Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Plezanje po vrvi sladkorne bolezni – 7 načinov za boljši oprijem

Kadar občutite preobremenjenost s časom in pozornostjo, ki ju zahteva vodenje sladkorne bolezni, je težko na razmere gledati dovolj od daleč in razsodno. Zato se danes posvetimo nekaj nasvetom, o katerih v svoji knjigi o izgorelosti zaradi sladkorne bolezni piše dr. William Polonsky. 

Poglejmo 7 načinov ravnanja, kadar imate občutek, da vam je vodenje sladkorne bolezni že skoraj spolzelo iz rok. 

 1. V mislih imejte dolgoročne koristi dobrega vodenja bolezni. 
  Vsakič ko si izmerite raven glukoze v krvi, se odločite za zdrav obrok ali greste na sprehod, pripomorete k zmanjšanju tveganja za zaplete. Zato se poglejte v ogledalo in si recite: »Želim ohraniti zdrave oči in dobro videti.« »Želim preprečiti srčno kap.« »Želim zaščititi svoja stopala.« In na vse to se spomnite, ko se boste naslednjič težko odločali za samokontrolo. 
 2. Prepoznajte tudi kratkoročne koristi. 
  Ne osredotočajte se le na dolgoročne koristi. Boljše obvladovanje krvnega sladkorja vas takoj nagradi z več energije, boljšim razpoloženjem in spanjem ter manj obiski v bolnišnici ali pri zdravniku. Dobra skrb zase zagotavlja pozitivne rezultate. 
 3. Novic, ki vas ne razveselijo, se lotite kot reševanja izzivov. 
  Ste izmerili visok krvni sladkor? Ne bodite prestrogi do sebe. Pomislite, zakaj se je to zgodilo in kaj lahko spremenite, da se to ne bo ponovilo. V raziskavah se je pokazalo, da ljudje, ki se osredotočajo na reševanje izzivov, po navadi učinkoviteje obvladujejo sladkorno bolezen.
 4. Pozanimajte se o svojih ciljnih vrednostih. 
  Če niste prepričani, kam ste namenjeni, kako boste potem prišli tja? Sodelujte s svojim diabetološkim timom in odkrijte svoje dosegljive cilje. Če se vam zdijo nedosegljivi, oblikujte več manjših ciljev, ki jih boste na svoji poti lažje dosegli. 
 5. Tu in tam si privoščite malo zdravega zanikanja. 
  Ves čas ne morete biti stoodstotno osredotočeni na sladkorno bolezen. Po drugi strani pa vas stalno življenje v zanikanju sladkorne bolezni, lahko smrtno ogozi. Kljub temu včasih prav pride malo odklopa od vsakodnevnih pritiskov skrbi zase.
 6. Živite tako, da boste zdravo in dobro jedli ter se tudi gibali. 
  Zdrav življenjski slog je proces. Verjetno se ne boste nekega dne zbudili, tlesknili s prsti in povsem spremenili način prehranjevanja. Niti pri najboljši volji in zmožnosti ne boste čez noč preklopili s kavča na 30-minutno vadbo vsak dan. Začnite z nekaj koraki v pravo smer. En pravi korak gre v drugega … in tako naprej …
 7. Če načrt ne deluje, si naredite novega. 
  To je vaš načrt za skrb zase, zato si ga naredite. Naj bo po vaši meri. Vaše ciljne ravni krvnega sladkorja. Vaš načrt prehranjevanja. Vaši cilji glede telesne vadbe in gibanja. Vse to mora izhajati iz vašega zanimanja, zdravstvenega stanja, družine, življenjskega sloga, kulture in vaših osebnih potreb. Če se vam zdi, da se vam je načrt ponesrečil, je napačen načrt – ne vi. 

Sladkorna bolezen in depresija gresta pogosto z roko v roki. Če se počutite še posebno slabo, ne pozabite, da niste sami. 

Vira: 
Polonsky WH. Diabetes Burnout: What to Do When You Can’t Take It Anymore. Alexandria, VA: American Diabetes Association: 1999.
Fitzpatrick SL, Schumann KP, and Hill-Briggs F. Problem Solving Interventions for Diabetes Self-management and Control: A systematic Review of the Literature. Diabetes Research and Clinical Practice. 2013: 100(2); 145-161.