Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Obvestilo o obdelavi osebnih podatkov

Obvestilo o obdelavi osebnih podatkov

To obvestilo vsebuje informacije o zbiranju, uporabi in obdelavi vaših osebnih podatkov med obiskom spletne strani http://www.accu-chek.si ali spletnih strani, s katerih prek povezave dostopate do tega obvestila (v nadaljevanju: spletna stran). V zvezi s tem obvestilom je družba Roche odgovorna za obdelavo vaših osebnih podatkov in ima vlogo upravljavca. To obvestilo natančno preberite, vprašanja o obdelavi vaših osebnih podatkov pa naslovite na: Roche, d. o. o., Stegne 13G, 1000 Ljubljana, Slovenija (s pripisom: za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov),
ALI
elektronski naslov: [email protected].

Upravljavec zaradi varstva osebnih podatkov in zasebnosti elektronskih komunikacij uporablja industrijski standardni požarni zid in zaščito z geslom, vendar opozarja uporabnike, da lahko le sami zagotovijo ustrezno zaščito svoje strojne in programske opreme ter s tem varnost svojega elektronskega komuniciranja. Upravljavec je zaradi zagotavljanja ustreznih organizacijskih ukrepov sprejel pravilnik o varovanju osebnih podatkov.

Namen obdelave

Varstvo vaše zasebnosti je za nas zelo pomembno in zavedamo se, da so podatki o vašem zdravju občutljivi osebni podatki. Vaše osebne podatke obdelujemo skladno z veljavno zakonodajo.

Ta izjava o varstvu podatkov je namenjena pojasnilu, kako uporabljamo osebne podatke, ki jih zberemo o vas, kadar:

a) brskate po javnih straneh naših spletnih mest;
b) zbiramo podatke, ki nam jih posredujete;
c) komunicirate z nami po telefonu, elektronski pošti ali s spletnimi obrazci;
č) oglašujemo na podlagi zanimanja.

a) Brskanje po javnih straneh naših spletnih mest

Če brskate po javnih straneh naših spletnih mest, tj. po vsebini, do katere lahko dostopate, ne da bi se prijavili v morebiten uporabniški račun, zberemo in obdelamo samo neobčutljive podatke o vas. Med vašim brskanjem po javnih straneh na naših spletnih mestih ne zbiramo podatkov o vašem zdravju. Osebne podatke obdelamo v obsegu, ki je potreben, da vam prikažemo želeno javno vsebino, denimo skladno z nastavitvami brskalnika. Osebne podatke obdelamo tudi skladno z zakonitimi interesi, da zaščitimo sisteme spletnih mest in izmerimo občinstvo za različne vrste ponujene vsebine. To naredimo na naslednje načine:

Prijave na strežnik/IP-naslovi. IP-naslov je število, ki vam ga dodeli računalnik, kadar obiščete splet. Vsakršna računalniška identifikacija na spletu se opravlja z IP-naslovi, ki računalnikom in strežnikom omogočajo prepoznavanje in medsebojno sporazumevanje. Podjetje Roche zbira IP-naslove zato, da vodi upravljanje sistema in da zbirne podatke sporoči podružnicam, poslovnim partnerjem in/ali prodajalcem, ki opravljajo analizo spletnih strani in preverjajo njihovo delovanje. Sistemske dnevniške datoteke se analizirajo v sedmih dneh, nato se nesumljivi podatki izbrišejo. Drugi podatki se ohranijo, dokler se ne dokaže varnostni incident.

Piškotki. Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki jo v vaš sistem namesti naš spletni strežnik. Praviloma se naši piškotki uporabljajo samo med trajanjem vaše seje za namen merjenja občinstva. S piškotki tudi izboljšamo prijaznost ponudbe za uporabnika, denimo s tem, da shranimo jezikovne nastavitve. Piškotke lahko v nastavitvah brskalnika kadarkoli pregledate, izbrišete ali onemogočite, vendar s tem lahko izgubite nastavitve za spletno mesto.

Spletni signali. Spletni signali (ali oznake dejanj) so majhni grafični elementi za analiziranje učinkovitosti spletnih mest, denimo z merjenjem splošnega števila obiskovalcev ali števila obiskovalcev, ki kliknejo na vsebinske elemente spletnega mesta. Statistične podatke iz spletnih signalov analiziramo samo v anonimni obliki in na zbirni osnovi.

