Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

12-dnevna priprava na praznike

Se že pripravljate na praznike? Za pripravo smo izbrali dvanajst dni, lahko pa izmed njih izberete samo osem ali sedem dni. 

Prvi dan: Ne dovolite, da vam uničijo sladico. Povsem verjetno je, da se bo našla dobronamerna oseba, ki bo želela narediti posebno sladico samo za vas, ki imate sladkorno bolezen. Prijazno, vendar to zagotovo ne bo sladica. Ponudite se, da sladico priskrbite vi, potem pa pokažite, kaj je prava sladica. Hej, prazniki so!

Drugi dan: Sestavite seznam in ga dvakrat preverite. Zapišite si vsako darilo, nalogo in živilo, ki ga morate kupiti. Kaj od tistega ni nujno? Izbrišite. Če česa niste uvrstili na seznam, preprosto preskočite. Tako boste prihranili tudi denar, saj ne boste kupovali daril samo zato, ker se pojavijo pred vami. 

Tretji dan: Počistite in pospravite nered. Še preden izvlečete škatle z okraski, boste verjetno želeli pospraviti drobnarijo in večjo šaro, ki se je nabrala po hiši. Če v že tako natrpano sobo namestite še okraske, to deluje klavstrofobično in neprijetno.

Četrti dan: Naučite se reči ne. Brez pojasnjevanja. Brez opravičevanja. Ne poskušajte se odkupiti. Če česa ne morete, potem recite: »Oprostite, tole bom moral/-a zamuditi,« in spremenite temo.

Peti dan: Sprejmite tudi oceno prav dobro. Kaj vse vam narekuje vaš perfekcionizem? Božične piškote s popolnim sladkornim prelivom? Popolne voščilnice? Če vam to prinaša zadovoljstvo, potem si dajte duška. Vendar vedite, da to delate zase. 

Šesti dan: Odločite se za kakšno spremembo. Če se vam zdi, da so prazniki vsako leto enaki, kaj spremenite. Razmislite o tem, da bi se obdarovali samo v najožji družini, ali pa namesto večerje priredite zgodnje kosilo. Ustvarite nove spomine in ne vrtite vedno iste plošče.

Sedmi dan: Družite se. Med prazniki se lahko okrepi občutek osamljenosti. Zato pokličite dobrega prijatelja in ga povabite v kino. Sprejmite povabilo na kavo. Pojdite drsat.

Osmi dan: Odpočijte si od družbenih omrežij. Še posebno če se počutite slabo. Na Facebooku vidite le nasmejane in srečne ljudi. Ne vidite razmetane kuhinje, zaspanih in nejevoljnih otrok ali psa, ki je raztrgal darila. Pozabite na družbena omrežja do januarja. 

Deveti dan: Pomijte posodo. Če se praznovanje zavleče, se opravičite in začnite pospravljati mizo, pomijte posodo ali se igrajte z otroki. Tiščati glavo v pomivalni stroj (ali kar koli drugega, da se umaknete) je odličen izgovor.

Deseti dan: Priredite večerjo brez posebnega napora. Povabite ljudi, ob katerih se počutite sproščeno. Naj pridejo na obisk kar tako, v vsakdanjih oblačilih, in skupaj skuhajte, kar je vsak od vas načrtoval za tisti večer. Ali pa naročite dostavo hrane. Iz predala vzemite družabne igre in karte. Povsem spontano. Večer brez skrbi in z veliko smeha.

Enajsti dan: Manj je več. Dovršeni koktajli in skrbno zloženi jagnječji kotleti? Nadomestite jih z bovlo punča in pečenko. Tudi le nekaj obloženih pladnjev lahko navduši in nasiti prav tako kot dvajset posebnih krožnikov. Pomnite, najpomembnejše je druženje z najdražjimi.

Dvanajsti dan: Pojdite na sprehod. Samo pojdite. Hodite kjer koli. Kamor koli. Poglejte okrog sebe, globoko vdihnite in si vzemite čas, da zberete misli. Hvaležna vam bosta krvni sladkor in duša.