Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Ideje za zajtrk

Če imate sladkorno bolezen, je verjetno že čas, da svoj jutranji obrok prenovite z nekaj svežimi zamislimi, usklajenimi s sladkorno boleznijo. Zakaj? V raziskavah se je pokazalo, da uživanje zajtrka zmanjša možnost, da bi čez dan pojedli preveč ali se celo prenajed(a)li.[i]

Seveda je za tak učinek in prave koristi treba izbrati pravo hrano. Veliko priljubljenih živil za zajtrk vsebuje sladkorje in ogljikove hidrate, ki lahko povzročijo neželeno zvišanje krvnega sladkorja. Če pa ste pozorni še na svojo telesno težo, se želite izogniti tudi živilom s preveč sladkorji in maščobami. 

Ne dovolite, da vam napačna izbira živil za zajtrk preprečuje, da bi uspešno obvladovali krvni sladkor. Zadostuje že vnaprejšnje načrtovanje obrokov ali izbora zdravih živil.

Živila za zajtrk, prijazna sladkorni bolezni
Začetek dneva s hranljivim obrokom je odličen način, da svoje telo nahranimo za ves dan. Zbrali smo nekaj idej za zdrav zajtrk.

1 – Jajca
Okusna in vsestranska jajca so odlično živilo za zajtrk pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Z enim jajcem zaužijemo približno 6 gramov beljakovin in 70 kalorij. 
Pripravite umešana, kuhana ali na oko. Lahko pa ustvarite tudi slastno omleto z najljubšo zelenjavo.

2 – Ovseni kosmiči
Čeprav je v kosmičih veliko ogljikovih hidratov, so dobra izbira za zajtrk tudi pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Vsebujejo prehransko vlaknino, ki pripomore k nekoliko manjšemu porastu glukoze po obroku.[iii]
Pazite le, da ne naredite napake – ovsenih kosmičev ne sladkajte. Okus in sladkost lahko obogatite z malo grškega jogurta, cimetom, oreščki ali najljubšim jagodičevjem.

3 – Nesladkan jogurt
Pozabite na sadne jogurte, v katerih je pogosto preveč sladkorja in maščob. Raje izberite nesladkane. Odlična izbira je navadni jogurt, lahko izberete tudi grškega.[iv]
Teksturo in okus jogurta lahko izboljšate z dodatkom borovnic, malin, oreščkov ali celo bučnih semen. 

4 – Kruh iz več žit z avokadom
Kruh z avokadom je postal ne le priljubljena, ampak tudi zdrava izbira za zajtrk. V avokadu so zdrave maščobe, ki skupaj s prehransko vlaknino v kruhu iz več žit poskrbijo za občutek sitosti. 
Beljakovine takemu obroku dodate tako, da na kruh položite ocvrto ali kuhano jajce. Za poseben okus pa še malo čilija, soli ali popra.

5 – Skuta z oreščki in sadjem
Skuta je bogata z beljakovinami in nežnega okusa. Zato je izvrstna za obogatitev s sadjem ali oreščki. 
Skuta je mlečni izdelek, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov, zato je njen vpliv na krvni sladkor zanemarljiv.[v]

Še več idej za zajtrk 

  • Zamenjajte vrsto kruha. Pustite beli kruh in se raje odločite za polnozrnatega.
  • Za zajtrk namesto sadnega soka pojejte kos sadja.
  • Zaužijte dovolj beljakovin. Tako boste ostali siti. Dobri viri beljakovin so mlečni izdelki, jajca, ribe, stročnice, oreščki in pusto meso.
  • Bodite pozorni na ogljikove hidrate. Upoštevajte  vse ogljikove hidrate, ki jih zaužijete.
  • Uživajte prehransko vlaknino. Prebavljanje vlaknine je počasnejše, zato ne boste prehitro spet lačni. Živila z visoko vsebnostjo vlaknine so semena, sadje, zelenjava, polnozrnata žita in stročnice.
  • Uživajte zdrave maščobe. Namesto klobase in slanine z ogromno nezdravih maščob poskusite piščančje prsi v ovitku ali puranjo šunko. Tudi neslani oreščki so dober vir zdravih maščob.
  • Bodite pozorni na velikost porcije.
  • Pazite na dodatke. V marmeladah, želejih in sirupih je ogromno sladkorja.

Ne pozabimo, da je zajtrk poglavitni obrok tudi za ljudi s sladkorno boleznijo. Zdrav jutranji obrok nam zagotavlja daljšo sitost in olajša sledenje zdravemu dnevnemu prehranskemu načrtu.