Google Analytics. Google Analytics je spletna analitična storitev, ki jo zagotavlja Google, Inc. (v nadaljevanju: Google). Google Analytics na osnovi piškotkov analizira, kako uporabniki uporabljajo javno vsebino našega spletnega mesta. Podatke, ki jih piškotek ustvari o vaši uporabi spletnega mesta (vključno z naslovom IP), Google pošlje in shrani na strežnik v Združenih državah Amerike. Piškotki storitve Google Analytics so lahko shranjeni dve leti, če jih prej ne izbrišete.

Google je certificiran po zasebnostnem ščitu EU-ZDA. Z Googlom smo sklenili sporazum o obdelavi podatkov, da zagotovimo upravljanje storitve Google Analytics v našem imenu. V okviru storitve Google Analytics uporabljamo še funkcijo anonimizacije naslova IP. Če obiščete spletno mesto v državah članicah Evropskega gospodarskega prostora (EGP), se vaš naslov IP skrajša, preden zapusti EGP. Samo izjemoma, denimo zaradi nedelovanja sistemov, ki se izvajajo v Evropski uniji, se na Googlov strežnik v ZDA najprej pošlje celoten naslov IP in se tam skrajša.

Google uporabi te podatke v našem imenu skladno z zakonitim interesom za namen ocenjevanja vaše uporabe spletnega mesta, za namen priprave poročil o dejavnosti spletnega mesta za upravitelje spletnega mesta ter za namen zagotavljanja drugih storitev v povezavi z dejavnostjo spletnega mesta in uporabe interneta. Google sme te podatke prenesti tretjim osebam, če je to predpisano z zakonom ali če tretje osebe podatke obdelajo v Googlovem imenu. Google ne poveže vašega naslova IP z drugimi podatki, ki jih hrani.

Privolitev v uporabo storitve Google Analytics lahko prekinete z učinkom za naprej, tako da prenesete in namestite dodatek za brskalnik za prekinitev uporabe storitve Google Analytics, ki je na voljo na http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en (ne deluje v vseh mobilnih napravah in brskalnikih). Storitev Google Analytics v mobilnih in drugih napravah lahko tudi onemogočite, in sicer tako, da kliknete na to povezavo: kliknite tukaj in prekinite uporabo storitve Google Analytics.

Opomba: Google Analytics deluje samo na javnih straneh našega spletnega mesta, torej ne na straneh našega spletnega mesta, do katerih dostopate, kadar ste prijavljeni v račun.

Vtičniki za družbena omrežja, Shariff. To spletno mesto lahko uporablja vtičnike za družbena omrežja (npr. Facebookov »Všeč mi je«), ki vam omogočajo preprosto skupno rabo informacij z drugimi ljudmi. Kadar obiščete našo spletno stran, lahko upravljavec vtičnika za družbena omrežja v vaš računalnik namesti piškotek, da tako prepozna uporabnike, ki so že kdaj prej obiskali našo spletno stran. Če ste se pred brskanjem po naših spletnih straneh že prej prijavili na povezano spletno mesto v družbenem omrežju (npr. Facebook), omenjeni vtičnik tej spletni strani omogoča prejemanje informacij o vašem obisku izbranih strani na našem spletnem mestu. Vtičnik za družbena omrežja lahko zbira te informacije za vse obiskovalce, ki so se prijavili v družbena omrežja, ne glede na to, ali so posebej povezani z vtičnikom na naših spletnih straneh (npr. s klikom na »Všeč mi je« ali »Deli z drugimi«). Vtičnik za družbena omrežja lahko spletnemu mestu družbenih medijev omogoči tudi izmenjavo informacij o vaših dejavnostih na naših spletnih straneh z drugimi uporabniki spletne strani na družbenih omrežjih. Več podrobnosti o informacijah v skupni rabi po izbranem vtičniku za družbena omrežja lahko preberete v izjavi o zasebnosti spletnega mesta na družbenem omrežju.

