Polnjena buča
Za 4 osebe
Sestavine
1 buča hokaido (pribl. 1 kg)
30 g oljčnega olja
3 stroki česna
sveži ingver
100 g čebule
250 g paradižnika
100 g gob
100 g prosene kaše
100 g sira feta
timijan
sol
sveže mlet črni poper
Priprava
Pripravite proseno kašo, kot piše v navodilih za pripravo na embalaži proizvoda. Navadno je za ta recept razmerje kuhanja ena skodelica prosene kaše v treh skodelicah soljene vode.
Buči odrežite zgornji del in ga shranite za pokrovni del. Iz buče z žlico izdolbite semena. Na drobno sesekljajte ingver in česen. Pol količine česna, pol količine oljčnega olja in ves ingver zmešajte in s tem natrite notranjost buče.
Sesekljajte čebulo in jo rahlo pražite skupaj s preostankom česna in na preostanku oljčnega olja. Operite in narežite paradižnik in gobe ter oboje dodajte v posodo, v kateri pražite čebulo in česen. Najprej gobe, potem paradižnik. Med praženjem mešajte, da povre vsa tekočina. Izdatno začinite s timijanom, soljo in poprom.
Sir feta narežite na majhne kocke in jih dodajte zelenjavi. Zamešajte v kuhano proseno kašo in dobro premešajte. S tem napolnite pripravljeno bučo in jo dajte v pekač. Bučo lahko pokrijete z odrezanim vrhnjim delom, če želite in če v buči ni preveč polnila. Polnjeno bučo dajte v pečico, ogreto na 200 °C, in pecite od 35 do 45 minut, da se buča zmehča (to lahko preverite tako, da vanjo poskusite zarezati z nožem; če gre nož mehko v bučo, je jed pripravljena).
Ob buči lahko postrežete tsatsiki ali solato iz rdeče pese.
Prehranska vrednost:
Hranila |
Skupno |
V eni porciji |
kcal |
1760 |
440 |
beljakovine |
39 g |
9,8 g |
maščobe |
130 g |
32,5 g |
ogljikovi hidrati |
109 g |
27,5 g |
OH (enota ogljikovih hidratov) |
11 |
2,8 |