Čokoladno-jagodna torta
Sestavine (za 10 oseb):
- 500 g svežih jagod
- 2 g fruktoze
- 60 ml vrele vode
- 5 ml vaniljevega izvlečka
- 90 ml lahke margarine
- 20 g fruktoze
- 125 g pirine moke s pecilnim praškom (7,5 g) in četrt žličke soli
- 60 g kakava za kuhanje
- 10 g pecilnega praška
- 2,5 g soli
- 60 g ovsenih kosmičev
- 1 jajce
- 1 beljak
- 60 ml mleka z manj maščobe
Prehranske vrednosti v eni porciji:
- kalorije 141 kcal
- beljakovine 3 g
- maščobe 6 g
- ogljikovi hidrati 11 g
- vlaknine 2 g
- holesterol 23 mg
- natrij 233 mg
Sladkor smo v tem receptu zamenjali s fruktozo. Ker je bolj sladka, smo količino sladkorja v receptu delili s 5.
Priprava:
- Pečico ogrejemo na 180° C.
- Operemo jagode in jih polovico razrežemo na četrtine, nato pa jih v kozici počasi segrevamo pri nizki temperaturi. Dodamo fruktozo, vodo in vaniljev izvleček ter nežno dušimo. Medtem naredimo testo za torto.
- Umešamo margarino in fruktozo.
- V posebno posodo presejemo pirino moko, kakav za kuhanje, pecilni prašek in sol. Dodamo ovsene kosmiče in jih nekajkrat privzdignemo z žlico, da se prezračijo.
- Margarini s fruktozo dodamo najprej jajce, nato še beljak in počasi tudi žlico ali dve suhih sestavin. Na koncu dobro premešamo z električnim mešalnikom.
- Preostalo mešanico suhih sestavin, dušene jagode in mleko zmešamo v testo.
- Z oljem v pršilu rahlo namastimo pekač, velik 200 x 70 mm, in po njem razmažemo pripravljeno testo.
- V pečici pečemo od 25 do 30 minut oziroma dokler ni pečeno.
- Postrežemo okrašeno s preostalimi svežimi jagodami.
Recept in fotografija sta iz knjige z recepti za jedi z nizkim GI in manj maščobe, ki sta jo napisala dietetika Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, z naslovom Eating for Sustained Energy 3 (Tafelberg).