Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Lahkih nog naokrog s sladkorno boleznijo: Zimske pustolovščine

Zabava na zimskem soncu je odlična telesna aktivnost. Tako kot pri vsaki drugi dejavnosti pa moramo spremljati svoj krvni sladkor ter ukrepati ob previsoki ali prenizki ravni. Preberite, kaj lahko pričakujemo na zimski pustolovščini.

Smučanje ali bordanje na snegu

Svež zrak in smučarska proga nas neizmerno razveseljujeta. Če pa smo z enim očesom še na ravni glukoze v krvi, smo lahko prepričani, da bo smučarski dan odličen. Vse pripomočke je dobro imeti ob sebi, dobesedno, saj jih le tako ohranjamo pri primerni temperaturi. Če se ne počutimo dobro, nikakor ne gremo na sedežnico. Pa še to: visoka nadmorska višina (nad 3000 metrov) lahko vpliva na pripomočke za merjenje, na porabo insulina v telesu in srčni utrip (vir: http://care.diabetesjournals.org/content/28/10/2563.full). 

Drsanje in sankanje

Če nismo profesionalci, je dan za drsanje idealen dan za nove praske in modrice. Čelada in ščitniki pa nas lahko rešijo. Letenje po hribu na sankah je tradicionalna zimska dejavnost, vendar tudi naporen šport. In ali veste, da se največ nesreč pri sankanju zgodi na koncu, pri zadnjem spustu? Za večjo varnost res priporočamo, da tudi pri sankanju nosite čelado in uporabljate sani, ki jih lahko usmerjate. Še bolj brezskrbni boste, če na sankanje vzamete svoj žepni komplet za ukrepanje ob nizki ravni glukoze v krvi. Kaj je v njem? Merilnik, testni lističi, sprožilna naprava z napolnjenim bobenčkom z lancetami ter glukozne tablete ali gel. S tem boste na sankah in progi zares lahko uživali nekaj ur.

Šolske športne dejavnosti

Če ima vaš otrok sladkorno bolezen in igra hokej ali kateri drug zimski šport, v dvorani ali na prostem, se s trenerjem pogovorite o vodenju sladkorne bolezni – na primer o tem, da si bo moral otrok kdaj tudi med tekmo izmeriti raven glukoze v krvi in zdraviti visoke ali nizke ravni. Še posebno pomembno pa je, da je jasno opredeljena oseba, ki lahko pomaga, če je potrebno. 

Preglejte si stopala

Preden stopite v smučarske čevlje (po domače: pancerje) ali drsalke, si preglejte stopala. Periferna nevropatija naj vas ne odvrne od smučanja ali drsanja, je pa res, da morate zaradi okvare živčevja več pozornosti nameniti temu, da vam je obutev zares prav ter da ne povzroča nadaljnjih in hujših poškodb na vaši nogah, posebej stopalih. Športna obutev mora biti udobna, prilegajoča se, vendar ne pretesna. Tesne vezalke oziroma vezi lahko malo popustimo. Takoj ko občutite skelenje ali vas noge začnejo peči, snemite smučke in sezujte smučarske čevlje ali drsalke. Za danes je dovolj.

Pazite na svoje medicinske pripomočke

Preverite temperaturo, pri kateri morajo biti shranjeni vaši pripomočki. Večina medicinskih pripomočkov za oskrbo sladkorne bolezni se shranjuje pri največ 25 °C, varno temperaturno območje pa je med 15 °C in 30 °C. Kadar jih odnesete na prosto, bodite pozorni na to, da bodo ohranili sobno temperaturo, da bodo dobro zaprti in na suhem. Proizvajalci insulinov priporočajo, da se insulin shranjuje v hladilniku pri temperaturi med 2 °C in 8 °C. Spodaj so navedene varne temerature shranjevanja za merilnike, testne lističe in insulinske črpalke ACCU-CHEK. Več o tem si lahko preberete v navodilih za uporabo, ki so priložena vsakemu izdelku. 

  • Merilnik Accu-Chek Guide shranjujemo pri temperaturi med –25 in 70 °C, testne lističe pa med 4 in 30 °C.
  • Merilni sistem Accu-Chek Mobile z baterijami in brez kasete shranjujemo pri temperaturi med –10 in +50 °C, merilni sistem z baterijami in s kaseto pa med +2 in +30 °C.
  • Merilnika Accu-Chek Aviva Nano in Accu-Chek Aviva shranjujemo pri temperaturi med –25 in 70 °C, testne lističe pa med 4 in 30 °C.
  • Insulinski črpalki Accu-Chek Combo in Accu-Chek Insight shranjujemo pri temperaturi med +5 in +45 °C.