Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Zdrava prehrana v družinskem okolju

Kot starši otroka s sladkorno boleznijo ne odgovarjate le za otrokovo zdravo prehrano na domači mizi, ampak tudi za učenje pravilnega odločanja o prehrani, kadar otrok ni z vami.

Starševstvo je zahtevno, predvsem kadar otroci preizkušajo svojo samostojnost ter telesno in čustveno odraščajo. Zagotovo veste, po čem se razlikujeta zdrav prigrizek in škatla pokovk v kinu. Vendar pa, ali se vam zdi, da je to vredno prerekanja? 

V nadaljevanju smo zbrali nekaj zamisli, kako otroke navdušiti za zdrave možnosti – z vašimi opozorili ali brez njih.

  • V družini ustvarite timski duh. Otroci nas ves čas opazujejo – tudi njihove prehranjevalne navade se do neke mere oblikujejo po naših. Dobre odločitve lahko spodbudite tako, da jeste tisto, kar želite, da bi jedel tudi otrok. Ali pa kot družina preizkušate nova živila in recepte – recimo drugačno predjed ali še ne preizkušeno zelenjavo ali sadje s tržnice. 
  • Zaloge napolnite z zdravimi prigrizki. Poskrbite za to, da bo vedno na voljo dovolj zdravih prigrizkov: sadja-predvsem jagodičevja, sveže narezanih zelenjavnih palčk ali rezin kumar in sira z malo maščobe. Pripravljeni prigrizki na zalogi vam zagotavljajo več izbire in neodvisnosti. Tako se tudi otroci počutijo samozavestnejše, saj izbirajo sami. Pazite na količino prigrizkov.
  • Stalni urnik obrokov. Usvojena rutina otrokom omogoča samozavestno odločanje ter manj težav s pričakovanji in izgovori. Saj veste, da enako velja pri šolskih navadah in času za spanje – zato ohranjajte stalnost tudi pri obrokih. Če pa je vaše življenje predivje, da bi lahko ustvarili rutino pri prehranjevanju, dajte večjo težo zajtrku. Ker ponoči navadno ne jemo, je raven krvnega sladkorja pri vašem otroku zjutraj verjetno precej nizka – dober zajtrk bo otroku pomagal razmišljati, čutiti in delati bolje. 
  • Gradite zdravo samopodobo. Najstniki, predvsem dekleta, so pogosto zelo pozorni na svoj videz, zato se v najstniških letih lahko izrazijo motnje prehranjevanja. Poiščite zdravniško pomoč, če jo vaša hči potrebuje, in naredite vse za njeno pozitivno samopodobo. 
  • Prilagodljivost. Vsakemu kdaj spodleti, tudi odraslim. Svojim otrokom dajte vedeti, da od njih ne pričakujete popolnosti. Če zaidemo v težave, je pomembno biti pošten in zmožen odpustiti, sebi in drugim. Tudi otroku zagotovite, da mu boste pomagali vrniti se na zdravo in pravo pot. Ne pozabimo, tudi z občasnim uživanjem sladkarij ni nič narobe. 

Naj sklenemo. Biti mama ali oče je velik izziv, le skupaj, kot družina, pa lahko otrokom pomagamo zgraditi zdrave navade in temelje za odraslost.