Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Vadba za otroke, ki to ni, pa vendarle pospeši srčni utrip

Otrokom s sladkorno boleznijo koristi telesna vadba prav tako kot odraslim. Pomaga jim ohranjati raven krvnega sladkorja v ciljnem območju, pripomore k zdravju srca in drugih mišic, čudežne učinke pa ima tudi na čustveno zdravje in samozavest. Če vaš otrok ne mara športnih dejavnosti, ne skrbite. Poznamo še veliko drugih načinov, kako ga spraviti s kavča.

Zabava na prostem

 • Živalske dirke. Na listke zapišite imena raznih živali in jih dajte v vrečko ali škatlo. Nekaj dobrih primerov: žaba, ptica, zajec in morski pes. Vsak od igralcev izžreba eno žival, nato pa priredijo medsebojno tekmovanje do ciljne črte. Vsak posnema tek in gibanje živali, ki jo je izžrebal.
 • Hulahup. Poceni telovadno orodje, ki potrebuje le 10 minut vrtenja, da bodo tudi vaši otroci navdušeni.
 • Sledenje vodji. Se spomnite? Vodja teče (se plazi, poskakuje ali pleše) v krogu, drugi pa mu sledijo in ga posnemajo. Čez tri minute se vodja zamenja.
 • Lovljenje. Žoge in žogice so zabavne, poskusite pa lahko tudi z napolnjenimi vodnimi baloni, veliko vadbeno žogo ali celo z veliko plišasto igračo. Če vaši otroci še vedno zavijajo z očmi, jim ponudite izziv z jajci. 
 • Ristanc. Na dvorišče s kredo narišite ristanc z desetimi polji in skačite. Saj se še spomnite tudi vi iz otroštva, kajne? Igro lahko naredite še malo zahtevnejšo tako, da narišete različno velike kvadrate. 
 • »Ciljanje« z vodnimi baloni. Ali je lahko kaj še bolj zabavno od metanja vodnih balonov drug v drugega na vroč poletni dan? Vsak igralec začne s petimi baloni. Prvi, ki z vsakim od balonov zadene druge igralce, zmaga. Ali izgubi tisti, ki je najbolj moker. Ali rečemo, da zmaga najbolj suh. Ali pa sploh ni pomembno, kaj rečemo, da se le zabavamo. 
 • Le sprehod. Po večerji pojdite na družinski sprehod. 

Če vreme ni pravo za zunanje igre, poskusite katero od naslednjih v notranjih prostorih.

 • Odbojka z baloni. Preizkusite se, kako dolgo obdržite balon v zraku med odbijanjem, ne da bi se dotaknil pohištva ali tal. Prelahko? Vzemite več balonov in vse obdržite v zraku.
 • Zamrznjeni ples. Plešite kot nori, dokler didžej ne ustavi glasbe. Takrat se vsak ustavi v svojem položaju. Verjemite, da se boste nasmejali vsem nenavadnim položajem. Izmenjujte se na mestu didžeja. 
 • Drsanje v nogavicah. Če imate parket, obujte svoje najmehkejše nogavice, v predvajalniku izberite svojo najljubšo glasbo in nato drsajte in se vrtite po vsej hiši. Dokler niste na ledu (in pravilno trenirate), lahko delate tudi trojni aksel. 
 • Gibanje po abecedi. Lahko se lotite tudi gibov po abecedi, in to tako, da za vsako črko v abecedi skupaj določite plesni gib ali kakšen smešen položaj. Na primer, črko R poimenujete »ravnotežje«, in vsi morajo zdržati v ravnotežju na eni nogi 30 sekund, nato pa na drugi naslednjih 30 sekund. 
 • Vroča lava. Po vaši hiši teče vroča lava, zato je bolje, da ne stopite vanjo. Pustite otrokom skakati s kavča na stol in nato na blazino. Zmaga, kdor skoči na deset točk in se ne dotakne tal. Če padete v lavo, se vrnete na začetek.
 • Predkloni s prigrizkom. V manjšo skledo nasujte prigrizek – pokovke, borovnice, koščke jabolka ali kateri drug zdravi prigrizek. Košček ali grižljaj si privoščite ob vsakem predklonu. Zmaga, kdor prvi izprazni skledo. Pri tem ne priporočamo jogurta, razen če si ne želite posebnega izziva.
 • Čistilna dirka. Je v vaši hiši z otroki nered? Igrajte se čistilca in iz čiščenja naredite zabavno igro. Alarm na uri nastavite na 10 minut, nato pa tekmujte, koliko stvari lahko vsak pospravi ali očisti v tem času. Zmagajo vsi.

Vir:
Dowshen S. Sports, exercise and diabetes. KidsHealth [spletni vir], oktober 2015 [dostop 9. januarja 2018]. Washington, DC. Dostopno na http://kidshealth.org/en/kids/sports-diabetes.html#.