Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Nojev zrezek v vinski omaki z jagodičevjem

Sestavine za 4 osebe:

  • 3 korenčki, olupljeni in narezani na paličice
  • 8–12 patišonk z odrezanim pecljem in spodnjim delom ter razrezane na četrtine
  • 5 ml repičnega ali oljčnega olja
  • 1 velika čebula, olupljena in na drobno sesekljana
  • 250 g belih gob, očiščenih in narezanih
  • 1 por (ali katera druga sorta čebule), očiščen in na tanko narezan
  • 190 g evaporiranega mleka z manj maščobe
  • pol žličke soli
  • 10 ml masla
  • 500 g nojevega mesa (4 zrezki)
  • 80–90 ml belega vina
  • 125 ml jagodičevja, svežega ali zamrznjenega
  • sveže mlet poper

Priprava:

  1. Najprej pripravimo kremasto zelenjavo. Korenje in patišonke damo v stekleno posodo s pokrovom. Dodamo 125 ml (1/2 lončka) vode in kuhamo v mikrovalovni pečici na visoki stopnji 8 minut ali blanširamo na štedilniku 3 minute. Ko je zelenjava kuhana, jo potopimo v ledeno vodo, odcedimo in shranimo za pozneje.
  2. Medtem ko se zelenjava kuha, lahko pogrejemo štiri servirne krožnike, na katere bom dali nojeve zrezke.
  3. V veliki ponvi segrejemo olje in pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo narezane gobe in por ter dušimo do mehkega. 
  4. V to ponev stresemo še korenje in patišonke ter dobro premešamo, da se pregreje.
  5. Dodamo 80 ml evaporiranega mleka, segrejemo ter solimo in popramo. Nepokrito postavimo v toplo pečico. 
  6. V drugi ponvi na zelo vročem ognju stopimo maslo in popečemo nojeve zrezke, tako da spečena skorjica prepreči izhod sokov. Skrivnost priprave nojevega mesa je, da ga popečemo na hitro, vendar previdno, da se ne prismodi. Srednje zapečene zrezke dobimo tako, da jih na vsaki strani pustimo peči 3 ali 5 minut.
  7. Zrezke položimo na ogrete krožnike in postavimo v toplo pečico.
  8. Zmanjšamo ogenj ter v ponev zlijemo vino in jagodičevje.
  9. Primešamo preostalo evaporirano mleko in kuhamo pri srednjem ognju, nepokrito, tako da se omaka zgosti in za polovico povre.
  10. Kremasto zelenjavo premešamo in porazdelimo po krožnikih. Na vrh zelenjave položimo zrezek in ga prelijemo z malo vinske omake z jagodičevjem. Z njo lahko okrasimo tudi rob krožnika. 
  11. Postrežemo s popečenim krompirjem v krhljih (od tri do pet manjših krompirjev na osebo) ali polnovrednim kuskusom (20 g surovega kuskusa) ali 125 ml kuhanega riža ali testenin.

Omaka je najbolj bogata z malinami in borovnicami, kosmulje pa ji dajo zanimivo barvo in edinstven okus. Če uporabimo tudi jagode, jih razrežemo na četrtine.

Prehranske vrednosti na porcijo:
kalorije ... 353 kcal
beljakovine ... 28 g
maščobe ... 8 g
ogljikovi hidrati ... 40 g
vlaknine ... 7 g
holesterol ... 81 mg
natrij ... 687 mg

Recept in slika sta iz knjige z recepti jedi z nizkim GI in majhno vsebnostjo maščob, ki sta jo napisali dietetičarki Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 3 (Tafelberg).