Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Spontanost v življenju s sladkorno boleznijo

Da je življenje s sladkorno boleznijo lahko spontano, se moramo na sladkorno bolezen najprej navaditi. Sprijazniti se je potrebno z dejstvom, da v kolikor nismo dovolj pozorni, lahko gre marsikaj narobe. 

Kaj pa je spontanost? Je kakor vdih svežega zraka za posameznika, še posebej za nekoga, ki je primoran 24 ur na dan, 7 dni na teden skrbeti za svoje zdravje in telo.  

 

Kaj pomeni spontanost ob sladkorni bolezni

Začnimo s tem, kaj  spontanost ni. To ne pomeni, da pozabimo na zdrav razum, da zanikamo svojo sladkorno bolezen ali pa da se celo zanašamo samo na zdravila za sladkorno bolezen.

Kadar omenim spontanost, imam v mislih izlet ali potovanje, uživanje v nenavadni in/ali eksotični hrani, pa tudi kaj tako preprostega, kot je povsem nenačrtovan sprehod.

Mislim, da so vse to stvari, ki si jih  ljudje s sladkorno boleznijo lahko privoščimo, občasno pa bi si jih celo morali. Imam sladkorno bolezen in v svojem življenju ne morem brez svobode, ki jo lahko občutim prav z nenačrtovanimi dogodivščinami.

V sledečem prispevku ponujam nekaj rešitev ali predlogov za spontano življenje s sladkorno boleznijo.

 

Kako je lahko spontanost združljiva s sladkorno boleznijo 

Kadar želimo biti spontani tudi v življenju s sladkorno boleznijo,  je najpomembnejše razumevanje osnovnih dejstev o sladkorni bolezni in kaj je nujno za uspešno vodenje te bolezni. 

 

Osnove: razumevanje insulina ter kako se posameznik odziva na različne vrste dejavnosti in hrano

Če svojo sladkorno bolezen zdravite z insulinom, je eden od najpomembnejših vidikov vodenja te bolezni zavedanje insulina v svojem telesu. Količina insulina v telesu je pomembna, ker z njo veste, koliko insulina je še aktivnega v vašem telesu od zadnjega bolusnega odmerka insulina – z njim je namreč lahko povečano tveganje za nizko raven glukoze v krvi, še posebno med vadbo.

Hitrodelujoči insulin je v telesu aktiven približno štiri ure. To pomeni, da je vsak odmerek insulina, ki ste ga vnesli v zadnjih štirih urah, dodatna količina k tistemu insulinu, ki je že v telesu. Za koga, ki gre na sprehod, v njegovem telesu pa sta dve enoti insulina (če ne zaužije ničesar več po obroku, za katerega je vzel ta odmerek insulina), je to lahko nevarno. Komu drugemu pa to ne bo znižalo ravni krvnega sladkorja. Zato je ključno, da že prej ugotovimo in si zabeležimo potrebe svojega telesa.

Ne glede na to, ali svoj krvni sladkor uravnavamo z insulinom ali tabletami, verjetno občutimo, kako na raven krvnega sladkorja vpliva neka dejavnost ali vrsta hrane ter kako se spreminja čez dan. Na primer, morda že veste, da raven glukoze v krvi lažje ohranjate v ciljnem območju, lahko da se ta celo znatno zniža v dneh, ko ste veliko na nogah ali se odločite za telesno vadbo. Druge dni, kadar se ne gibate dovolj ali ste zaposleni, pa je krvni sladkor verjetno bolj nadležen in se raven celo zviša. Verjetno ste opazili tudi večji vpliv nekaterih vrst živil na krvni sladkor in da na primer mastna hrana, recimo pica, njegovo raven zviša za več ur in še celo naslednji dan.

Vse te ugotovitve o potrebah našega telesa lahko s pridom uporabimo, ko se trudimo živeti spontano

 

Ključni načini, s katerimi v življenju kljub spontanosti pazimo na varnost

Zdaj ko vemo, da gibanje in telesna vadba lahko povzročita znižanje ravni krvnega sladkorja, naj vas spodbudim, da to izkoristite kot priložnost. Če se krvni sladkor preveč znižuje, se s svojim diabetologom ali diabetološkim timom pogovorite o prilagoditvi zdravljenja z zdravili (PAZITE: pred vsakim spreminjanjem zdravljenja z zdravili se o tem posvetujte s svojim zdravnikom). Če to ni mogoče, zaužijte dodatne ogljikove hidrate, da s tem preprečite nizko raven glukoze v krvi.

