Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Pot pod noge!

Že okrog prvega rojstnega dne – ali pa že prej, če ste bili nadpovprečno spretni – ste se naučili veščine, s katero se lahko počutite bolje – in tudi zares ste boljši – ter ki vam pomaga ohranjati krvni sladkor na želeni ravni. Hoja.

Med vsemi možnostmi, ki jih imamo, da ostanemo telesno aktivni, se pogosto vrnemo k osnovnemu štetju korakov, ki jih naredimo čez dan. Če nas telo posebej ne omejuje, je hoja primerna za vsakogar – kadar koli in kjer koli. Ne potrebujemo posebne opreme, le par udobnih čevljev in primerne nogavice.

Poleg tega je hoja odlična izbira za vse stopnje telesne pripravljenosti. Če ste v dobri formi, hodite hitreje in dlje. Če ste se za hojo šele odločili, začnite z izletom do prvega vogala. Ne pretiravajte že na začetku. Seveda bi bilo izvrstno, če bi že prihodnji teden lahko odtekli maraton, vendar pa postavljanje nedosegljivih ciljev povzroči občutek nemoči. Začnimo s cilji, ki jih zmoremo doseči, in izzive postopoma povečujmo, ko smo za to pripravljeni.

 

Oblikujmo si družbo za sprehode

Svoje sodelavce lahko povabimo na sprehod po kosilu – en krog po parku ali okrog stavbe. Vsako jutro pred službo se pridružimo sosedu, ki morda že dolgo hodi na jutranji sprehod. Poiščemo lahko prijatelja, s katerim se sprehodimo po nakupovalnem središču. Sprehod je lahko družaben, včasih pa celo pomaga pri tem, da nas navzočnost drugih motivira za gibanje.

Nekateri so že ugotovili, da jim zdrava konkurenca pomaga biti uspešni. Če se s tem strinjate, poskusite uporabiti pedometer, števec korakov, aplikacijo, v katero se prijavi več ljudi, da lahko po izbranem obdobju preverite, kdo je naredil največ korakov v tednu ali mesecu. To je lahko zabaven izziv za vso pisarno. Veliko podjetij se trudi za promocijo gibanja na delovnem mestu, zato povprašajte tudi v svoji kadrovski službi in spodbudite podobno dejavnost, če je še nimate na voljo.

 

Odločimo se za vlak

Seveda so parkirna mesta zelo priročna rešitev za vsako podjetje. Če pa živite v predelu, kjer je na voljo avtobus ali vlak, poskusite z javnim prevozom – tudi to je odlična priložnost za več korakov na dan. V neki raziskavi so ugotovili, da se je pri zaposlenih, ki so prevoz na delo z osebnim avtom zamenjali z javnim prevozom, znižal indeks telesne mase (ITM) za povprečno 1,18 kg/m2. Ne samo da s tem porabimo več sladkorja, med vožnjo lahko beremo ali delamo kaj drugega.

 

Izklopimo TV

V raziskavah se je izkazalo, da povprečni odrasli gleda televizijo skoraj 5 ur na dan – to pomeni 65 dni na leto. Nedavna raziskava pa je skušala ugotoviti, kaj bi se zgodilo, če bi ljudje čas pred televizijo prepolovili. Izkazalo se je, da bi vsak dan porabili povprečno 119 kilokalorij več, že če bi odstranili skušnjavo, ki jih vabi in priklepa na kavč. 

 

Naučimo se hoditi

Na kliniki Mayo so izdali nekaj napotkov za pravilno hojo, ki je lahko učinkovitejša in uspešnejša: 

  1. Hodimo mehko, tako da stopalo nežno spustimo od pete proti prstom – namesto da bi pete močno pribijali v tla.
  2. Roke naj nihajo naravno in tako naj se premikajo tudi ramena.
  3. Glavo držimo pokonci, gledamo naravnost naprej, brado pa imamo vzporedno s tlemi.