Uvedli smo rešitev Shariff, s katero varujemo vašo zasebnost ob obisku našega spletnega mesta. Shariff zagotavlja, da se ob nalaganju strani našega spletnega mesta podatki ne prenašajo upravljavcu. Šele ko omogočite izbrani vtičnik in s tem privolite v prenos podatkov, brskalnik vzpostavi neposredno povezavo s strežniki upravljavca. Shariff nadomesti upravljavčeve običajne gumbe »Deli z drugimi« in zaščiti vaše brskanje pred upravljavčevim sledenjem. Več informacij je v pojavnih informacijah zraven tipk za preklop aktivacije. Obiščite stran za razvijalce rešitve Shariff (https://github.com/heiseonline/shariff).

Ko aktivirate vtičnik, nimamo več vpliva na podatke, ki se zbirajo z njim. Informacije o namenu in obsegu zbiranja in obdelave podatkov pri ustreznih upravljavcih ter o vaših pravicah, ki so povezane s tem področjem, in možnih nastavitvah za varstvo zasebnosti najdete v upravljavčevem pravilniku o zasebnosti, ki je na voljo na zgornji povezavi.

Storitve. Za zagotavljanje dodatnih informacij lahko na nekaterih Rochevih spletnih mestih uporabljamo aplikacije in vsebinska orodja tretjih oseb, denimo Google Zemljevide. Kadar uporabljate te storitve, lahko te tretje osebe prejmejo vaše osebne podatke, tudi naslov IP. Mesta, na katerih uporabljamo storitve tretjih oseb, so jasno označena, da se lahko odločite o njihovi uporabi.

b) Zbiranje podatkov, ki nam jih posredujete

Osebni podatki. Naše spletne strani lahko obiščete, ne da bi pri tem navajali svoje osebne podatke. Vaše osebne podatke lahko zbiramo, le če se vi odločite, da nam jih posredujete in privolite v zbiranje (ime, priimek, datum rojstva, naslov, telefon in e-naslov). Podjetje Roche vam zagotavlja, da bo z vsemi vašimi osebnimi podatki ravnalo strogo zaupno in jih ne bo posredovalo tretjim osebam v njihovo rabo.

Podatki se zbirajo in hranijo v datotekah, shranjenih na strežnikih v Evropski uniji pri zunanjem izvajalcu storitev v oblaku.

Vaši posredovani podatki se shranjujejo, dokler se od storitve obveščanja ne odjavite.

Zbirni podatki. V nekaterih primerih iz podatkov, ki nam jih sporočate, izločimo osebne identifikatorje in nato take podatke shranimo v agregatni (zbirni) obliki. Združujemo jih lahko z drugimi informacijami za oblikovanje anonimnih zbirnih statističnih podatkov (npr. število obiskovalcev, izvorno ime domene ponudnika internetnih storitev), ki so nam v pomoč pri izboljšanju naših izdelkov in storitev.

Vaša privolitev – za zbiranje in obdelavo osebnih podatkov
S posredovanjem osebnih podatkov v menijih Registracija merilnika, Prijava na novice, Prijava na predstavitev sistema Accu-Chek Insight in Pošljite nam el. sporočilo na spletni strani www.accu-chek.si ter Se strinjam s splošnimi določili se šteje, da soglašate s tem, da podjetje Roche vzpostavi, zbira, vodi, uporablja, obdeluje in shranjuje vaše osebne podatke in druge podatke o vas kot uporabniku, na način in v namene, opisane v nadaljevanju; obenem izjavljate in potrjujete, da ste seznanjeni s pravico do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka, blokiranja in izbrisa osebnih podatkov, ki se nanašajo na vas v skladu z določbami 29., 30., 31., 32. in 33. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS št. 94/2007) in Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta; izjavljate tudi, da vas je podjetje Roche seznanilo z dejstvom, da je posredovanje osebnih podatkov prostovoljno, in da če navedenih osebnih podatkov ne želite posredovati, vas podjetje Roche ne bo obveščalo o informacijah ali ponudbah; seznanjeni ste, da se lahko iz sistema sporočil kadarkoli izpišete, in sicer tako, da to sporočite na elektronski naslov [email protected] ali pokličete na telefon 080 12 32.

