Azijski cmoki s šitakami
Sestavine (za 45 cmokov):
- 135 g sesekljanih svežih šitak (3 lončki)
- 3 mlade čebule, beli in svetlo zeleni del, narezane na tanko
- 105 g naribanega zelja napa (1,5 lončka)
- 12 g naribanega svežega ingverja (2 žlici)
- 0,6 ml sezamovega olja (1/8 žličke)
- 1,25 g mešanice začimb – zvezdasti janež, nageljnove žbice, kitajski cimet, sečuanski poper in navadni komarček (1/4 žličke)
- 1,25 g zmlete rdeče paprike (1/4 žličke) ali po okusu
- 6 g sesekljanega koriandra (1 1/2 žlice)
- 22,5 ml manj slane sojine omake (1,5 žlice)
- 45 g testa wonton
- ostra gorčična omaka, po želji
Priprava:
- Zmešajte vse sestavine razen testa in gorčice. Pražite v dobro namaščenem voku ali teflonski ponvi pri zelo visoki temperaturi, dokler ne povre vsa tekočina.
- S kuhinjskimi škarjami ali ostrim nožem odstranite kote vsem listom testa, tako da oblikujete okrogle lističe. Vzemite en listič in robove navlažite z vodo. Na polovico okroglega testa nanesite 15 ml (1 žlico) mešanice z gobami, tako da do roba ostane še 0,75 cm. Nato čez nadev prepognite drugo polovico testa in pritisnite po robovih, da se testo sprime. S prsti stiskajte testo po celotnem robu. Tako naredite še preostale cmoke.
- Cmoke položite na vlažno krpo ali kos pergamentnega papirja, to pa v kitajsko parno posodo iz bambusa, nameščeno v vok. Na dnu voka naj vre voda. Pergamentni papir s cmoki lahko položite tudi na žičnato mrežico v veliki ponvi. Nato pustite nad vrelo vodo od 10 do 12 minut.
- Postrezite na ogretem krožniku. Zraven ponudite ostro gorčično omako.
Hranilne vrednosti v 2 cmokih:
kalorije ... 45 kcal
beljakovine ... 2 g
maščobe ... 0 g
ogljikovi hidrati ... 9 g
vlaknine ... 0 g
holesterol ... 0 mg
natrij ... 110 mg
Recept je preveden s spletnega mesta OnTrack Diabetes, izvrstnega vira praktičnih nasvetov za vodenje sladkorne bolezni: www.ontrackdiabetes.com.