Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

5 priporočil za prehranjevanje v tuji deželi

Nekaj najboljšega na potovanju je kuhinja v tuji deželi. Če pa potujete s sladkorno boleznijo, je uživanje veliko neznanih živil lahko zahtevnejši izziv zaradi obvladovanja ravni krvnega sladkorja. Zato je najbolje, da se na to pripravimo. V nadaljevanju lahko preberete nekaj priporočil, kako uživati v hrani izbrane tuje dežele.

 

Priporočilo #1 – Preizkušajte in odkrivajte sami
Vzemite si čas za raziskovanje kuhinje v tuji deželi, še posebno če je še ne poznate. Ugotovite, katere so najpogostejše sestavine v najbolj priljubljenih jedeh. Morda se boste želeli pogovoriti tudi s svojim dietetikom, zdravnikom ali edukatorico, da vam svetuje, kaj je za vas v izbrani deželi najboljše. Poleg tega pa vam bodo ti strokovnjaki lahko pomagali pri prilagajanju vsakodnevnih navad pri oskrbi sladkorne bolezni, ki jih zahteva potovanje v tujino.

 

Priporočilo #2 – Bodite pozorni na lokalne navade
Poleg drugačnih živil so v tuji deželi drugačne tudi navade glede obrokov in prehranjevanja. V Španiji na primer so vajeni pozne večerje, šele ob devetih ali desetih zvečer. Za ljudi s sladkorno boleznijo je čas od kosila do tako pozne večerje lahko predolg. Zato je dobro, da imate ves čas pri sebi prigrizke, s katerimi ohranjate raven krvnega sladkorja med obroki, ali pa prilagodite odmerke insulina glede na čas in ritem prehranjevanja.

 

Priporočilo #3 – Že doma preizkusite različne porcije
Tudi če ste raziskali lokalna živila in hrano, pa je težko vedeti, kako velike so porcije. To je še posebno dobro vedeti, če potujete v deželo, kjer zaužijejo veliko ogljikovih hidratov, na primer riža ali testenin. Zato si pred potovanjem vzemite čas in preizkusite različne porcije že doma. Z malo vaje boste tudi na oko znali točneje odmeriti primerno količino zase. Tako si boste količino ogljikovih hidratov lažje določali na potovanju. Pri oceni količine zaužite hrane glede na vsakodnevne navade vam tudi na poti lahko pomaga pametni telefon. 

 

Priporočilo #4 – Ne bojte se vprašati
Pri uživanju novih živil v tuji deželi ne ugibajte o sestavinah. Na neznanih krožnikih so lahko začimbe ali omake z veliko maščobe ali sladkorja, ne da bi bilo to posebej očitno. Najbolje je vprašati. Seveda je to malo težje, če ne govorite lokalnega jezika. Zato vam bo gotovo v pomoč, če se boste že pred potovanjem naučili nekaj lokalnih besed in zvez o hrani, na primer: »brez omake«, »brez sladkorja, prosim« in »z več zelenjave«. Druga možnost je, da natakarju že na začetku poveste za svojo sladkorno bolezen. Če se znate pogovoriti, boste z natakarjem našli najbolj zdrave obroke na meniju zase.

 

Priporočilo #5 – Spomnite se na metodo krožnika
Ne glede na to, kam boste potovali, je še vedno najboljša metoda krožnika. Začnite s svojim običajnim krožnikom in si zagotovite, da bo na polovici krožnika zelenjava, surova ali kuhana. Izogibajte se zelenjavi z dodanim sladkorjem ali ocvrti zelenjavi. Drugi del krožnika naj bo namenjen beljakovinskim živilom, naslednji pa je manjši z živili z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, na primer kruh, riž ali testenine. Z metodo krožnika lažje nadzorujete kalorični vnos in zaužito količino ogljikovih hidratov, tudi če uživate v tujih okusih in jedeh.