Podjetje Roche bo vaše osebne podatke kot upravljavec osebnih podatkov uporabljalo za:

  • pridobitev brezplačnih ugodnosti (enkrat ali dvakrat na leto baterije, dnevnik samokontrole in kontrolne raztopine) na vašo zahtevo (če nas pokličete ali nam pišete in naročite);
  • namene obveščanja v skladu z Zakonom o medicinskih pripomočkih (ZMedPri, Uradni list RS št. 98/09 in naslednji) in Pravilnikom o vigilanci medicinskih pripomočkov (Uradni list RS št. 61/10 in naslednji);
  • promocijsko obveščanje o skrbno izbranih informacijah in ponudbah, za katere ugotavlja, da bi bile za vas koristne in se nanašajo na informacije o vodenju in zdravljenju sladkorne bolezni, življenju s sladkorno boleznijo, vodenju podatkov o sladkorni bolezni, izboljšavi izdelkov, novih izdelkih, ponudbah za nove izdelke, pozivih za posodobitev podatkov pri Accu-Chek, če boste s tem izrecno soglašali;
  • stik z vami zaradi dogovora za predstavitev insulinske črpalke Accu-Chek Insight.

Nekatere podatke prejmemo samodejno, kadarkoli obiščete naše spletne strani ali nam pošljete elektronsko pošto. Za vsakega obiskovalca naših spletnih strani naš strežnik samodejno prepozna ime obiskovalčevega področja, ne pa tudi njegovega elektronskega naslova. Zbiramo samo skupne informacije o tem, katere strani obiskovalci odpirajo in obiskujejo, ter informacije, ki jih obiskovalec posreduje, na primer pregledne informacije in/ali prijave na spletne strani. Analiziramo samo skupne informacije, ki jih posredujejo obiskovalci naših spletnih strani, da bi izboljšali vsebino in storitve, ki jih ponuja naša spletna stran. K tej samodejni tehnologiji, ki jo uporabljamo, spadajo na primer prijave na strežnik/IP-naslovi, piškotki in spletni signali.

c) Komunikacija z nami po telefonu, elektronski pošti ali s spletnimi obrazci

Če komunicirate z nami po telefonu, elektronski pošti, s spletnimi obrazci ali na druge načine, vaše podatke za stik in navedene osebne podatke obdelamo. Te podatke obdelamo samo v obsegu, potrebnem za odgovor na vašo poizvedbo, in jih izbrišemo, ko jih ne potrebujemo več kot dokazno gradivo (tri leta), razen če soglašate z uporabo podatkov za druge namene, ki vam jih sporočimo, ko nam daste soglasje.

č) Spletno vedenjsko oglaševanje

Pri dodajanju vsebine na spletne strani sodelujemo tudi z oglaševalskimi podjetji kot tretjimi osebami. Ta podjetja lahko uporabljajo anonimne informacije (piškotke, oznake spletnega mesta, vtičnike za družbena omrežja in spletni signal) o vaših obiskih spletnih strani Accu-Chek in drugih spletnih strani (npr. Facebook), in sicer zaradi spremljanja učinkovitosti oglaševanja in posredovanja oglasov o naših izdelkih in storitvah, ki bi vas lahko zanimali. Kot večina oglaševalcev tudi mi oglase objavljamo tam, kjer mislimo, da dosežejo uporabnike. Eden od načinov za to je, da oglaševalskim podjetjem, s katerimi sodelujemo, dovoljujemo njihove piškotke ob posameznih obiskih spletnih strani Accu-Chek. Tako ta oglaševalska podjetja lahko prepoznajo obiskovalce, ki so že kdaj bili na spletnih straneh Accu-Chek. Kadar posameznik obišče spletno stran tretje osebe, na kateri je oglaševalsko podjetje zakupilo oglasni prostor, to podjetje lahko prepozna posameznikovo zanimanje za naše izdelke in storitve, zato mu potem prikaže naše oglase.

Evropska zveza za digitalno oglaševanje skrbi za spletno mesto, kjer uporabniki lahko zavrnejo prejemanje oglasov, ki izhajajo iz spremljanja zanimanja, in sicer od nekaj ali vseh oglaševalskih podjetij, vključenih v program. Več informacij o tem in o vaših izbirah na tem področju je na povezavi http://www.youronlinechoices.eu/.

Varnost

Podjetje Roche izvaja ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe za varstvo osebnih podatkov pred naključnim ali nezakonitim uničenjem, izgubo, spremembo, nepooblaščenim razkritjem ali dostopom do osebnih podatkov, ki so preneseni, shranjeni ali kako drugače obdelani.

