Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Preobrazbe: Z mislijo na insulinsko črpalko

4 dobri razlogi za premislek o insulinski črpalki

Tako kot na mnogo vprašanj je tudi na "Črpalka –  da ali ne?" več pravilnih odgovorov. Črpalka je pomembno orodje za vodenje sladkorne bolezni. Če razmišljate o odločitvi za insulinsko črpalko, priporočamo, da se o tem pogovorite s svojim diabetološkim timom.

1. Obvladovanje ravni glukoze v krvi. Ker insulinska črpalka veliko bolje posnema naravno dovajanje insulina iz zdrave trebušne slinavke, lahko pomaga izboljšati glikemično urejenost in zmanjša število obdobij nizke ravni glukoze v krvi.1 (Če s sladkorno boleznijo živite iz dneva v dan, je vsako manjše izboljšanje vredno truda.) Odmerki insulina z insulinsko črpalko natančneje ustrezajo telesni dejavnosti in potrebam skozi dan, še posebej dobrodošla pa je, kadar zbolite. Če želite z insulinsko črpalko pridobiti kar največ, se boste morali zavezati tudi, da si boste merili raven glukoze v krvi, spremljali količino zaužitih ogljikovih hidratov in izračunavali odmerke insulina ob obrokih –  tako boste zagotovili potrebno ravnovesje.

2. Natančni odmerki insulina ob obrokih. Nekaj insulinskih črpalk že ponuja nasvet in izračun odmerka insulina na podlagi trenutne ravni glukoze v krvi, zaužitih ogljikovih hidratov in količine insulina, ki je že bil doveden. Tako točnejše odmerjanje lahko izboljša glikemično urejenost.2 Da je preprosteje, vam sistem z insulinsko črpalko Accu-Chek Combo in sistem za zdravljenje sladkorne bolezni Accu-Chek Insight omogočata izračun bolusnega odmerka z merilnikom in nato daljinsko dovajanje, torej ne da bi se dotaknili črpalke. 

3. Manj injekcij in vbrizgov. To je pomembno. Nekateri raje na dva ali tri dni vstavijo nov infuzijski set, kot pa da si vsak dan večkrat posebej vbrizgavajo insulin. V današnjih infuzijskih setih so ultrafine igle, poleg tega pa so še zelo raznoliki, tako da ustrezajo vsakomur, tudi mlajšim otrokom in vitkim ali takim z atletsko postavo.

4. Svoboda. Mnogi se sprašujejo, kako nas medicinska naprava, priključena na telo, omejuje. Dejansko pa so ljudje presenečeni, da jim prav insulinska črpalka omogoči izjemno svobodo in prilagodljivost, saj z njo lahko jedo, kadar hočejo, in upočasnijo dovajanje insulina, kadar se več gibajo.

Kaj je torej najboljše za vas? Zagotovo boste o tem presodili vi in vaš diabetološki tim. Če se vam zdi insulinska črpalka zanimiva, se o tem pogovorite s svojim diabetologom, da oceni, ali je za vas zdravljenje z insulinsko črpalko primerno.

1 International Diabetes Federation. Debate—insulin pump therapy: a matter of choice? http://www.idf.org/debate-insulin-pump-therapy-matter-choice. Dostop: 30. junij 2015.

2 Ziegler R, Cavan DA, Cranston I, et al. Use of an insulin bolus advisor improves glycemic control in multiple daily insulin injection (MDI) therapy patients with suboptimal glycemic control: first results from the ABACUS trial. Diabetes Care. 2013;36:3613-3619. http://care.diabetesjournals.org/content/36/11/3613.full.pdf. Dostop: 30. junij 2015.