Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako lahko varno preživljamo prosti čas z družino in vodimo svojo sladkorno bolezen

Diagnoza sladkorna bolezen se lahko dotakne prav vsakega v vaši družini. Ali ste kdaj pomislili na pozitivne učinke sladkorne bolezni na vaše najbližje?

Na primer, pomemben del uspešnega vodenja sladkorne bolezni je gibanje. Ko najdete priložnost, da tudi prijatelje in družino vključite v svojo redno telesno dejavnost, boste dvojno nagrajeni: z gibanjem boste uravnavali svoj krvni sladkor, medtem pa pomagali tudi vsem, ki bodo z vami, ostati zdravi. Ob tem se boste vsi skupaj še zabavali.

V nadaljevanju preberite, kako uživati ob zabavnem in zdravem gibanju z družino in prijatelji. Dodali pa smo še nekaj koristnih nasvetov za obvladovanje ravni krvnega sladkorja, tudi ko v svoje življenje vpeljete redno telesno vadbo.

Pomembne vrednosti pred vadbo

Pred vadbo morate vedeti, kakšne so vaše vrednosti krvnega sladkorja, saj se lahko zelo spreminjajo. Upoštevajte priporočila svojega zdravnika glede telesne dejavnosti, najprimernejše za vas, in glede vašega idealnega območja ravni krvnega sladkorja. Na splošno velja, da je raven glukoze v krvi med 5,5 mmol/L in 13,9 mmol/L primerna za gibanje in telesno vadbo. Če pa si izmerite raven, nižjo od 5,5 mmol/L, pred vadbo nekaj pojejte, na primer žitno ploščico ali lonček jogurta, da si raven krvnega sladkorja zvišate na vrednost, primerno za izvajanje telesne vadbe. Tako boste lahko uživali brez skrbi, da bi vadba preveč znižala vaš krvni sladkor.

Ob visokem krvnem sladkorju odsvetujemo telesno dejavnost. Če izmerite visoko raven glukoze v krvi (nad 13,9 mmol/L), preverite najprej še ketone. Najbolj enostavno to storite z urinskim testom s testnimi lističi, ki jih dobite v lekarni. Če v urinu ugotovite ketone se posvetujte z zdravnikom še pred dodatno telesno dejavnostjo.

Obvladovanje ravni krvnega sladkorja med vadbo

Če je vaša raven krvnega sladkorja v krvi stabilna in v želenem območju, vi pa načrtujete vadbo za največ dve uri, vam medtem ni treba posebej meriti ravni krvnega sladkorja. Meritev vedno naredite ob spremembi počutja. Ne pozabite, da telesna dejavnost, ki traja dlje kot 2 uri, povzroči velika nihanja ravni krvnega sladkorja, zato po dveh urah le uporabite merilnik.

Če se vam zgodi, da se med vadbo raven krvnega sladkorja zniža pod vrednost 3,9 mmol/L, ukrepajte po pravilu 15-15. Najprej zaužijte 15 gramov ogljikovih hidratov, počakajte 15 minut, nato pa ponovno izmerite raven krvnega sladkorja. Če se vrednost ne zviša na 4,0 mmol/L ali več, ponovite ukrep. Kadar v eni uri po hipoglikemiji ne sledi redni obrok hrane, zaužijte dodatnih 15‒20 g ogljikovih hidratov in beljakovine. Za ukrepanje ob hipoglikemiji vedno izberite živila, ki jih sestavljajo enostavni ogljikovi hidrati, saj učinkujejo zelo hitro. Izogibajte se živilom, bogatim z maščobami, kot je npr. čokolada, ker bodo maščobe upočasnile hitrost vsrkavanja ogljikovih hidratov v krvni obtok.

Nekaj živil s 15 grami enostavnih ogljikovih hidratov:

  • 1/2 kozarca sadnega soka ali običajna (nedietna) gazirana pijača
  • 1 žlica sladkorja ali meda
  • glukozne tablete ali gel

 

Če se odpravljate na napornejšo telesno dejavnost, na primer tek na 5 km, s seboj vzemite glukozne tablete (če se krvni sladkor na hitro zniža). Na tekmovanjih je pametno nositi posebno oznako, da ste bolnik s sladkorno boleznijo – tako vam bo zdravstveno osebje lahko hitro nudilo potrebno pomoč ob nenadnih spremembah ravni krvnega sladkorja.

Če se vam pogosto merjenje ravni sladkorja v krvi zdi nadležno, se posvetujte z zdravnikom o možnosti za sistem za neprekinjeno merjenje ravni glukoze v medceličnini (angl. CGM). CGM zaznava s senzorjem, nato pa informacijo o vrednosti pošlje izbrani napravi, na kateri lahko spremljate trenutno stanje krvnega sladkorja. Le z nadzorom ravni krvnega sladkorja se lahko bolj posvetite zabavi in športu.

Ko v vsakodnevno družinsko življenje uvedete redno telesno dejavnost, je zelo pomembno ob tem preverjati raven krvnega sladkorja. Tako se lahko izognete kratkoročnim in poznim zdravstvenim zapletom. Pomembno je imeti v mislih, da intenzivnejša telesna vadba pripomore k znižanju ravni glukoze v krvi še več ur po sami vadbi, zato ne pozabite na redno merjenje ravni krvnega sladkorja pred in med vadbo ter po njej.

Pomnite: biti telesno aktiven je ključni dejavnik pri vodenju sladkorne bolezni in dobro dene tudi vsem, ki se vam pridružijo.