Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Sladkorna bolezen in zdrava prehrana

Ob krožniku s korenjem, narezanim na palčke, in dušenimi piščančjimi prsmi se vam ravno ne pocedijo sline, kajne? Mnogo ljudi misli, da hujšanje pomeni predvsem omejitev na pusto prehrano. Ob vsej raznolikosti hrane, ki nam je na voljo, to seveda ne drži. 

Če ste si pripravljeni vzeti čas za pripravo tako visokokalorične jedi, kot je lazanja, zakaj si v enakem času in z enakimi napori ne bi pripravili česa prav tako okusnega, za povrh pa še zdravega? Zbrali smo nekaj zamisli, ob katerih boste morda spremenili mnenje o zdravi prehrani.

Načrtujte odmore za prigrizek. Prigrizki so pri marsikom slabo zapisani, vendar pa je bilo v novejši raziskavi, objavljeni v Nutrition Journal, ugotovljeno, da uživanje prigrizkov z malo sladkorja in veliko beljakovin pripomore k zmanjšanju telesne teže. Zakaj? Z zdravim prigrizkom lahko preprečite zvišanje krvnega sladkorja, lakoto, sestradanost in nabiranje telesne maščobe. In kakšen prigrizek je najboljša izbira? Oreščki. S to pravšnjo mero beljakovin , vlaknin in zdravih maščob boste zagotovo zadovoljni tudi med obroki.

Poskusite živila popestriti na nov in bolj zdrav način. Ste vedeli, da uživanje začinjene hrane lahko pomaga pri zmanjšanju telesne teže? Raziskovalci so ugotovili, da so sodelujoči v raziskavi, ki so pred obrokom zaužili začinjeno predjed, pojedli občutno manj ob glavnem obroku kot tisti, ki so jedli nezačinjeno predjed. Izkazalo se je, da kapsaicin, ki ga najdemo v čiliju, deluje kot zaviralec apetita, pa tudi, da pospešuje presnovo in se odlično bori proti vnetju. Sklenemo lahko, da je redno začinjanje obrokov, npr. s kajenskim poprom ali rdečo papriko, enostaven in slasten način za ohranjanje vitkosti. 

Poiščite nove načine za pripravo zelenjave. Poskusite tako, da jo počasi dušite na malo oljčnega olja ter z dišavnicami in začimbami, brez sirne omake ali sladkornega preliva. V smuti si lahko dodate ohrovt ali špinačo. Tudi palačinke lahko obložite z zelenjavo. Namesto testeninskih rezancev si pripravite oziroma nastrgajte rezance iz bučke. Zelenjavo lahko še ovijete s slanino. Resnično. S slanino je vse še boljše. 

Ne pretiravajte. Posebno velike porcije morda odtehtajo plačilo večerje, če si jo privoščite v restavraciji, v resnici pa vas dolgoročno stane veliko več, če na zadevo pogledate z vidika obvladovanja obsega v pasu. Skrbno izbirajte restavracije in pozorno naročajte hrano. Eden od načinov je, da naročite, kar želi narediti vodja kuhinje – naročiti solato in predjed ali nekaj predjedi, ki jih nato lahko pokuša celotno omizje. Tako boste poskusili različne krožnike in se zagotovo ne preobjedli.

Ne zapletajte si ne življenja ne prehrane. Pametno izbiro hrane si lahko zagotovite tako, da si zagotovite in ponudite zdrave možnosti. Praktičnost naj ne bo izgovor za prehrano, za katero veste, da ni primerna. Na vašem kuhinjskem pultu naj bo vedno sveže sadje, na pisalni mizi zdravi prigrizki z oreščki, v hladilniku pa že očiščena in narezana zelenjava – naredite vse, kar se spomnite, da bo najbolj zdrava izbira tudi najbolj enostavna. Verjemite, da se ne boste počutili prikrajšane in da ne boste lačni, ko se bodo kilogrami kar topili ...

Z upoštevanjem teh koristnih predlogov lahko zaživite vitkejše in bolj zdravo z resničnimi pozitivnimi učinki in občutnimi prednostmi.

Vir:

Zinczenko D. Top 20 Habits Skinny People Live By. Men’s Health [Internet]. 2012 Sept 30 [cited 2018 Jan 4]. Dosegljivo na http://abcnews.go.com/Health/w_DietAndFitness/top-20-habits-skinny-peopl...