Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Aplikacija mySugr in uporaba njenega poročila

Poročila ponujajo vpogled v podatke o sladkorni bolezni. Tako je lažje analizirati vrednosti in zaznati vzorce. Poročilo lahko delimo še s svojim zdravnikom po e-pošti ali ga pogledamo natančneje v izbranih časovnih obdobjih.

Tako pridno ste shranjevali vse podatke, da imate zdaj v aplikaciji izvrstno bazo. Tudi ko brskate med analizami, katera vam bo namignila, kako vam gre vodenje – ugotavljate, da je vedno več novega. Zakaj torej podatkov iz telefona ne bi imeli kar na dlani? Tako je, danes bomo govorili o poročilih.

 

Katera oblika poročila je prava zame?

Aplikacija mySugr ponuja tri oblike poročil: CSV, Excel in PDF.

Poročilo v CSV-ju prikaže podatke v najbolj grobi obliki, na voljo je brezplačno in seveda tudi za uporabnike različice Pro. Podatke iz CSV-ja lahko pretvorite tudi v Excel, in to v le nekaj klikih. Ta oblika poročila je primerna za tehnično podkovane uporabnike.

Excelovo poročilo je korak naprej od CSV-ja in vam ponuja še več. Prednost te oblike poročila je v drobljenju podatkov po vaši izbiri. Če vas zanima povezava/korelacija med vnosom ogljikovih hidratov in povprečno ravnjo GK, porazdelitev hiperglikemij čez dan … Vse to lahko pogledate v Excelovem poročilu. Primerno je za vse navdušence nad podatki.

PDF-poročilo pa vam ponuja vse, kar potrebujete. Poročilo predstavlja jasno in popolno analizo, enostavno za razumevanje, pa še lepo podobo ima. Oblikovano je po zgledu klasičnih dnevnikov samokontrole in priporočilih, ki smo jih prejeli od diabetologov in edukatorjev. Tudi dizajn je priročen, saj enostavno prikaže vzorce gibanja ravni GK v enem dnevu, na eni strani je en dan v tednu, med stranmi pa se lahko spretno pomikamo. Ta oblika poročila je najprimernejša za obisk in pregled pri zdravniku.

 

Priporočamo, da preizkusite vse tri oblike in ugotovite, katera vam je najbliže. Vsaka ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. V CSV-ju in Excelu imate več svobode pri izbiri prikaza podatkov, vendar pa morate imeti za to nekaj znanja in veščin. S PDF-poročilom pa svoje podatke vidite hitro in enostavno, brez posebnega dela, le malo manj prilagodljivo je.

 

Kako izpišem poročilo?

Nič lažjega! Vsa poročila so na voljo na zahtevo, in to kadar koli. V meniju aplikacije mySugr tapnite na ikono »Poročila«, nato pa izberite:

  • obliko poročila – na spustnem seznamu izberite svoje najljubše;
  • obdobje – tudi izmed vnaprej določenih (dva tedna ali trije meseci), ali pa nastavite svoje (ta možnost je na voljo v različici Pro); le tapnite na datume in označite obdobje, ki vas zanima;
  • poročilo lahko vidite takoj na svojem pametnem telefonu ali si ga pošljete na e-naslov, lahko ga pošljete tudi svojemu diabetologu ali komu, ki ga zanimajo vaši podatki o sladkorni bolezni.

(Opomba: Poročila v PDF-ju in Excelu ter obdobja, ki jih sami označite, so na voljo v različici mySugr Pro.)

Zdaj ko vemo, kako podatki pridejo in gredo ter kaj delajo, poglejmo še, kako jih uporabimo.

 

Kako si poročilo nastavim?

Kot vidite, so poročila razdeljena po tednih. Povzetek vsakega tedna je zgoraj za hitri pregled nad vodenjem sladkorne bolezni v izbranem tednu. Tako lahko hitro primerjate posamezne tedne.

Kadar izvozite trimesečno poročilo, kar se sliši predvsem kot veliko podatkov, smo pozorni na rdeče označena območja po tednih. Tako svojo pozornost lahko usmerimo v pomembne vidike zdravljenja sladkorne bolezni.

Enostavno je primerjati dneve, tako da opazujemo od zgoraj navzdol, na primer zajtrke v enem tednu. 

Če je ves stolpec obarvan rdeče, pomeni, da moramo v enem delu dneva nekaj prilagoditi.

Navsezadnje v zadnjem stolpcu vidimo dnevno povprečje. Zelo hitro lahko ugotovimo, kateri dan v tednu moramo biti posebej pozorni pri vodenju sladkorne bolezni.

 

Strategija

En način je, da ugotovite v katerem stolpcu so vrednosti GK ob obroku in po obroku, ter ocenite, kako dobro vam uspeva vodenje glikemije. Enako primerjavo lahko naredite z ravnjo GK pred spanjem in zjutraj ter s tem ocenite raven GK ponoči. To nam pomaga optimizirati bazalne ali dolgodelujoče odmerke insulina.

Opombe, oznake in natančnejši opisi na dnu vsakega dne nam pomagajo izluščiti pomembne posebnosti ob pregledu poročila. Tako lahko dneve s posebnimi dogodki analiziramo posebej.

Tudi vrstica z označenimi telesnimi aktivnostmi je koristna, ker nam ponudi vpogled v dneve, ko smo se odločili za vadbo, in v uspešnost vodenja sladkorne bolezni ob tem. Enako lahko pogledamo ravni GK pred obroki in po njih, uporabimo oznake in ugotovimo, kako izbrana telesna dejavnost vpliva na krvni sladkor.

Navsezadnje vse to lahko natisnemo na papir, na njem pa označujemo, obkrožujemo in dodatno barvamo ter komentiramo.

Naredili smo vse za enostavno in hitro analizo podatkov. Ne bomo pa užaljeni, če si boste aplikacijo prilagodili po svoji meri in potrebah. Kar pogumno, dodajte klicaje ob slabih dnevih in narišite si sonce ob dobrih in uspešnih.

 

Za vas, kapitan!

Poglavarji svoje usode ste in kapitani svoje trebušne slinavke. Vsak ne more tega reči.

Poročila so za vas, da preverjate svoje odločitve o zdravljenju in se ob njih lažje pogovorite s svojim zdravnikom. Seveda je o koristnosti pogovora s svojim diabetologom mogoče napisati še veliko, vendar to prihranimo za prihodnjič.