Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Hamburgerji z omako za žar

Sestavine (za 8 porcij):

  • 410 g vloženega in osušenega fižola
  • 15 ml kisa
  • 15 ml worcesterske omake
  • 2 ml stisnjenega česna 
  • 200 g pustega mletega govejega mesa
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljano steblo zelene
  • 1 nadrobljena rezina kruha (belega ali črnega)
  • 250 ml ovsenih otrobov
  • 5 ml raztopljene jušne osnove (kocke)
  • 1 jajce
  • 5 ml oljčnega olja ali olja oljne ogrščice
  • 4–8 štučk za hamburgerje
  • sveže mlet črni poper

 

Omaka za žar

  • 1 sesekljana čebula
  • 1 veliko naribano jabolko 
  • 1 strok stisnjenega česna
  • 5 ml oljčnega olja ali olja oljne ogrščice
  • 60 ml paradižnikove omake ali pelatov
  • 1 drobno narezan paradižnik 
  • 125 ml vode 
  • 20 ml rjavega sladkorja
  • 30 ml worcesterske omake
  • 5 ml soli 
  • 10 ml gorčice

 

Priprava:

  1. Pretlačite fižol, kis, worcestersko omako in česen ali vse te sestavine sesekljajte v električnem mešalniku.
  2. Dodajte pusto mleto govedino, čebulo, zeleno,kruh, ovsene otrobe, jušno osnovo, poper in jajce ter premešajte, da nastane kompaktna zmes.
  3. Oblikujte v osem polpetov za hamburgerje.
  4. Ponev premažite z žlico olja. Vroče olje z lopatico pomažite po celotni površini ponve.
  5. Popecite polpete – na vsaki strani 5 minut.
  6. Omako pripravite tako, da čebulo, jabolko in česen pražite tako dolgo, da čebula postekleni.
  7. Nato v omako dodajte ostale sestavine in dušite 5 minut.
  8. Postrezite na štručkah za hamburgerje, s paradižnikom, listom zelene solate ali rukole in omako za žar.

Taki polpeti so zelo rahli in ne tako mesnati kot v običajnih hamburgerjih.

 

Prehranska vrednost enega hamburgerja z omako (brez kruha):

kalorije ... 199 kcal
beljakovine ... 11 g
maščobe ... 6 g
ogljikovi hidrati ... 23 g
vlaknine ... 5 g
holesterol ... 50 mg
natrij (sol) ... 352 mg

Recept in fotografija: povzeto po kuharski knjigi za pripravo jedi z nizkim GI in manj maščobami, avtoric Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 1 (Tafelberg).