežemo tople.