Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako v živilih najdemo maščobo

Če bi kdo iz svoje prehrane želel izločiti nepotrebno maščobo, bi mu lahko priporočili, da za kosilo poje le juho in sendvič, na splošno več solat in izbira sladice, v katerih je malo nasičenih maščob. Sliši se dobro, kajne?

Žal ni tako preprosto. Dejstvo je, da so nasičene maščobe in transmaščobne kisline tudi v živilih, ki se zdijo zdrava. Pa poglejmo, kje.

Solatni preliv. Vsa hrustljava in slastna zelenjava je izvrstna, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Vendar pa 20 gramov maščobe v eni žlici (15 mL) preliva, polnega maščob, lahko zmanjša koristi solate – še posebno zato, ker ga veliko ljudi zaužije kar tri- ali štirikrat več od priporočene količine. Izberemo lahko preliv z ekstra deviškim oljčnim oljem, repičnim oljem ali jogurtom ter si vse odmerimo po žlicah.

Sendviči. Preden si začnemo pripravljati sendvič, premislimo, katere dodatke res potrebujemo. Ne pretiravamo z majonezo, ampak jo uporabimo le zmerno, ali pa namesto nje poskusimo z gorčico. Izogibamo se pripravljenim solatam s piščančjim mesom ali tunino, saj je v njih pogosto precej polnomastne majoneze. Izmislimo si povsem svoj recept za sendvič, uporabimo tunino ali kuhano piščančje meso in dodamo narezano zelenjavo, privoščimo si kisle kumarice ali sveža zelišča.

Pakirani pekovski izdelki. Kateri koli pekovski izdelki ali prigrizki s seboj prinašajo tveganje, da so vir transmaščobnih kislin – pite, torte, piškoti, čips, celo polnozrnati krekerji, ki zvenijo zdravo. Zakaj? Ker so zaradi vsebnosti transmaščobnih kislin živila dlje sveža. Preverite podatke o hranilni vrednosti – če najdete zapis o »delno hidrogeniranem« ali »hidrogeniranem« olju, so v izdelku transmaščobne kisline.

Ne v arašidovem maslu. Res je, drugače, kot se zdi, vendar pa je v arašidovem maslu zares le nekaj gramov nasičenih maščob in sledi hidrogeniranega olja. Pravzaprav ne vsebuje niti grama transmaščobne kisline. Preberite etiketo na izdelku in se izogibajte znamkam z dodanim sladkorjem ali olji.

Zdaj ko vemo, kje na nas prežijo slabe maščobe, jih poskusimo omejiti v svoji prehrani in se odločamo za bolj zdravo izbiro.

WebMD. Healthy eating with diabetes: Your menu plan. Manage your diabetes head2toe [Internet]. New York, New York [pridobljeno 5. decembra 2017]. Dostopno na: https://www.webmd.com/diabetes/head2toe-15/diabetes-meal-plan?page=2.

Mayo Clinic. Diabetes diet: Create your healthy eating plan [Internet]. Rochester, Minnesota: 25. marec 2017 [pridobljeno 5. decembra 2017]. Dostopno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295.

Segal R, Robinson L. Choosing Healthy Fats [Internet]. Santa Monica, California: oktober 2017 [pridobljeno 5. decembra 2017]. Dostopno na: https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm.