Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Izvrstno počutje – življenje v ciljnem območju

Kadar vam misli uhajajo in razmišljate o prihodnosti – kaj vidite? Ali sanjate o fotografiranju čudovitega kraja ali o ustvarjanju družine, ali pa bi preprosto radi imeli več energije ali ponoči spali – pri vsem tem vam lahko pomaga to, da raven glukoze v krvi ohranjate v ciljnem območju.

Včasih se zdi, da se sladkorna bolezen vrti le okrog številk. Vendar pa vas prav prizadevanje, da svojo raven glukoze v krvi vzdržujete v ciljnih območjih pred jedjo in po jedi ter dosegate ciljno vrednost HbA1c, nagradi z dobrim počutjem danes in vse nadaljnje dni, celo leta.

 

Samokontrola vs. HbA1c in zakaj je potrebno oboje

Da vaš zdravnik lahko spremlja vaš napredek v samooskrbi kronične bolezni, občasno preverja rezultate samokontrole in laboratorijsko tudi vrednost HbA1c. Zakaj? V dnevniku samokontrole so prikazane ravni glukoze v krvi ob izbranem času. Rezultate samokontrole lahko razvrstimo v diagram ali graf, da vidimo vzorce in iščemo načine za izboljšanje vašega obvladovanja ravni krvnega sladkorja. Vrednost HbA1c pa je pridobljena na podlagi preizkusa vzorca rdečih krvničk, ki so v telesu približno tri mesece, tako da preizkus HbA1c ponudi širši vpogled.2

Ker pa gre za povprečje, rezultat preizkusa HbA1c sam ne pokaže dovolj.

Pomislite, če so pri nekem človeku ravni glukoze v krvi ves čas nekje med 2,8 in 14,4 mmol/L, to pomeni povprečje 8,6 mmol/L, torej HbA1c okrog 7 %.2 Morda se mu to zdi dobro, vendar pa tako nihanje krvnega sladkorja (od 2,8 do 14,4 mmol/L) ni varno. Prva raven, torej 2,8 mmol/L, je nevarno nizka, pri ravni 14,4 mmol/L pa se počutite kot na vlaku smrti – izčrpani, žejni in slabo vam je.1

 

Za boljši danes in boljši jutri

Saj veste, da obvladovanje ravni glukoze v krvi pomeni dolgoročno zmanjševanje tveganja za bolezni in težave z zdravjem? Spremljanje glukoze v krvi pomeni, da imate lahko več energije, da bolje spite in ste boljše volje – že zdaj in vsak dan.3 Pomaga vam doseči marsikaj na seznamu vaših želja, pa naj bo to igranje golfa, odprtje lastnega podjetja ali ples v soboto zvečer.

1Phillips PJ, Leow S. HbA1C, blood glucose monitoring and insulin therapy. Aust Fam Physician. 2014;43(9):611-615. Dosegljivo na: http://www.racgp.org.au/afp/2014/september/hba1c,-blood-glucose-monitori.... Dostop: 30. junij 2015.

2International Diabetes Federation. Diabetes education modules 2011: clinical monitoring. Dosegljivo na: http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download. Dostop: 30. junij 2015.

3Polonsky WH. Diabetes Burnout: What to Do When You Can't Take It Anymore. Alexandria, VA: American Diabetes Association; 1999:15.