Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Pametne navade aktivnih otrok s sladkorno boleznijo

Ker je danes že vse avtomatizirano in nas na vseh področjih vodijo informacijske tehnologije, postaja življenje vedno bolj sedeče in s čedalje manj gibanja. Preden se lahko zaveste, se vaš otrok giba samo ob videoigricah, prave telesne aktivnosti pa ima veliko premalo. Pri otroku s sladkorno boleznijo je to še posebej problematično, saj povzroča velike težave. 

Ključna beseda je »aktiven«. Ali ne zveni »aktiven« bolj zabavno kot »vadba«? Sprehod s psom, kolesarjenje, lovljenje med odmori – vse šteje.

Ne glede na to, katero dejavnost si je izbral vaš otrok, predlagamo nekaj pametnih navad zanj, da jih preizkusi:

Vadbo naj otrok izvaja vsak dan ob istem času. Večja doslednost nas nagradi z boljšo urejenostjo krvnega sladkorja. Otroku pomagajte, da si uredi stalen urnik. Če je le mogoče, najboljši čas za gibanje je uro po obroku. 

Pred telesno vadbo naj si izmeri krvni sladkor. Če ima vaš otrok nizko raven glukoze v krvi, pred telesno vadbo potrebuje prigrizek. Če pa je raven res nizka, potem jo je treba pozdraviti (zvišati), zaužiti dodaten prigrizek in počakati na dobro počutje – in vse to zagotovo pred vadbo. Če je raven glukoze v krvi visoka, preverite še ketone. Če ugotovite, da so srednje ali visoke vrednosti, potem je treba s telesno aktivnostjo počakati, dokler vrednost krvnega sladkorja ni v priporočenem območju. Ustavite se tudi vi in otroka najprej pozdravite.

Krvni sladkor naj si otrok izmeri tudi med vadbo. Če je telesna vadba zahtevnejša ali dlje traja, npr. nogomet ali plesna ura, priporočamo merjenje ravni glukoze v krvi na 30 minut. Zelo dobro je, da ima otrok pri sebi še dodaten prigrizek. 

Pijmo veliko vode. Za jasne misli in kakovostno vadbo se je treba izogibati dehidraciji. Za to vaš otrok lahko poskrbi brez večjega napora. 

Pazimo na stopala. Vedno preverite otrokovo obutev, ali mu je prav, ga tišči, vsak dan preverite, ali so se pojavili žulji, ureznine in rane ali le praske. Ne pozabite, da vaš otrok raste. Otrok lahko preraste čevlje, preden jih ponosi.

Ne pozabite na kartico, na kateri piše, da ima vaš otrok sladkorno bolezen. Ne morete biti ves čas ob otroku, zato kartica pomaga pojasniti sladkorno bolezen vašega otroka, sploh če bi potreboval nujno medicinsko pomoč.

American Diabetes Association. Physical activity is important. Food & Fitness [Internet]. 2016 Dec 27 [citirano 4. 1. 2018]. Arlington, Virginia. Dosegljivo na: http://www.diabetes.org/food-and-fitness/fitness/physical-activity-is-important.html.

American Diabetes Association. Exercise and type 1 diabetes. Food & Fitness [Internet]. 2015 April 7 [citirano 4. 1. 2018]. Arlington, Virginia. Dosegljivo na: http://www.diabetes.org/food-and-fitness/fitness/exercise-and-type-1-diabetes.html.

Hamilton Health Sciences. Activity helps children with diabetes [Internet]. McMaster Children’s Hospital. 2011; edited 2014 April 25 [citirano 4. 1. 2018]. Hamilton, Ontario. Dosegljivo na: http://www.hamiltonhealthsciences.ca/documents/Patient%20Education/DiabetesActivityChildren-lw.pdf