Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako sladkorno bolezen razložiti otrokom

So pred kratkim pri vas odkrili sladkorno bolezen? Ali pa je od tega že nekaj časa, zdaj pa so vaši otroci že dovolj stari, da vprašajo, zakaj se tako pogosto zbadate v prst. Pojasnjevanje dejstev o sladkorni bolezni otrokom je lahko zapleteno. Radi bi jim stvari razložili, ne bi pa jih radi preplašili.

Razumljivo je, da želite svoje otroke zaščititi. Odtegovati jih od resnice ali jim celo lagati pa tudi ni dobra izbira. Kako se torej z otroki pogovoriti, ne da bi jih pri tem preobremenili? Preberite nekaj dobrodošlih nasvetov.

 

Nasvet #1 – Začnemo z dobrimi novicami
Če so vam diagnozo postavili pred kratkim, ste verjetno še negotovi. Kljub temu ostanite mirni in začnite z dobrimi novicami. Prvo sporočilo, ki ga mora slišati vaš otrok, je, da bo z vami vse v redu. Otroci morajo vedeti, da se sladkorna bolezen da voditi in krvni sladkor obvladovati. Da boste ohranjali dobro zdravstveno stanje, pa vam bo pomagalo zdravstveno osebje. Ne pozabite, da otroci vedo, kdaj so starši zaskrbljeni, zato se pogosto tudi sami prestrašijo. Poskrbite za to, da bo komunikacija pozitivna, da bodo tudi nove informacije predstavljene v pozitivni luči.

 

Nasvet #2 – Prilagodimo se otroškemu razumevanju
Otroci, predvsem mlajši, bodo sladkorno bolezen težje razumeli. Zato jo njim predstavite z zgodbami ali igračami, ki jim bodo pomagale pri razumevanju. Morda si omislite plišasto igračo, ki bo prinašala navodila za vodenje sladkorne bolezni. Obstajajo tudi knjige, ki sladkorno bolezen približajo mlajšim otrokom. 

 

Nasvet #3 – Upoštevamo tudi starost
Tudi od starosti je odvisno, koliko poveste otrokom o sladkorni bolezni. Najstniki lahko razumejo osnove o krvnem sladkorju in insulinu, vendar to lahko zmede mlajše otroke. Pri zelo majhnih otrocih preskočite velike strokovne besede in jim predvsem pustite, da postavljajo vprašanja. 

Ko se lotite razlage o sladkorni bolezni, osnove najbolje razumejo mlajši otroci. Morda začnete s pojasnilom, da si raven glukoze v krvi merite ali da zdravila jemljete zato, da bi ostali zdravi. Malo večji otroci bodo verjetno postavljali podrobnejša vprašanja. Zato lahko preidete na podrobnosti. 

 

Nasvet #4 – Z otroki smo iskreni
Bodimo pošteni. Otroci morajo slišati resnico. Povprašajte jih, kaj vedo o sladkorni bolezni. Pozorno jim prisluhnite in bodite pozorni na morebitne napačne informacije in strahove. Morda se sprašujejo, ali smete jesti sladkor in ali je sladkorna bolezen nalezljiva. Napačne informacije popravite previdno, jasno in preprosto ubesedeno.

Na otroška vprašanja odgovarjajte odkrito. Mlajši otroci vas bodo verjetno vprašali, ali vas boli, kadar se zbodete s sprožilno napravo ali si s peresnikom vbrizgate insulin. Če vas boli, jim to priznajte, vendar v pozitivnem smislu. Na primer: »Ja, res me malo zbode, vendar pa mi to omogoča preverjanje krvnega sladkorja, da lahko ostanem zdrav/a.«

 

Nasvet #5 – Govorimo tudi o možni nujni pomoči
Ne glede na to, kdaj ste odkrili, da imate sladkorno bolezen, se morate z otroki pogovoriti o nujnih stanjih in pomoči ob tem, sploh če so otroci dovolj stari. Ne glede na starost pa morajo otroci vedeti, kaj je varno. To pomeni, da se ne smejo igrati z insulinom, črpalko, merilnikom, testnimi lističi in drugimi pripomočki ali zdravili.

Zelo dobro je, če otrokom poveste, kaj lahko storijo če imate nizek krvni sladkor. Premislite o posebni škatli, v kateri so pomembne stvari, npr. glukozne tablete ali gel. Otroku pa naročite, naj vam v nujnem primeru to škatlo prinese.

 

Nasvet #6 – Poznati odgovor na vprašanje »Ali bom tudi jaz dobil/a sladkorno bolezen?«
V nekem trenutku večina otrok vpraša: »Ali bom tudi jaz dobil/a sladkorno bolezen?« Vaš odgovor naj ne bo: »Ne, ti nikoli ne moreš zboleti za to boleznijo.« Veliko bolje je, da odvrnete: »Zelo verjetno ne boš dobil/a sladkorne bolezni. Če pa se to zgodi, že zdaj vemo, kako pomagati in kaj storiti.« 

Pa smo spet pri odkritosti in poštenosti. Laž je najhujše, kar lahko svojim otrokom ponudite v odgovor na tako vprašanje. Namesto tega izkoristite priložnost in otroka pomirite. Vemo, kaj storiti, da lahko preprečimo razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Če pa se to vendarle zgodi, se sladkorna bolezen lahko obvladuje in vodi. Odkritost od začetka prepreči marsikateri nepotreben strah.

 

Nasvet # 7 – Pogovor mora ohranjati upanje
Res je pogovor z otrokom o vaši sladkorni bolezni zanj morda strašljivo ali vsaj neprijetno. Kljub temu lahko svojega otroka tudi pomirite, da upanje vendarle ostaja. Omenite mu zdravila in sodobne tehnologije, ki se zelo hitro razvijajo in izpopolnjujejo prav za pomoč ljudem pri uspešnem vodenju sladkorne bolezni.

 

Dodatni nasveti

  • Starejše otroke lahko povabite s seboj na edukacijo o sladkorni bolezni.
  • Občasno naj tudi otroci sodelujejo pri načrtovanju obrokov. Pustite jim, da bodo razumeli vaše prehranske potrebe in da bodo z njimi seznanjeni iz prve roke. 
  • Če na katero od njihovih vprašanj ne znate odgovoriti, odgovor poiščite skupaj.