Resnica o ogljikovih hidratih in sladkorni bolezni
Mit: Če imate sladkorno bolezen, ne smete jesti sladkarij in sladkorja.
Resnica: Ravni krvnega sladkorja ne zvišujejo le sladkarije in sladkor v hrani.
Vsako živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, bo vplivalo na vašo raven glukoze v krvi. Torej ne samo bomboni, lizike in podobne sladkarije, ampak tudi krompir, testenine in kruh.1
Seveda pa ima vsaka hrana drugačen vpliv na raven glukoze v krvi. Zakaj?
Če z ogljikovimi hidrati jemo beljakovine, maščobe ali vlaknine, je presnova ogljikovih hidratov lahko počasnejša. Zato posebne vlaknine v polnozrnatih izdelkih pripomorejo k temu, da se izognete velikemu porastu ravni glukoze v krvi.2
Katera živila ne vsebujejo ogljikovih hidratov? Zelena in listnata zelenjava, meso in ribe, tofu, siri, jajca, oreščki in maščobe.3
Zagotovo so za omejitev sladkorja v primerjavi z drugimi ogljikovimi hidrati dobri razlogi. Verjemite, da boste veliko bolj zadovoljni, če boste pojedli majhen krompir, kot pa če se na hitro posladkate z žlico marmelade – pa še v telo boste s krompirjem vnesli dodatne vlaknine, vitamin C in kalij, kar pravzaprav potrebujete.
Zapomnimo si, če je jed iz mleka, graha, marelic ali biskvita, se že vse to šteje za ogljikove hidrate, tudi če ni dodanega sladkorja.
Približno 15 gramov ogljikovih hidratov/1 OH-enota2,3
1 kos kruha ali majhen čapati
125 ml ali pol skodelice testenin ali kuskusa
75 ml ali 1/3 skodelice kuhanega riža
125 ml ali pol skodelice leče ali stročjega fižola ali fižola v zrnju
1 majhen krompir
1 srednje velika čebula
1 majhna banana
20 jagod grozdja
250 ml ali 1 skodelica mleka
100 g ali mali naravni jogurt
15 ml ali 3 čajne žličke meda
15 ml ali 3 čajne žličke sladkorja
6 ali 7 trdih bombonov
1International Diabetes Federation. Diabetes education modules 2011: nutrition part 2: recommendations. http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download. Dostop: 2. 7. 2015.
2International Diabetes Federation. Diabetes education modules 2011: nutrition part 3: education. http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download. Dostop: 2. 7. 2015.
3Queensland Health. Understanding the carbohydrate portion. https://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/diab_chocount15g.pdf. Dostop: 2. 7. 2015.