Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Zakaj je spanje pomembno, če imate sladkorno bolezen

Kadar dovolj spite, verjetno ugotavljate, da lažje najdete čas za samokontrolo ravni glukoze v krvi. Čez dan ste bolj pozorni, imate več energije, občutite manj stresa in bolj ste razpoloženi za spremljanje in samovodenje svoje sladkorne bolezni.

Pa poglejmo, kaj se zgodi, če ne spimo dovolj. Ob drugem, kar je povezano s spanjem, npr. sprememba urnika ali stres, imajo ljudje s sladkorno boleznijo še dodatne zaplete s spanjem. Motijo ga visoke in nizke vrednosti glukoze v krvi. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2, ki ne spijo dobro, so bolj odporni na insulin in težje nadzorujejo urejenost krvnega sladkorja.1 Pri njih je pogosta tudi apneja v spanju, nevropatija pa je razlog za bolečine v nogah, zaradi česar se ne da spati.

Dobra novica je, da je vse te neprijetnosti mogoče obvladati in ob nočnem počitku dolgo zdravo spati. Zato smo pripravili nekaj nasvetov za dober spanec.

 

7 načinov za izvrsten nočni počitek

  1. Pred spanjem se umirite. Telesna vadba, gospodinjska opravila in drugo delo, vse končajte najmanj uro prej, preden se odpravite spat.
  2. V posteljo se odpravite vsak dan ob istem času, tudi v soboto in nedeljo, če se le da. Poskusite ne zadremati prepozno popoldne.
  3. Tik pred spanjem ne jejte preobilnih obrokov in hrane z visoko energijsko vrednostjo ter se pozno zvečer odpovejte alkoholu in kofeinu.
  4. Pravzaprav omejite uživanje vseh tekočin vsaj uro pred spanjem, da s tem preprečite vstajanje sredi noči zaradi obiskovanja kopalnice. Na stranišče pojdite tik pred spanjem. 
  5. Če ste pod kakršnim koli pritiskom, se poskusite sprostiti z meditacijo, globokim dihanjem, jogo, z branjem priljubljene knjige, poslušanjem umirjene glasbe ali s pisanjem dnevnika.
  6. Prostor si naredite udoben: ne prehladno ne prevročo, tiho in temno. Če imate v spalnici tudi delovni kotiček ali televizijo, premislite o spremembi. Vaša spalnica naj bo le za počitek. Pred spanjem odložite tudi vse elektronske naprave, še posebno pametni telefon in tablico.
  7. Seveda imate radi svoje domače ljubljenčke, vendar pa prav oni lahko motijo vaš spanec. Zato jih ne vabite v posteljo ali spalnico, še posebno če imate alergije (seveda to ne velja za pse, vzgojene za spremljevalce ljudi s sladkorno boleznijo).

 

Samokontrola krvnega sladkorja ponoči

Poleg tega je pomembno, da si uro pred spanjem izmerite raven glukoze v krvi. Da bi se izognili nizkim ravnem ponoči, poskusite z večernimi prigrizki, ki vam bodo pomagali ohranjati raven glukoze v varnem območju tudi ponoči, npr. zelenjava, pomočena v humus ali omako iz avokada. Nekateri zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da ob treh ponoči izmerite raven glukoze v krvi in se tako prepričate, da je vaš krvni sladkor tudi ponoči v varnem območju. Če pa se zdravite z insulinsko črpalko, primerno prilagodite bazalni odmerek, sploh če se vrednosti krvnega sladkorja pri vas ponoči pogosto znižajo.

 

Kdaj se pogovoriti z zdravnikom ali edukatorko

Upamo, da vam bodo ob težavah s spanjem ti nasveti pomagali. Če pa se še vedno posebej trudite za boljši nočni počitek ali če vam bližnji povedo, da je vaše smrčanje nenavadno, vam svetujemo obisk zdravnika. Smrčanje je pokazatelj apneje, ta pa je povezana z visokim krvnim tlakom, boleznijo srca, refluksom želodčne vsebine in izčrpanostjo.