Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Ali brez sladkorja pomeni brez ogljikovih hidratov?

Če imate sladkorno bolezen, veste, kako pomembno prehrana pomaga obvladovati raven krvnega sladkorja. V pričujočem prispevku lahko preberete, kaj v vaši prehrani lahko pripomore k boljši in bolj zdravi izbiri. 

Danes je na živilih veliko oznak in mnoge so zavajajoče. Če se trudimo prehranjevati zdravo, je napis na embalaži »brez sladkorja« morda videti privlačen. Ali pa brez sladkorja pomeni tudi brez ogljikovih hidratov? Ali so živila brez sladkorja ali brez dodanega sladkorja dobra izbira?

Brez sladkorja NE pomeni brez ogljikovih hidratov
Ker so živila brez sladkorja lahko del prehrane, če imamo sladkorno bolezen, je pomembno izbrati pravo živilo. Če ima živilo oznako »brez sladkorja«, to še ne pomeni, da v njem ni nič ogljikovih hidratov.

Če se trudite izbirati med običajnimi izdelki in izdelki brez sladkorja, bodite pozorni na oznake, ki so na embalaži. Če ima nek izdelek, označen kot brez sladkorja, veliko manj ogljikovih hidratov, je verjetno najboljša izbira. Če pa ogljikovih hidratov ni nič manj ali le malo manj, potem se odločite glede na ceno ali okus.

Brez dodanega sladkorja ne pomeni tudi brez ogljikovih hidratov
Poleg izdelkov brez sladkorja pogosto opazimo tudi oznako »brez dodanega sladkorja«. Ponovno, tudi to ne pomeni, da živilo ne vsebuje ogljikovih hidratov.

Če je izdelek označen z »brez dodanega sladkorja«, to ne pomeni, da nima sladkornih nadomestkov. Pomeni le to, da med predelavo in pakiranjem niso dodali sladkorja. Navsezadnje je tudi v takem izdelku lahko veliko ogljikovih hidratov. Skrbno preberite oznake na embalaži in preverite vsebnost vseh ogljikovih hidratov, preden sklenete, da je to zdrava izbira za vašo prehrano ob sladkorni bolezni.

Celo sladkorni alkoholi vsebujejo kalorije in ogljikove hidrate
Včasih živila z oznako »brez sladkorja« ali »brez dodanega sladkorja« vsebujejo sladkorne alkohole. Te pogosto štejemo za sladkorni bolezni prijazno sestavino kot nadomestek sladkorja. Kljub temu ne pozabimo, da so tudi v sladkornih alkoholih kalorije in ogljikovi hidrati.

Običajni sladkorni alkoholi so manitol, sorbitol in ksilitol. Vsebnost kalorij in ogljikovih hidratov pri njih ni vedno nizka.

Vodenje sladkorne bolezni ne zahteva samo previdnosti pri vnosu sladkorja … Pomembna sta še izbor in količina vseh ogljikovih hidratov
Pri vodenju sladkorne bolezni smo pozorni na zdravo izbiro živil, predvsem pa ne smemo pozabiti na to, kako pomembni so ogljikovi hidrati. Ne gre samo za to, da upoštevamo sladkor, ki ga pojemo. Pozorni smo pri izbiri in količini vseh ogljikohidratnih živil, saj s tem ugodno vplivamo na urejenost sladkorne bolezni. 

Izbrati živila brez sladkorja in brez dodanega sladkorja je lahko del zdrave prehrane ob sladkorni bolezni. Vedno pa je dobro preveriti še drugo zapisano na deklaraciji in oznake na embalaži. Tako lahko vidimo, kaj zaužijemo in kolikšna je vsebnost vseh ogljikovih hidratov.