V dneh, ko se spontano odločite za sprehod, si prej odgovorite na nekaj vprašanj:

  • Kolikšna je moja trenutna vrednost krvnega sladkorja in ali se zvišuje ali znižuje? (Smer spreminjanja se lažje zaznava s sistemom za neprekinjeno merjenje glukoze v medceličnini.)  
  • Kdaj sem nazadnje jedel/jedla?
  • Koliko insulina je še aktivnega v mojem telesu? (vprašanje za tiste, ki se zdravite z insulinom)
  • Kje se bom sprehajal/-a in kako dolgo?

Glede na odgovore na ta štiri vprašanja se odločimo, kako se moramo pripraviti na sprehod. Če je moj krvni sladkor povišan, je v mojem telesu aktivnega le še malo insulina, ali moj sprehod ne bo tako dolg, potem morda ne rabim dodatnega vnosa hranil ali prilagajanja ustaljenega režima odmerjanja insulina. Če pa imam v telesu dovolj insulina in če meritev ravni glukoze v krvi pokaže, da je le ta na spodnji meji ciljnega območja, pred sprehodom pojem manjši prigrizek z ogljikovimi hidrati ali ga vzamem s seboj in prigriznem kar med sprehodom. Zelo dobra izbira so jabolka, saj predstavljajo odličen vir ogljikovih hidratov, se hitro presnovijo in vsebujejo približno od 15 do 25 gramov ogljikovih hidratov (odvisno od velikosti). Ne pozabite, da smo si ljudje različni, zato morda potrebujete prigrizek, tudi če insulina ne vzamete.

Drug primer je odločitev za priboljšek, recimo sladoled. Čeprav sta krvni sladkor in insulin v telesu še vedno pomembna, posebno pozornost pogosto namenim stopnji telesne aktivnosti. Če načrtujem sprehod po ali med tem, ko (po)jem sladoled, to upoštevam pri izračunavanju odmerka insulina.

Če pri vodenju sladkorne bolezni ne uporabljate insulina, si krvni sladkor lahko znižujete z gibanjem. Privoščite si sladoled in potem pojdite na sprehod ali se odločite za katero drugo telesno dejavnost, ki lahko pripomore k zniževanju ravni krvnega sladkorja in porabi nekaj ogljikovih hidratov iz sladoleda.

 

In najpomembnejše: bodite pripravljeni   

Kadar preizkušate kaj novega, pa tudi na splošno v življenju s sladkorno boleznijo bodite vedno pripravljeni na ukrepanje ob nizkih in visokih ravneh glukoze v krvi. To pomeni, da imate vedno pri roki (npr. v avtu, torbici, žepu ipd.) hitrodelujočo glukozo v obliki tablet, gela ali katere drugo obliko ogljikovih hidratov, ki se hitro prebavijo in niso zahtevni za shranjevanje (se ne stopijo ali gnijejo). Če pa se zdravite z insulinom,  imejte tega vedno pri sebi. 

In seveda, ali je raven glukoze v krvi visoka ali nizka, ne morete vedeti brez preverjanja in merjenja z merilnikom.

Brez priprave tudi pri spontanosti ne gre.

 

Zaupajte vase in v svoje izkušnje 

Navsezadnje, če želite živeti zares spontano, tudi če imate sladkorno bolezen, morate verjeti predvsem vase in v svoja občutja. Ne glede na vse smernice in pravila tega sveta je vaše telo še vedno vaše in edinstveno. Zato prav vi najbolje veste, kaj potrebuje.

Če iz izkušenj veste, da se vam raven krvnega sladkorja zaradi sprehoda in za povrh še z neko količino aktivnega insulina v telesu ne bo preveč znižala, potem temu prilagoditesvoj način ohranjanja ciljne ravni glukoze v krvi.

Vi najbolje poznate svoje telo. Zavedajte pa se tudi, da brez preizkušanja novih stvari, ne boste mogli spoznati ničesar novega glede vodenja sladkorne bolezni. S tem pa lahko zamudite veliko lepih trenutkov in krasnih izkušenj.