Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Nazdravite samozavestno

 

Živeti s sladkorno boleznijo pomeni praznovati vsako manjšo zmago, vsako zdravo izbiro in novo navado, vse, kar pomaga pri obvladovanju krvnega sladkorja. Taka osredotočenost nam da misliti, kako sladkorna bolezen pravzaprav lahko pomaga celotni družini ostati zdravi, pa tudi zdravo praznovati.

Zdrav način življenja seveda ne priporoča vsakodnevnega uživanja alkohola. Prav tako ne velja, da lahko občasno užijemo čezmerno količino alkohola. Alkohol tudi ne more nadomestiti obroka in ne moremo ga šteti za vir ogljikovih hidratov. Povsod po svetu pa se s prijatelji in družino ljudje radi sprostimo, skupaj praznujemo in ob tem tudi kaj popijemo. Če imate sladkorno bolezen, vas morda skrbi, kako zdaj piti pivo, vino ali žgane pijače in se naužiti sproščenega vzdušja na družinskih srečanjih in počitnicah.

Ali bo alkohol na moje telo učinkoval drugače, ker imam sladkorno bolezen? Morda ste pomislili, da je nekaj, kar vam je bilo do zdaj v veselje, z diagnozo sladkorna bolezen postalo vir stresa ali neugodja. Vendar pa s pravočasnim razmišljanjem in načrtovanjem še vedno lahko dvignete kozarec visoko v zrak in brezskrbno nazdravite s svojimi najbližjimi.

 

Osnove o alkoholu in sladkorni bolezni

Ob zmernem uživanju alkohol pri sprostitvi in zabavi ni prepovedan. Prav zares se je v raziskavi pokazalo, da občasno pitje alkohola pri odraslih lahko zmanjša tveganje za bolezni srca, srčno kap in zastoj srca. Kljub temu je večje tveganje pri ljudeh s sladkorno boleznijo, tudi če spijejo samo eno pivo ali koktajl. Ko v telo vnesemo alkohol, ga presnavljajo jetra. Ker je alkohol toksičen (strupen), jetra delujejo razstrupljevalno. Zato se začasno ustavi sproščanje sladkorja iz jeter, tudi če ga telo potrebuje, in nastane hipoglikemija. Jetra namreč lahko razgradijo povprečno le eno alkoholno pijačo na uro.

Poleg tega je v pivu, vinu in žganih pijačah veliko sladkorja in kalorij, kar povzroča hitro zvišanje ravni krvnega sladkorja.

 

Nasveti za pitje, če imate sladkorno bolezen

Če želite zvrniti kozarček, preberite nekaj pravil in jih upoštevajte, če je le mogoče.

  • Izogibajte se pitju alkohola na prazen želodec in ne pijte alkohola, kadar veste, da je vaša raven krvnega sladkorja nizka. Resda je dobro, da ne zaužijemo toliko kalorij in ogljikovih hidratov, vendar pa pitje alkohola brez podlage hrane lahko povzroči nizek krvni sladkor ali celo izrazitejšo pijanost. Alkohol na prazen želodec lahko tudi součinkuje z zdravili za sladkorno bolezen, tako da je možnost za nizko raven glukoze  v krvi še večja.
  • Pijte počasi, da imajo jetra dovolj časa za razgradnjo alkohola.
  • Izberite pijače z manj alkohola in sladkorja, npr. suho vino ali lahko pivo. Butično pivo (npr. Indian Pale Ale) in temno pivo (stout) sta morda res po vašem izbranem okusu, vendar pa imata obe vrsti piva tudi več alkohola in kalorij. V eni steklenici (350 ml) povprečnega butičnega piva je 200 kalorij in do 20 gramov ogljikovih hidratov. Če je pivo vaša edina izbira, potem vzemite katerega lažjega.
  • Sladke mešanice raje menjajte za kaj drugega. Namesto da naročite koktajl s sadnim sokom, kokakolo ali smetano, si privoščite tonik, limonado brez sladkorja ali dietno kokakolo. 
  • Skrbite za hidratacijo svojega telesa s pijačami, kot so voda, mineralna voda, nesladkana limonada. Pijte jih med kozarčki alkoholne pijače. 
  • Izogibajte se poznim nočnim prigrizkom. Alkohol vpliva na zmanjšanje sposobnosti odločanja in upočasnjuje delovanje, zato tudi vas lahko napelje k napačnim odločitvam glede prehrane. Da bo ta del skrbi manjši, je najbolje, če pred pitjem alkohola jeste, prav pa pride tudi kakšen prigrizek v torbici, seveda prijazen sladkorni bolezni, da vanj zagrizete ob želji po hrani, ki se pojavi po uživanju alkohola.
  • Nosite zapestnico, na kateri piše, da imate sladkorno bolezen. Simptomi ob hipoglikemiji so lahko zelo podobni učinkom pijanosti, zato je pomembno, da ljudje ob vas vedo, kaj storiti, če se pojavijo znaki hipoglikemije. 
  • Če je mogoče, si po uživanju alkohola izmerite raven krvnega sladkorja, da vidite, kako alkohol vpliva na vas.

V alkoholu je veliko ogljikovih hidratov in kalorij. Kljub temu tudi ljudje s sladkorno boleznijo lahko uživajo ob tradicionalnih navadah in ob kozarcu piva ali vina. Če ne pozabite na svoj krvni sladkor in ga z vsakodnevnim zdravljenjem ohranjate v želenem območju, se zagotovo ni treba odpovedati prostemu večeru z družino in prijatelji