Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Stresna obremenitev zaradi praznikov in sladkorna bolezen — kako se s tem spoprijeti

Prazniki – bili naj bi najlepši čas v letu. Vendar pa prinašajo tudi stres, še posebno če imamo sladkorno bolezen. Potovanje, drugačen dnevni urnik, sladka hrana, manj spanja, manj časa za skrb zase – vse to otežuje obvladovanje stresa.

Žal stres vpliva tudi na raven krvnega sladkorja, tako da jo je med prazniki še težje obvladovati.

Dobra novica je, da poznamo načine uspešnega spoprijemanja s stresom, ki ga povzročajo prazniki. Ne glede na nori urnik in odgovarjanje na vprašanja o posebni prehrani, ki nam jih postavljajo najbližji, poglejmo nekaj priporočil za premagovanje stresa in uživanje v praznikih.

 

Vendarle se čim bolj držimo svojih vsakodnevnih navad

Eden od najmočnejših dejavnikov za praznični stres je ogromna sprememba, ki jo ta čas v letu pomeni za dnevno rutino. Potovanje ali povabila na kup zabav in drugih srečanj zelo posežejo v ustaljene vsakodnevne navade, npr. glede merjenja ravni glukoze v krvi, jemanja zdravil, časa obrokov, torej vsega pomembnega pri vodenju sladkorne bolezni. Zato veliko pripomore že vsak korak bliže tem ustaljenim navadam. Pa poglejmo nekaj nasvetov, da nam bo lažje.

 • Pri sebi imamo prigrizke. Če morda ne moremo imeti obroka kot po navadi, zaužijemo manjši prigrizek, nato pa pri obroku pojemo za toliko manjšo količino.
 • Za zdravila in obroke si nastavimo budilko, alarm ali opomnik. Zaradi prazničnega vrveža se lahko zgodi, da pozabimo vzeti zdravila. Zato si lahko pomagamo z opomniki in opozorili na telefonu.
 • Ne pozabimo spati. Tudi če smo povabljeni na zabavo, ki traja dolgo v noč, se poskusimo držati svojih spalnih navad. Pomanjkanje spanja le povečuje stresno obremenitev.

 

Odgovarjanje na vprašanja o hrani, ki nam jih postavljajo prijatelji in sorodstvo

Nenavadne pripombe prijateljev in sorodnikov o naši prehrani nam povzroča še dodaten stres med prazniki. »Ali si na neki čudni dieti?« »Zakaj ne poskusiš, kar sem pripravila?«

Najdejo se tudi pripadniki »diabetične policije«, ki postavljajo vprašanja o vsem, kar dobimo na krožnik. »Ali lahko to ješ?« »Ne jej preveč.«

Poglejmo nekaj načinov odgovarjanja na take zoprne komentarje in vprašanja prijateljev in sorodnikov.

 • Na komentarje se vnaprej pripravimo. Zamislimo si izjave, ki bodo izražale to, da cenimo skrb prijateljev in sorodnikov, da pa vemo, kako se odločamo, saj sledimo svojemu načrtu za vodenje sladkorne bolezni. Potem ko bodo videli, da s sladkorno boleznijo živimo premišljeno in pripravljeno, bodo pomirjeni in zaupljivejši do nas.
 • Ozaveščamo z dejstvi. Taka vprašanja lahko izkoristimo za ozaveščanje svojih bližnjih. Mirno lahko pojasnimo svojo odločitev ali izbiro in zakaj je pomembna za nas. To je pogosto tudi priložnost za razbijanje mitov o sladkorni bolezni.
 • Dobro je imeti vnaprej pripravljene odgovore na pogosta vprašanja, na primer:
  • »Trenutno raziskujem, kako se bo zaužitje manj ogljikovih hidratov opazilo na krvnem sladkorju. To je zame pomembno, saj mi visok krvni sladkor jemlje energijo, krati spanec in me spravlja v slabo voljo.«
  • »Hvala za prijaznost, vendar pa bi mi ta jed lahko preveč zvišala krvni sladkor. Letos sem se odločila, da bom skrbneje vodila svojo sladkorno bolezen. Prosim, razumite, kot da bi vzela. Videti je namreč izvrstno.«

 

Sprostitvene tehnike za lajšanje stresa med prazniki

Ne glede na to, kako se trudimo ohranjati vsakodnevno rutino in sprejemati komentarje, je nori december še vedno stresen. Poskusimo lahko tudi s tehnikami sproščanja.

 • Telesna vadba – ne koristi le pri obvladovanju ravni krvnega sladkorja, izvrstna je tudi za zmanjševanje moči stresa. Poskusimo kolesariti, plesati ali samo iti na sprehod.
 • Smeh – že dober smisel za humor pomaga, smeh pa še posebej pri blaženju stresa.
 • Dihanje – predvsem vaje globokega dihanja tudi zmanjšujejo stres.
 • Pogovor – priložnost za to, da izrazimo in odložimo svoja čustva v pogovoru s prijateljem, pripomore k manjšemu stresu med prazniki.
 • Najljubše stvari in opravila – vzemimo si čas za to, tudi če samo beremo ali poslušamo glasbo, stres se razblini.