Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Varna vadba s sladkorno boleznijo tipa 1

Telesna vadba je koristna za vsakogar, ljudje s sladkorno boleznijo pa si z njo pomembno pomagajo pri obvladovanju ravni glukoze v krvi. Pa ne samo to, ob redni telesni vadbi celice bolj učinkovito predelujejo insulin, in znižuje se vrednost HbA1c. 

Zagotovo ste že slišali, da se morate gibati in posvetiti tudi športni dejavnosti, veste pa tudi, da se morate zaradi sladkorne bolezni na to še posebej pripraviti. Da bo telesna vadba del vašega vsakdana, smo sestavili seznam korakov, ki so pomembni za ljudi s sladkorno boleznijo. 

  1. Ljudje s sladkorno boleznijo lahko počnejo enake stvari kot tisti brez te bolezni. Še vedno pa je dobro, da se o tem pogovorite s svojim zdravstvenim osebjem. Tako boste bolj prepričani o tem, da za vas ali vašega otroka ni posebnih omejitev. Če imate npr. diabetično retinopatijo, boste želeli izpustiti napornejše vaje, kot je dviganje uteži. 
  2. Izmerite si raven krvnega sladkorja pred in med vadbo ter po njej. (Na naslednjem obisku pri zdravniku pa te vrednosti pokažite svojemu diabetologu, saj vam bo tako lažje svetoval glede zdravljenja.) Pri roki imejte ogljikohidratni ali sladkorni prigrizek, ki učinkuje zelo hitro – npr. banano, sok ali glukozne tablete. To vam bo prišlo prav, če boste začutili hipoglikemijo. 
  3. Pijte veliko vode, in to pred in med telesno dejavnostjo. Ob dehidraciji se raven krvnega sladkorja lahko namreč hitro zniža. 
  4. Bodite pripravljeni tudi na nujno stanje. S seboj nosite kartonček, na katerem piše, ali imate sladkorno bolezen tipa 1 ali 2. Pri sebi imejte tudi svoj mobilni telefon, da boste po potrebi lahko poklicali pomoč. Če pa je le mogoče, je dobro, da se s prijateljem, kolegom ali znancem dogovorite za skupno vadbo, tako da med dejavnostjo niste sami. 
  5. Posebej bodite pozorni na svoja stopala. Čevlji morajo biti udobni in v dobro oporo. Najbolje je, da nosite nogavice, ki odvajajo vlago s kože. Po vadbi vedno preglejte stopala, ali niso kje nastali žulji, odrgnine ali druge poškodbe. Če opazite, da se katera ne zdravi, se posvetujte s svojim zdravnikom.
  6. Športna dejavnost je pomembna, vendar pa ne pretiravajte. Če občutite močne bolečine, če vam zmanjkuje sape ali med vadbo ne morete govoriti, zmanjšajte intenzivnost vadbe, tako da ne boste občutili čezmernega napora in da vam bo udobno.