Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Testenine z dimljeno ribo

Sestavine za 4 osebe:

  • 166 g polnozrnatih širokih rezancev (približno dve skodelici)
  • 5 ml oljčnega ali repičnega olja (1 žlica)
  • 1 velika čebula, olupljena in sesekljana
  • 200 g gob, očiščenih in narezanih 
  • 2 stroka česna, strtega
  • 60 ml suhega belega vina 
  • 380 g evaporiranega mleka z manj maščobe
  • 30 ml ovsenih kosmičev
  • 30 ml sesekljanega svežega timijana
  • 250 g dimljene postrvi ali lososa, narezane(ga) na trakce

Priprava:

  1. Testenine skuhamo do mehkega v približno dveh litrih rahlo osoljene vode. Precedimo in odstavimo.
  2. V ponvi segrejemo olje in pražimo čebulo, da postekleni.
  3. Dodamo gobe in dušimo, da nastane omaka. Vanjo stisnemo česen.
  4. Dolijemo vino in rahlo dušimo še nekaj minut, da zavre.
  5. Nato dodamo evaporirano mleko in kosmiče ter zavremo. Zmanjšamo ogenj in na srednjem ognju kuhamo (nepokrito) še 5 ali 10 minut, toliko da se omaka zgosti in malo povre.
  6. Začinimo s timijanom, črnim poprom in dodamo ribo.
  7. Zmešamo s kuhanimi testeninami in takoj postrežemo z veliko skledo solate in/ali dvema vrstama kuhane zelenjave. 

Če obožujete sveži timijan, ga dodajte proti koncu kuhanja. Sušeni timijan pa lahko dodamo prej. 

Prehranske vrednosti na porcijo:
kalorije ... 415 kcal
beljakovine ... 28 g
maščobe ... 9 g
ogljikovi hidrati ... 49 g
vlaknine ... 5 g
holesterol ... 12,5 mg
natrij ... 447 mg

Recept in slika sta iz knjige z recepti jedi z nizkim GI in majhno vsebnostjo maščob, ki sta jo napisali dietetičarki Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 3 (Tafelberg).