Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

V iskanju prave mere ogljikovih hidratov

Koliko gramov ogljikovih hidratov bi morali zaužiti vsak dan? Ni čarobnega števila, ki bi veljalo za vse. Primerna količina za posameznika je odvisna od spola in starosti, telesne mase in višine, intenzivnosti dejavnosti, načrta jemanja insulina in drugih zdravil ter še marsičesa.

Načrt vnosa ogljikovih hidratov je drugačen za dvajsetletnega nogometaša kot za tridesetletno žensko, ki večino časa sedi za pisalno mizo.

Seveda bi se oba, nogometaš in tridesetletnica, obrnila na usposobljenega dietetika ali zdravnika, ko bi želela izvedeti, koliko gramov ogljikovih hidratov lahko pojesta v obrokih in prigrizkih. Ko pa enkrat poznate svoj pričakovani vnos ogljikovih hidratov, je pomembno vedeti, kako ga najbolje tudi dosegati.

Ne čakajte na to, da boste začeli pridobivati kilograme ali da bi vam krvni sladkor ušel izpod nadzora – že zdaj lahko preberete nekaj nasvetov, kako dosegati želeno količino zaužitih ogljikovih hidratov.

 

Tehtanje (odmerjanje) hrane 

Ključno pri usklajevanju vnosa insulina za pokrivanje obroka in zaužitih ogljikovih hidratov je odmerjanje količin v porciji in izbirati med živili, bogatimi s prehranskimi vlakninami. Marsikdo je presenečen, ko vidi razliko med priporočenimi količinami in porcijami v restavracijah ali na t. i. standardnih krožnikih. Občasno uporabite merilno skodelico ali tehtnico, da si osvežite spomin in da se količina v vaših porcijah ne bo le postopno povečevala. 

 

Uravnoteženje 

Za normalno delovanje vašega telesa je priporočljivo uživati zdravo prehrano. Sami sebi obljubite, da boste uživali raznoliko zdravo prehrano, sadje v primernih količinah in več zelenjave ter zmerne količine beljakovin in maščob. Poskusite pravilno sestaviti krožnik.

 

Umetna sladila 

Umetna sladila v prehrani oseb s sladkorno boleznijo niso priporočljiva, ker ne izboljšujejo urejenosti krvnega sladkorja, njihova uporaba pa niti ne pripomore k boljšemu zdravju. V novih priporočilih za slajenje se svetuje navadni sladkor ali med, seveda s posebno pozornostjo pri količini in načrtovanju dnevnega vnosa.

 

Previdno z oznako »brez sladkorja« 

Če kje piše »brez dodanega sladkorja«, to še ne pomeni, da ni ogljikovih hidratov. Sladek okus pogosto dajejo sorbitol in sladkorni alkoholi, ki niso ne sladkor ne alkohol, ampak ogljikovi hidrati. Dobro se skrivajo, kajne? Po podatkih Ameriškega združenja za sladkorno bolezen tudi ti vplivajo na krvni sladkor, čeprav manj kot drugi ogljikovi hidrati. Priporočamo pregledovanje prehranskih deklaracij na živilih, ki nam povedo, koliko ogljikovih hidratov je v izdelku.

Vir:

American Diabetes Association. Sugar alcohols [Internet]. 14. 5. 2014 [dostop 8. 1. 2018]. Arlington, Virginia. Dostopno na: http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/sugar-alcohols.html.