Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako starši s sladkorno boleznijo dosežejo, da je njihovo dobro počutje prednostna naloga vse družine

Za mnoge je sladkorna bolezen družinska skrb. Če ima sladkorno bolezen kateri od staršev, pa obvladovanje te bolezni s telesno vadbo in zdravim prehranjevanjem postane stvar vseh družinskih članov. Že ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni leta 2018 smo razmišljali prav o tej priložnosti za vso družino – iskati poti za bolj zdravo življenje vseh družinskih članov.

Kaj storite, kadar vaši otroci hočejo pico, vi pa imate že ves dan visoko raven krvnega sladkorja? Ali pa če čutite, da morate porabiti nekaj energije, otrok pa ne spravite s kavča v park? Vse te priložnosti lahko kot starši prav zaradi sladkorne bolezni izkoristite za oblikovanje zdravih življenjskih navad, ki bodo vašim otrokom pomagale dobro počutje postavljati na prvo mesto tudi pozneje v življenju.

Pa poglejmo, kako začeti.

 

Kako otroku približati zdrave navade

Otroci pogosto težko sprejemajo spremembe, še posebno če gredo na račun stvari, ki jih imajo radi, na primer sladkih prigrizkov ali gledanja televizije. Vzemite si čas zanje in jim pojasnite, da je človeško telo kot stroj in kaj moramo vanj dati, da iz njega dobimo želeno. Tako bodo otroci lažje razumeli povezavo med hrano in telesno dejavnostjo.

Vprašajte otroke, po kateri hrani bodo imeli največ energije. Kaj bi pojedli, da bi se po obroku počutili najbolje? Katera hrana se jim zdi odvratna? Pogovor nam odpira priložnost za skupen premislek o tem, kako nam hrana da vedeti, da imamo sladkorno bolezen. »Sladka živila name učinkujejo drugače kot na druge ljudi, zato je pomembno, da sladkor, ki ga zaužijem, zagotovo tudi porabim z gibanjem,« s temi besedami lahko otroku pojasnite svoje posebne telesne potrebe in ga prosite za podporo: »Greš z mano na sprehod?« To bo dalo otroku občutek pomembnosti in dejavnega udeleženca (pomočnika) pri zdravih navadah v družini.

 

Zabavno gibanje za nižji krvni sladkor

Vaš otrok bo verjetno z obema rokama pograbil priložnost, da vam bo pomagal pri telesni vadbi. Vendar to ne pomeni, da bo pripravljen z vami teči maraton. Poiščite zabavne in za otroke privlačne telesne dejavnosti, npr. pohodništvo, kolesarjenje. K športnim dejavnostim, ki jih izvajamo v otroštvu, se bomo najverjetneje vračali tudi pozneje v življenju.

Res je, da vsak otrok ne bo navdušen nad družinskimi športnimi dejavnostmi. Kaj pa lahko storite, da svoje male vendarle spravite s kavča? 

  • Izbiro naredite zabavno tako, da sami izberejo, kako se lahko spotijo.
  • Poglejte tudi iz okvira športnih dejavnosti, pomislite na primer na sprehajanje psa.
  • Otroka pohvalite vedno, kadar odloži tablico in gre z vami ven. 
  • Predlagajte, da zraven povabite otrokovega prijatelja. 

 

Načrtovanje obrokov pri vodenju sladkorne bolezni 

Navsezadnje so obroki za starše in zadovoljstvo vse družine največji izziv. Vsak otrok v nekem obdobju je le izbrano hrano, kar starše precej vznemiri. Pri mami ali očetu s sladkorno boleznijo pa tovrsten stres lahko vpliva na krvni sladkor prav tako kot odmrznjena predpripravljena večerja.

Namesto da se z lastnim otrokom vsak dan pregovarjate o tem, kaj bo jedel, stopite korak nazaj in pomislite na naslednje strategije:

  • Kaj če otroke izzovete s tem, da na spletu najdejo recept za obrok z malo ogljikovimi hidrati, ki ga bodo hoteli sami pripraviti? 
  • Ali pa če je nakupovanje živil raje izlet ali igra, katere cilj je najti hrano z zanesljivimi hranili ali sestavinami? 

Naj navade oblikujejo otroci, čeprav jim jih pravzaprav pokažete. Vsaka odločitev za svežo hrano in ne vnaprej pripravljena živila vpliva na razmišljanje vaših otrok. Zato vas bodo sčasoma lažje podprli pri spremembah, ki so pomembne za vaše življenje s sladkorno boleznijo. 

Pri otrocih, katerih starši imajo sladkorno bolezen tipa 2, je večje tveganje, da se bo ta bolezen razvila tudi pri njih. To je le eden od razlogov za zdrave navade, ki so dobre za prihodnost vaših otrok. Poleg tega  bo dobro obvladovanje sladkorne bolezni omogočilo tudi vam, da boste del njihove prihodnosti.