Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Piščančji zrezki

Sestavine (za štiri osebe)

  • 450 g piščančjih prsi 
  • ¼ lončka (60 ml) kaper 
  • 1 lonček (250 ml) jušne osnove
  • ¼ lončka (60 ml) belega vina
  • 2 žlici (30 ml) oljčnega olja
  • ¼ lončka (60 ml) limonove soka 
  • 1 žlica limonine lupinice 
  • sol in poper po okusu
  • 3 stroki česna
  • 1 šalotka (½ slajše čebule)

Špinača in popečeni paradižniki 

  • 2 žlici (30 ml) oljčnega olja 
  • 700 ml češnjevega paradižnika
  • 140 ml sveže mlade špinače 
  • 2 žlici (30 ml) limonovega soka
  • 1 žlica soli
  • poper
  • 1 strok česna 

Opomba:
Če želimo ravne zrezke, piščančje prsi položimo na čisto rezalno desko in jih pokrijemo s folijo. Na to položimo lonec in z njim pritiskamo na meso, da se splošči. Špinača in paradižniki bodo najlepše naravne barve le ob postrežbi takoj po pripravi.

Priprava: 

  1. Šalotko sesekljamo in zdrobimo česen. Stresemo v ponev z oljčnim oljem in pražimo, da zastekli. 
  2. Medtem ko se šalotka in česen dušita, pripravimo piščančje meso.
  3. Piščančje prsi poravnamo, tako da so enakomerno enake debeline (glejte opombo). Potem ko meso solimo in popramo, ga položimo v ponev na šalotko in česen. Pustimo dušiti nekaj minut. Ko se robovi zrezkov pobelijo, vsak kos obrnemo. 
  4. Dodamo jušno osnovo, limonov sok, kapre in belo vino. Pokrijemo in pustimo dušiti od 7 do 10 minut oziroma dokler piščanec ni povsem prepečen. Medtem ko se meso duši, lahko pripravimo paradižnik in špinačo. 

Priprava paradižnika in špinače

  1. V veliko ponev damo dve žlici oljčnega olja in grejemo pri zmernem ognju. 
  2. Dodamo strt česen in češnjeve paradižnike. Previdno, olje je vroče! 
  3. Paradižniki bodo v nekaj minutah popokali. Pri tem jim lahko pomagamo tako, da jih rahlo prebodemo z vilicami. 
  4. Dodamo svež limonov sok, sol in poper ter šopke špinače. Nato mešamo, dokler špinača ne ovene, verjetno le minuto ali dve. 
  5. Ko je pripravljeno, ugasnemo štedilnik in takoj postrežemo s pripravljenimi piščančjimi zrezki. 

 

 

Piščanec

Paradižnik in špinača

Energijska vrednost

298 kcal

107 kcal

Beljakovine

32 g

2,3 g

Maščobe

32,6 g

7,3 g

Ogljikovi hidrati

3,7 g

10,7 g

Vlaknine

0,5 g

4,2 g

Natrij

545 mg

670 g