Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Življenje s sladkorno boleznijo in brez glutena

Za mnoge s sladkorno boleznijo in pridruženo celiakijo ali preobčutljivostjo za gluten je poseben izziv zares vsak dan užiti zdrave obroke. Jesenske počitnice in z njimi vse slastne sladke dobrote pa so pred vrati. Preberite nekaj kratkih usmeritev, kaj pravzaprav pomeni živeti brez glutena.

Preobčutljivost za gluten vs. celiakija

Diagnozo celiakija postavi zdravnik, in sicer glede na preobčutljivost za gluten. Če so izidi preiskav za celiakijo negativni, je končna diagnoza pogosto preobčutljivost za gluten. Kar nekaj simptomov je pri obeh stanjih enakih: bolečine v trebuhu, glavobol, bolečina v sklepih in izčrpanost. Če sumite, da ste preobčutljivi za gluten ali da imate celiakijo, se z zdravnikom pogovorite o preiskavah, če je potrebno, pa tudi o tem, kako v svojo prehrano uvesti živila brez glutena.

Gluten in sladkorna bolezen

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 1 je večje tveganje za celiakijo, saj sta obe bolezni avtoimuni. Preden se začnete prehranjevati brezglutensko, se prepričajte, da imate celiakijo ali da ste preobčutljivi za gluten. Pomembno se je zavedati, da »brez glutena« ne pomeni »manj ogljikovih hidratov«, saj veliko živil brez glutena vsebuje sladkor, maščobe in sol. To pa ni ravno najboljša izbira za vašo raven glukoze v krvi, kajne?

Hrana, ki se ji je dobro izogibati

Ko vam enkrat predpišejo brezglutensko dieto, je čas, da iz svoje prehrane izključite vso pšenico, ječmen in rž. Univerzitetni klinični center Ljubljana je objavil seznam še drugih virov glutena, ki se jim je dobro odpovedati, npr. pivu, piri, ovsu, industrijsko pripravljenim polivkam in omakam, industrijsko predelanemu mesu, sojini omaki in začimbam, ki so v čipsu ali suhih mešanicah za pripravo testenin. Izogibanje industrijsko pripravljeni hrani je na splošno zdravo za vse, pa če imate težave z glutenom ali ne.

Kaj je dobrega

Kot se vam že zdi, sveže sadje in zelenjava zagotovo. Druge brezglutenske dobrote za shrambo pa so še fižol, jogurt, sir, koruza, lan, sladki krompir, kvinoja in stari dobri riž.