Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Naši največji zavezniki v hrani

Dejstvo je: vse, kar pojemo, ni enako vredno. Nekatera živila so nevarno zapeljiva, na primer tista čokoladna ploščica, ki vas zapeljuje iz kuhinjske omarice. Nekatera pa so tako hranljiva, zdrava in slastna, da jih uvrščamo v razred superživil. Njihova najboljša ocena: visokohranljiva in z vitamini, pa še z nizkim glikemičnim indeksom. In kateri so ti najboljši zavezniki urejene sladkorne bolezni?

 1. Fižol
  Kot mnoge stročnice tudi fižol vsebuje veliko prehranskih vlaknin – te so za nekoga s sladkorno boleznijo zelo pomembne. Poleg tega pripomorejo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni, k uravnavanju krvnega sladkorja, počasnejši absorpciji glukoze in zniževanju holesterola.
 2. Oreščki
  Dajo veliko energije, lajšajo lakoto in vsebujejo mononenasičene maščobe – »dobre« maščobe, ki zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni. Dobro je vedeti, da oreščki pomagajo obvladovati raven krvnega sladkorja. Tako kot pri vseh drugih živilih pa velja tudi za oreščke, da jih uživamo v priporočenih količinah.
 3. Paradižnik
  Na kateri koli način jih pripravimo, vedno nam dajo bistvena hranila, kot so vitamin C, železo in vitamin E.
 4. Agrumi
  V vaših najljubših sadežih agrumov je zaloga vitamina C in topnih vlaknin – v limoni, limeti, grenivki in mandarini. Vsaka od njih je odlična izbira za dodatek okusa obroku, kadar omejimo vnos soli in sladkorja.
 5. Ribe z veliko maščobe
  Bogate so z beljakovinami in maščobnimi kislinami omega 3. Za zdravje srca in ožilja so najboljša izbira losos, slanik, skuša, sardine, modroplavuti tun, beli tun in postrv. Preprečujejo tudi nastajanje krvnih strdkov.
 6. Polnozrnata živila
  Zakaj? Ker je v njih veliko vitaminov, mineralov in vlaknin ter malo nasičenih maščob. Vse to je prav po prehranskih priporočilih za ljudi s sladkorno boleznijo.
 7. Temno zelena listnata zelenjava
  Izvrsten vir vlaknin in vitaminov, vsebujejo malo kalorij in ogljikovih hidratov – uživamo jih lahko neomejeno. Dovolj razlogov, da na svojem krožniku damo prostor še špinači, zelju ali brokoliju.
 8. Sladki krompir
  Ta slastna zamenjava za navadni krompir ima nizek glikemični indeks ter veliko vitamina A in vlaknin.
 9. Jagodičevje
  Za borovnice, jagode, maline in preostalo druščino je značilno, da jih razganja od antioksidantov, vitaminov in vlaknin. Zanimivi so tudi zaradi domnevne koristi za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2.
 10. Mleko in jogurt z manj maščobe
  Zaradi kalcija ter hranilnih in mineralnih snovi sta mleko in jogurt zdrava izbira v vaši prehrani, pa tudi dober vir vitamina D, ki pomaga obvladovati raven glukoze v krvi in insulinsko občutljivost. Ponovimo še to, da so zaželene različice z manj maščobe.

Izvrstno!
Res je, vsa ta superživila ste že poznali. Zdaj, ko veste, kako koristna so, zakaj jih ne bi uporabili še z novimi recepti? Poskusite. Dober tek.

American Diabetes Association, “Diabetes Superfoods”: http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/making-healthy-food-choices/diabetes-superfoods.html. Dostop: 2. 3. 2014.
Health Canada, “General Questions and Answers on Trans Fat”: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/nutrition/gras-trans-fats/tfa-age_question-eng.php. Dostop: 9. 4. 2014.
Diabetes Québec, “Les acides gras oméga-3”: http://www.diabete.qc.ca/fr/vivre-avec-le-diabete/alimentation/alimentation-et-nutriments/les-acides-gras-omega-3. Dostop: 20 3. 2014.
Heart and Stroke Foundation, “Cholesterol control through food and activity”: http://www.heartandstroke.on.ca/site/c.pvI3IeNWJwE/b.6430837/k.A70B/Heart_Disease__Cholesterol_control_through_food_and_activity.htm. Dostop: 9. 4. 2014.
Diabetes Québec, “Les légumineuses”: http://www.diabete.qc.ca/. Dostop: 10. 4. 2014.
Diabetes Québec, “Actualités”: http://www.preventiondiabete.ca/actualites. Dostop: 10. 4. 2014.
Canadian Family Physician, “Vitamin D and Diabetes”: http://www.cfp.ca/content/54/6/864.full. Dostop: 10. 4. 2014.