Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Ko čarobnost izgine – zakaj nam z dietami ne uspe

Tudi med dietami so modne muhe, ob katerih se zdi, da je hujšanje nekaj zelo preprostega, celo slastnega – in ne, ne govorimo o dieti z zeljno juho.

Povprašajte koga, ki mu je uspelo precej shujšati, in prejeli boste odgovor v smislu »Boljše sem jedel in se več gibal«. Presneto, kajne?

Vsako leto prihajajo in odhajajo čudežne diete, vsaka obljublja najenostavnejše doseganje želene telesne teže. Pa poglejmo nekaj takih, ki obljubljajo čudež – pa ga potem ni od nikoder.

Odpovedovanje obrokom ali preveliko zmanjšanje kaloričnega vnosa 
Zdravniki so ugotovili, da z izpuščanjem obrokov lahko celo pridobimo dodatne kilograme. Zares. Kadar je telo dolgo brez hrane ali je ne prejme dovolj, se sproži obrambni mehanizem, zagorijo rdeče lučke, kar pomeni, da se upočasni metabolizem, zato se kalorije začnejo shranjevati. Lahko se zgodi, da boste jedli manj, vendar pa se vam bo nabralo več zalog – običajno v predelu trebuha in okrog pasu.

Omejevanje na le eno vrsto hrane 
Nekatere diete priporočajo uživanje veliko beljakovin in nič ogljikovih hidratov. Obstajajo diete, ki iz prehrane izločijo trdo hrano, pa tudi take, kot smo jo omenili že na začetku – da si privoščite samo zeljno juho. Morda boste na hitro izgubili nekaj kilogramov, vendar pa tako ne morete jesti vedno. Poleg tega popolna odpoved hrani, ki jo imate radi, lahko pomeni, da je boste naposled tako pogrešali, da jo boste ponovno začeli uživati in s tem pridobili še več kilogramov.

Popolnoma brez maščob 
Maščobe niso bavbav – nekaj maščobe v prehrani je koristno. Zaradi njih smo dlje časa siti, pripomorejo k zdravi koži in lasem, pomagajo prebaviti in absorbirati vitamine ter spodbujajo zdravo delovanje celic. Le pretiravati ne smemo. Poglejte, kako to zares deluje, tudi če se ne odpovemo sladoledu. 

Dopuščanje visokih ravni krvnega sladkorja 
Res je, da ta dieta ni ravno modna muha, temelji pa na dejstvu, da se telesna teža zmanjša, če zmanjšamo količino insulina. Tako »hujšanje« je pravzaprav posledica dehidracije, ki jo povzroča visok krvni sladkor. Na tem mestu ne želimo pametovati, ne smemo pa pozabiti dodati, da zaradi nekaj kilogramov ni vredno izpostavljati se tako velikemu tveganju. 

In kaj res deluje?
Poskrbite za pisane, okusne in zdrave obroke, ki vam bodo pomagali okrepiti presnovo, telesu pa bodo zagotovili vsa potrebna hranila, in to brez nepotrebnih maščob ali kalorij. Želite kakšno novo zamisel? Poglejte, kaj si lahko pripravite.

Viri:

This is how skipping meals can actually cause you to gain weight. The science of eating [Internet] 2015 [cited 2017 Dec 7]. Dosegljivo http://thescienceofeating.com/2015/07/04/how-skipping-meals-promotes-bel...

Wolfram T. Staying away from fad diets [Internet]. 2017 Jan 02 [cited 2017 Dec 7]. American Dietetic Association. Dosegljivo: http://www.eatright.org/resource/health/weight-loss/fad-diets/staying-aw...

Harvard Health Publishing. The truth about fats: the good, the bad, and the in-between [Internet] 2015 Feb [updated 2017 Aug 22; cited 2017 Dec 7]. Dosegljivo https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-...

Joslin Diabetes Center. Diet strategies for women with diabetes: Why some work and why some don’t [Internet]. Boston, Massachusetts [cited 2017 Dec 7]. Dosegljivo na http://www.joslin.org/info/diet_strategies_for_women_with_diabetes_why_s...