Kdo je prejemnik vaših podatkov

Podjetje Roche deli vaše osebne podatke z vašim soglasjem in nadalje po potrebi, povezano z navedenimi nameni, skladno z veljavno zakonodajo, sodnimi odločbami ali državnimi predpisi. Podjetje Roche uporablja notranje in zunanje ponudnike ter posrednike, denimo za informacijske sisteme in vzdrževanje, izpolnitev poslovnih transakcij, na primer za zagotavljanje storitev strankam, ali komuniciranje. V vseh teh primerih je dostop do nešifriranih podatkov omejen na tiste, ki morajo te podatke poznati. Podjetje Roche je tudi sklenilo sporazume o obdelavi podatkov za zagotovitev, da ponudniki in posredniki obdelajo osebne podatke samo v imenu podjetja Roche, ter ob upoštevanju ustreznih tehničnih in organizacijskih ukrepov.

Podjetje Roche ne bo prodalo ali drugače preneslo vaših osebnih podatkov tretjim osebam za njihovo rabo, če vi tega niste izrecno dovolili.

Prenos v druge države

Vaše osebne podatke, ki jih zberemo, lahko prek spletnega mesta prenesemo v državo, v katerih ne velja enaka zakonodaja o varstvu podatkov kot v državi, v kateri ste prvotno navedli podatke. Kadar podatke prenesemo v druge države, jih varujemo skladno s tem obvestilom o varstvu zasebnosti. Pri teh prenosih podatkov bomo upoštevali predvsem ustrezne standarde, denimo klavzule o varstvu podatkov, ki jih je potrdila Evropska komisija, ali zasebnostni ščit EU-ZDA. Če želite izvod klavzul, nam pišite ali nas pokličite (podatke za stik najdete v prvem razdelku).

Vaše pravice in njihovo uveljavljanje

Skladno z veljavno zakonodajo o varstvu podatkov lahko:

  • zahtevate informacije o svojih osebnih podatkih, ki jih obdelamo, in izvod teh podatkov ter popravite ali dopolnite netočne podatke;
  • zahtevate izbris osebnih podatkov ali omejite njihovo obdelavo skladno z zakonsko podlago;
  • prejmete osebne podatke, ki ste nam jih navedli skladno s pogodbo ali soglasjem, v strukturirani, razširjeni in strojno berljivi obliki skladno z zakonskimi zahtevami;
  • iz individualnih razlogov in po veljavni zakonodaji nasprotujete obdelavi osebnih podatkov, ki temelji na kateremkoli našem zakonskem interesu;
  • kadarkoli umaknete soglasje, ne da bi to vplivalo na zakonitost obdelave na podlagi soglasja, preden ste ga umaknili.

Imate pravico, da ne sodelujete v avtomatiziranem individualnem sprejemanju odločitev. Takih postopkov ne uporabljamo brez vašega predhodnega soglasja.

Če imate težave ali vprašanja, pišite nam ali naši pooblaščeni osebi za varstvo podatkov (podatke za stik je v prvem razdelku).

Pritožbo lahko podate informacijskemu pooblaščencu (Dunajska cesta 22, 10000 Ljubljana, e-naslov: [email protected], telefon 01/230-97-30).

Izjava o zasebnosti za otroke

Naše spletne strani so namenjene odraslim. Od oseb, za katere vemo, da so mlajše od 15 let, ne zbiramo osebno določljivih podatkov brez predhodnega preverljivega soglasja njihovega zakonitega zastopnika. Ta zakoniti zastopnik ima pravico, da si na svojo zahtevo ogleda podatke, ki jih je otrok sporočil, in/ali zahteva njihov izbris.

Posodobitve obvestila o varstvu zasebnosti

Obvestilo o varstvu zasebnosti redno pregledujemo in morebitne posodobitve objavimo na tem spletnem mestu. To obvestilo o varstvu zasebnosti je bilo nazadnje posodobljeno 12. februarja 2021. Ob morebitni spremembi obdelave, ki temelji na vašem soglasju, vas bomo prosili za novo soglasje.

Viri tretjih oseb

Obvestilo o varstvu zasebnosti ne velja za spletna mesta tretjih oseb, za katera je na našem spletnem mestu povezava in na katerih ne nadziramo vsebine ali izvajanja varstva zasebnosti. O povezavi na spletno mesto tretje osebe vas bomo obvestili.