Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Čokoladno-jagodna torta

Sestavine (za 10 oseb):

  • 500 g svežih jagod
  • 2 g fruktoze
  • 60 ml vrele vode
  • 5 ml vaniljevega izvlečka
  • 90 ml lahke margarine
  • 20 g fruktoze
  • 125 g pirine moke s pecilnim praškom (7,5 g) in četrt žličke soli
  • 60 g kakava za kuhanje
  • 10 g pecilnega praška
  • 2,5 g soli
  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 1 jajce
  • 1 beljak
  • 60 ml mleka z manj maščobe

 

Prehranske vrednosti v eni porciji:

  • kalorije 141 kcal
  • beljakovine 3 g
  • maščobe 6 g
  • ogljikovi hidrati 11 g
  • vlaknine 2 g
  • holesterol 23 mg
  • natrij 233 mg

Sladkor smo v tem receptu zamenjali s fruktozo. Ker je bolj sladka, smo količino sladkorja v receptu delili s 5.

 

Priprava:

  1. Pečico ogrejemo na 180° C.
  2. Operemo jagode in jih polovico razrežemo na četrtine, nato pa jih v kozici počasi segrevamo pri nizki temperaturi. Dodamo fruktozo, vodo in vaniljev izvleček ter nežno dušimo. Medtem naredimo testo za torto.
  3. Umešamo margarino in fruktozo.
  4. V posebno posodo presejemo pirino moko, kakav za kuhanje, pecilni prašek in sol. Dodamo ovsene kosmiče in jih nekajkrat privzdignemo z žlico, da se prezračijo.
  5. Margarini s fruktozo dodamo najprej jajce, nato še beljak in počasi tudi žlico ali dve suhih sestavin. Na koncu dobro premešamo z električnim mešalnikom.
  6. Preostalo mešanico suhih sestavin, dušene jagode in mleko zmešamo v testo.
  7. Z oljem v pršilu rahlo namastimo pekač, velik 200 x 70 mm, in po njem razmažemo pripravljeno testo.
  8. V pečici pečemo od 25 do 30 minut oziroma dokler ni pečeno.
  9. Postrežemo okrašeno s preostalimi svežimi jagodami.

Recept in fotografija sta iz knjige z recepti za jedi z nizkim GI in manj maščobe, ki sta jo napisala dietetika Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, z naslovom Eating for Sustained Energy 3 (Tafelberg).