Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Neverjetno — gibanje vam koristi

Res je, to ni ravno sveža novica, sploh pa ne neverjetna. Vendarle so se zadnja leta pokazali še nekateri pozitivni učinki telesne vadbe. Raziskovalci so ugotovili, da gibanje povzroči veliko več kot le, da pomaga ohranjati zdravo telesno težo, obvladovati krvni sladkor in k odličnemu počutju (če to še ni dovolj). 

Zdaj vemo tudi to, da telesna dejavnost pomaga …

Pozdraviti prehlad. To pomeni, da vadbena obremenitev pljuč petkrat na teden lahko zmanjša vaše tveganje za prehlad za polovico. 

Izboljšati uporabo/izkoristek insulina. Raziskave so potrdile, da je manjša mišična masa povezana s povečano odpornostjo na insulin. Znebite se torej pajčevine na rokah in si oblikujte mišice, s tem pa izboljšajte tudi obvladovanje ravni glukoze v krvi. 

Izboljšati razpoloženje. Telesna vadba ne zmanjša le stresa na splošno, ampak pomiri tudi tesnobo, ki je pogosto povezana s sladkorno boleznijo in drugimi kroničnimi boleznimi. Še preden vas zima prisili v to, da ne greste v naravo in na zrak, premislite, katero telesno vadbo bi lahko izvajali doma. Že pet minut lažje telesne vadbe na prostem lahko izboljša samozavest in ponudi svetlejši pogled na vse okrog vas. 

Ali kar koli na tem seznamu zveni dobro?

  • Ali vas najde vsak prehlad, ki je možen? Se vam zdi, da vas napade prav vsak virus, ki ga otroci prinesejo iz šole in vrtca? Število dni z boleznijo bi bilo zelo lepo zmanjšati.
  • Ali bi radi izboljšali izkoristek insulina v svojem telesu?
  • Vam je všeč zamisel o občutenju manj stresa? 

Odločite se, da vsak dan malo podaljšate čas ali intenzivnost vadbe – tudi če ste že zdaj precej aktivni ali če se že leta niste dobro spotili. Koristnih učinkov zagotovo ne boste občutili naenkrat, sčasoma pa boste opazili spremembe, zaradi katerih vam bo lažje nadaljevati tak življenjski slog. 

In končno, gibanje naj bo vaš življenjski slog. Uganili ste – v neki drugi raziskavi se je pokazalo, da pozitivno sprejemanje telesne vadbe zelo vpliva na dejanske pozitivne učinke vadbe, torej na to, koliko vam bo pomagala.

Nieman DC, Henson DA, Austin MD, et al. Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults. British Journal of Sports Medicine [Internet]. 2011 [dostop: 4. 1. 2018];45:987-992. http://bjsm.bmj.com/content/45/12/987.

Diabetes in Control. More muscle mass knocks out insulin resistance and prediabetes [Internet]. 2015 Sep [dostop: 4. 1. 2018]. http://www.diabetesincontrol.com/more-muscle-mass-knocks-out-insulin-resistance-and-prediabetes

Herring M, O’Connor P, Dishman R. The Effect of Exercise Training on Anxiety Symptoms Among Patients: A Systematic Review. Arch Intern Med [Internet]. 2010 [dostop: 4. 1. 2018];170(4):321–331. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/774421

What is the Best Dose of Nature and Green Exercise for Improving Mental Health? A Multi-Study Analysis. Jo Barton and Jules Pretty. Environmental Science & Technology 2010 44 (10), 3947-3955 DOI: 10.1021/es903183r http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es903183r.

Harvard Business Review. Boston, MA. Positive Intelligence. Shawn Achor. Jan-Feb 2012 Issue. https://hbr.org/2012/01/positive-intelligence.