Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Obvladovanje bolečine

5 nasvetov za nežen odvzem krvnega vzorca

Prsti, iz katerih jemljemo krvni vzorec, so pri vsakodnevnem vodenju sladkorne bolezni izjemno pomembni. V nedavni študiji je kar 35 % sodelujočih navedlo bolečino za glavni razlog, da ljudje s sladkorno boleznijo opuščajo redno merjenje ravni glukoze v krvi.1,2 Eden od dejavnikov za večjo bolečino ob vbodu v prst je napačna uporaba sprožilne naprave. Pravilen odvzem s sprožilnimi napravami Accu-Chek pa neprijeten občutek zmanjša na najmanjšo možno mero. Merjenje boste udobneje izvajali, če upoštevate naslednjh pet nasvetov:

Roke morajo biti čiste in suhe.

Bolje kot v prstno blazinico se je zbosti ob strani prstne blazinice.

Kožo napnite, in to tako, da sprožilno napravo trdno pritisnete nanjo.

Nastavite kar najmanjšo globino vboda, vendar tako, da se bo še vedno oblikovala dovolj velika kaplja krvi.

Vsak dan izberite drug prst za vbod in poskrbite za dobro prekrvitev.

 

Pa še to:

  • Merjenje je pomembnejše od prstnih blazinic. Če se s svojim diabetologom dogovorite, da vzorec krvi za merjenje lahko odvzamete iz drugih vbodnih mest, boste morda tako občutili manj bolečine, saj boste kri odvzeli iz dlani, nadlakti ali podlakti namesto iz občutljivih prstnih blazinic.3
  • Vedno uporabite novo lanceto. Današnje lancete so tako tanke, da se konice že po eni uporabi lahko ukrivijo ali otopijo. Zato je ponovna uporaba lancete lahko boleča.

Če izberete manj boleč način vbadanja, to lahko pomeni tudi manj bolečin ob merjenju ravni glukoze v krvi. Sprožilne naprave Accu-Chek Multiclix, Accu-Chek Softclix Plus in Accu-Chek Softclix delujejo s tehnologijo Clixmotion, zaradi katere se ob vbodu koža kar najmanj poškoduje. Še več, vsaka izmed teh naprav ponuja 11 globin vboda, tako da lahko izberete ustrezno glede na tip kože in s tem zares zmanjšate bolečino ob merjenju ravni glukoze v krvi.

 

1.Crossbow Research, 2004. Report on research on attitudes amongst "non-testers" for Roche Diabetes UK. Data on files at Roche Diagnostics.
2.Burge MR. Lack of compliance with home blood glucose monitoring predicts hospitalization in diabetes. Diabetes Care. 2001;24(8). Available at: http://care.diabetesjournals.org/content/24/8/1502.full. Accessed December 16, 2011.
3.Talk with your healthcare professional before deciding if alternate site testing is right for you.