Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Resnica o ogljikovih hidratih in sladkorni bolezni

Mit: Če imate sladkorno bolezen, ne smete jesti sladkarij in sladkorja.

Resnica: Ravni krvnega sladkorja ne zvišujejo le sladkarije in sladkor v hrani.

Vsako živilo, ki vsebuje ogljikove hidrate, bo vplivalo na vašo raven glukoze v krvi. Torej ne samo bomboni, lizike in podobne sladkarije, ampak tudi krompir, testenine in kruh.1

Seveda pa ima vsaka hrana drugačen vpliv na raven glukoze v krvi. Zakaj?

Če z ogljikovimi hidrati jemo beljakovine, maščobe ali vlaknine, je presnova ogljikovih hidratov lahko počasnejša. Zato posebne vlaknine v polnozrnatih izdelkih pripomorejo k temu, da se izognete velikemu porastu ravni glukoze v krvi.2

Katera živila ne vsebujejo ogljikovih hidratov? Zelena in listnata zelenjava, meso in ribe, tofu, siri, jajca, oreščki in maščobe.3

Zagotovo so za omejitev sladkorja v primerjavi z drugimi ogljikovimi hidrati dobri razlogi. Verjemite, da boste veliko bolj zadovoljni, če boste pojedli majhen krompir, kot pa če se na hitro posladkate z žlico marmelade – pa še v telo boste s krompirjem vnesli dodatne vlaknine, vitamin C in kalij, kar pravzaprav potrebujete.

Zapomnimo si, če je jed iz mleka, graha, marelic ali biskvita, se že vse to šteje za ogljikove hidrate, tudi če ni dodanega sladkorja.

 

Približno 15 gramov ogljikovih hidratov/1 OH-enota2,3

1 kos kruha ali majhen čapati

125 ml ali pol skodelice testenin ali kuskusa

75 ml ali 1/3 skodelice kuhanega riža

125 ml ali pol skodelice leče ali stročjega fižola ali fižola v zrnju

1 majhen krompir

1 srednje velika čebula

1 majhna banana

20 jagod grozdja

250 ml ali 1 skodelica mleka

100 g ali mali naravni jogurt

15 ml ali 3 čajne žličke meda

15 ml ali 3 čajne žličke sladkorja

6 ali 7 trdih bombonov

1International Diabetes Federation. Diabetes education modules 2011: nutrition part 2: recommendations. http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download. Dostop: 2. 7. 2015.

2International Diabetes Federation. Diabetes education modules 2011: nutrition part 3: education. http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download. Dostop: 2. 7. 2015.

3Queensland Health. Understanding the carbohydrate portion. https://www.health.qld.gov.au/nutrition/resources/diab_chocount15g.pdf. Dostop: 2. 7. 2015.