Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Previdno z alkoholom

Previdno z alkoholom, saj lahko povzroča hipoglikemije! Preberite naslednje nasvete, da preprečite neželene dogodke.

 

1. Najprej jejte, nato pijte.
Drugače kot druga hranila se alkohol absorbira neposredno skozi želodec, zato lahko hitro opazimo učinek. Grizenje prigrizka ali obroka, v katerem je od 15 do 30 gramov ogljikovih hidratov in malo beljakovin in maščob, lahko upočasni presnovo in kasneje prepreči nepričakovane padce krvnega sladkorja. Kaj pa, če popijete več kot eno ali dve pijači? Priporočamo, da zaužijete 30 gramov ogljikovih hidratov na uro za vsako uro, ko pijete alkohol, in pogosteje preverjate raven glukoze v krvi, tako da spremljate, ali je vaš krvni sladkor v varnem območju. 

 

2. Pomislite na vsebnost ogljikovih hidratov.
Privoščite si pijače z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so vodka, gin, rdeče ali belo vino. Izogibajte se sladkim desertnim vinom in koktejlom, ki vsebujejo sladke sokove in zato veliko sladkorja, raje se odločite za tonik brez sladkorja. Želite pojesti nekaj ogljikovih hidratov, da preprečite hipoglikemijo? Raje si privoščite prigrizek. 

 

3. Spremljajte svoje vrednosti krvnega sladkorja.
Raven glukoze preverite pred in med pitjem alkohola ter po njem, nato pa še pred spanjem. Imejte v mislih, da zastrupitev z alkoholom lahko oteži odpravljanje težav z glukozo v krvi. Če uporabljate neprekinjeno merjenje glukoze (CGM), si nastavite alarme za hitro padanje in nizke vrednosti glukoze v krvi. Če se pojavi hipoglikemija, takoj prenehajte piti alkohol in spijte 2 dcl sladkega soka ter izvedite priporočene ukrepe ob hipoglikemiji. 

 

4. Poskrbite za pomoč.
Kadar pijete alkohol, poskrbite, da je vedno z vami kdo, ki pozna znake in simptome hipoglikemije ter zna ukrepati ob takem dogodku. Vedno imejte s seboj izkaznico sladkornega bolnika, da bodo ljudje vedeli, da imate sladkorno bolezen.

 

5. Vedeti morate, kdaj reči NE.
Nekateri ljudje se preprosto morajo izogibati alkoholu, tudi nosečnice, alkoholiki, ljudje, ki se zdravijo z nekaterimi zdravili (na primer z antidepresivi), ljudje z zdravstvenimi težavami (na primer pankreatitisom) in vsi, ki opravljajo aktivnosti, ki zahtevajo posebno pozornost (npr. vožnja avtomobila).