Obožujete piškote? Le kdo jih ne!
Čeprav si vsak dan prizadevamo za ukrotitev sladkorne pošasti v aplikaciji mySugr, je krotenje notranje piškotne pošasti druga zgodba.
Čeprav si vsak dan prizadevamo za ukrotitev sladkorne pošasti v aplikaciji mySugr, je krotenje notranje piškotne pošasti druga zgodba.
Med prazniki nam piškoti še pogosteje zadišijo in so nam na voljo. Da bi z manj slabe vesti posegli po okusnih piškotih, vam v nadaljevanju ponujamo tri izvrstne recepte. Z znižanjem zunanje temperature ima naše telo večjo potrebo po toploti. Nekatera makrohranila pri presnavljanju sproščajo več toplote kot druga – ta proces imenujemo s prehranjevanjem povzročena termogeneza. Zato si ne ženite k srcu, če vam pozimi diši več sladkorja in maščobe. To je povsem normalno.1
Za vas smo sestavili tri zares preproste recepte za piškote, da boste lažje potešili željo po okusnih piškotih in uživali v njih. Ne glede na to, ali prirejate zabavo ali si želite le privoščiti okusen prigrizek ob kaminu, vam ponujamo čokoladne piškote, piškote z nizko vrednostjo ogljikovih hidratov, pa tudi veganske kekse. Za vsakogar nekaj.
Količina: 30 piškotov
Veliko čokolade, ki jo lahko kupimo v trgovini, je polno rafiniranega sladkorja. Zato čokolada ne velja za posebej zdravo živilo. Vendar ali ste vedeli, da je čisti kakav pravzaprav izvrsten vir magnezija? To mikrohranilo pa na naše telo zelo dobro vpliva. Pravzaprav izboljša občutljivost za inzulin2 in presnavljanje ogljikovih hidratov, saj je kofaktor encima za glukozo.3
Količina: 11 piškotov
Pri prehodu na dieto z malo ogljikovih hidratov se ti pogosto nadomestijo z maščobami. Čeprav je dobro v prehrano dodati več zdravih maščob, ne smemo pozabiti, da vse maščobe niso enake. Pomembno je razlikovati med nasičenimi (v predelanem mesu, kokosu in palmovem olju) in nenasičenimi maščobami (v avokadu, ribah in oljčnem olju). Kakšna pa je razlika?
Nasičene maščobe so enostavne dolge verige maščobnih kislin. Nenasičene maščobe pa so dolge verige maščobnih kislin, prekinjene z eno ali več dvojnimi vezmi. Na splošno prehranske smernice priporočajo omejitev količine nasičenih maščob v prehrani na manj kot 10 odstotkov in povečanje količine nenasičenih maščob.4 Dodatek orehov v piškote je dober način vključevanja zdravih maščob v prehrano.
Količina: 12 piškotov
Uživanje več nenasičenih maščob je zelo koristno. Priljubljeni viri zdravih maščob vsebujejo omega 3 in omega 6. Ste se kdaj vprašali, zakaj taki imeni? Povezani sta s položajem dvojne vezi. Omega 3 ima vez, ki se začne na tretjem ogljikovem atomu, dvojna vez pri omega 6 pa se začne na šestem atomu.
Z dodatkom chia semen v piškote poskrbimo za več maščobnih kislin omega 3 v prehrani. Tako lahko uživamo v okusnem prigrizku in hkrati izkoristimo njegove prednosti za zdravje.5
1. Klaas R Westerterp. Diet induced thermogenesis. Nutr Metab (Lond) 2004;1:5. Published online 2004 Aug 18.
2. Wild S, Roglic G, Green A, Sicree R, King H. Global prevalence of diabetes: estimates for the year 2000 and projections for 2030. Diabetes Care 2004;27:1047-1053.
3. Belin RJ, He K. Magnesium physiology and pathogenic mechanisms that contribute to the development of the metabolic syndrome. 2007;Jun;20(2):107-29.
4. Arne Astrup, Faidon Magkos, Dennis M. Bier, J. Thomas Brenna, Marcia C. de Oliveira Otto, James O. Hill, Janet C. King, Andrew Mente, Jose M. Ordovas, Jeff S. Volek, Salim Yusuf, Ronald M. Krauss. Saturated Fats and Health: A Reassessment and Proposal for Food-Based Recommendations: JACC State-of-the-Art Review. Journal of the American College of Cardiology, Volume 76, Issue 7, 2020.
5. Bartosz Kulczyński, Joanna Kobus-Cisowska, Maciej Taczanowski, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska. The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds – Current State of Knowledge. Nutrients. 2019 Jun;11(6):1242.
Novičnik Accu-Chek
Prijavite se lahko na obveščanje o novostih pri samokontroli sladkorne bolezni in o novih izdelkih Accu-Chek.