Lazanja z malo ogljikovimi hidrati
Prav taka kot klasična, le s samo tretjino ogljikovih hidratov – nič, česar ne bi mogli vzljubiti!
Sestavine
- 2 srednje veliki bučki (vrsta cukini)
- 1 šop listnatega ohrovta (priporočljivo je, da so listi kar se da ploščati)
- 1 skodelica (250 ml) paradižnikove omake
- 1 skodelica (100 g) naribane, odcejene, delno posnete mocarele
- 1 skodelica (250 g) odcejene, delno posnete rikote
- 1/2 skodelice (50 g) naribanega parmezana
- 1 jajce
- 500 g mletega pustega puranjega mesa
- 2 stroka česna
- 1/2 rumene čebule
- 2-3 stebla origana
- ščepec soli
Priprava
Pečico ogrejemo na 180 °C. Dno in stene pekača premažemo ali popršimo z oljem. V ponvi podušimo mleto puranje meso s česnom in čebulo. Ko je meso povsem podušeno, odstavimo. V skledi posebej zmešamo rikoto, jajce, parmezan in ščepec soli. Dobro premešamo in pustimo počivati.
Na dno pekača zložimo na približno 6 mm debelo narezane rezine cukinov, nanje pa liste ohrovta. Za naslednjo plast damo podušeno puranje meso, po njem pa maso z rikoto. Čez rikoto prelijemo polovico paradižnikove omake in potresemo polovico pripravljene mocarele. Na vse to položimo še eno plast ohrovta in čeznjo plast rezin bučk. Prelijemo s preostalo paradižnikovo omako in posujemo z mocarelo.
Pečemo 45 minut, da se sir stopi in lazanja zabrbota. Pečeno pustimo počivati 15 minut ali čez noč. Postrežemo razrezano na 6 porcij ali čez noč shranimo v hladilnik.
Opombe
Ker je v bučkah kar 95 % vode, se na dnu pekača lahko nabere nekaj odvečne tekočine, če lazanjo takoj postrežemo. Če pa jo čez noč shranimo v hladilnik, se bo večina tekočine vpila med preostale sestavine. V vsakem primeru bo lazanja izvrstna.
Prehranske vrednosti (ene porcije izmed šestih):
kalorična vrednost 330 kcal | beljakovine 30 g | ogljikovi hidrati 12 g | dodani sladkor 0 g | maščobe 18 g | nasičene maščobe 6 g | holesterol 70 mg | vlaknine 2 g | natrij 500 mg