Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Koliko veste o ogljikovih hidratih?

Preberite naslednjih šest trditev in presodite, katere so pravilne.

  1. Meso vsebuje le malo ogljikovih hidratov.
  2. V porciji limskega fižola je ogljikovih hidratov toliko kot v rezini kruha.
  3. Glede na oznake na proizvodih je v 20 g sladkanih koruznih kosmičev 27 gramov OH, v 20 g mislijev (žitaric) z veliko vlaknin pa 38 gramov OH. Očitno je za vaš krvni sladkor bolje jesti koruzne kosmiče. 
  4. Meso rakovice in podobni proizvodi vsebujejo zelo malo ogljikovih hidratov. Navsezadnje je vse to morska hrana.  
  5. Če na nalepki piše »brez sladkorja« ali »z manj maščobe«, potem to pomeni tudi malo ogljikovih hidratov. 
  6. Ogljikove hidrate moramo šteti le v hrani. 

 

1. Meso vsebuje le malo ogljikovih hidratov.

Narobe. »Malo« je relativen pojem. Večina vrst mesa prispeva v eni porciji res le približno pol grama ogljikovih hidratov, vendar pa jih nekatere vrste mesa vsebujejo več. V jetrih je na primer več kot 5 gramov OH v 110-gramski porciji. Industrijsko predelano meso, klobase in podobni mesni izdelki vsebujejo tudi sladkor in druge dodatke, ki so vir precejšnje količine ogljikovih hidratov. Včasih je to razvidno že iz imena – na primer glazirana svinjska pečenka ali hrustljavo zapečena svinjska rebrca v sladki omaki.

 

2. V porciji limskega fižola je ogljikovih hidratov toliko kot v rezini kruha.

Pravilno. V pol skodelice (40 g) kuhanega limskega fižola je približno 17 gramov OH, v eni rezini (28 g) kruha iz kislega testa pa jih je 16 gramov. Druge vrste zelenjave z veliko ogljikovih hidratov so buče, fižol v zrnju, artičoke, koruza, grah, sladki krompir in navadni krompir. V zelenjavi brez škroba, kot so šparglji, brokoli, stročji fižol, špinača in bučke, je le približno 5 gramov ogljikovih hidratov na porcijo.

 

3. Glede na oznake na proizvodih je v (20 g  koruznih kosmičev 27 gramov OH, v 20 g mislijev (žitaric) z veliko vlaknin pa 38 gramov OH. Očitno je za vaš krvni sladkor bolje jesti koruzne kosmiče.

Narobe. Res pa je tole malo spolzko področje. Vemo, da pri živilih z veliko vlakninami lahko odštejemo količino vlaknin od skupne količine ogljikovih hidratov. Misliji, ki smo jih uporabili za primerjavo, imajo res veliko vlaknin v 20 g, tako da je količina ogljikovih hidratov, ki vpliva na krvni sladkor, v tem primeru 17 g v porciji. To pa je veliko manj kot v koruznih kosmičih. Morda ne boste potrebovali velikega odmerka bolusa, vlaknine pa vam bodo pomagale, da do naslednjega obroka ali prigrizka ne boste občutili prevelike lakote.

 

4. Ker so meso rakovice in podobni proizvodi morska hrana, je v njih malo ogljikovih hidratov.

Narobe.  Rakove palčke in meso rakovic, ki se pogosto uporabljajo v restavracijah ali v morski solati, lahko prispevajo približno 13 gramov ogljikovih hidratov v 83-gramski porciji. Načeloma pri ribah ne štejemo OH ker jih v sveži ribi res ni. Treba pa je biti previden pri industrijsko predelanih živilih – vedno preberimo, kaj piše na embalaži in nalepki z deklaracijo.

 

5. Če na nalepki piše »Brez sladkorja« ali »Z manj maščobe«, potem to pomeni tudi malo ogljikovih hidratov.

Narobe. Več ko je obljubljeno na embalaži, toliko bolj pozorno je treba prebrati drobni tisk na deklaraciji. Navadna majoneza na primer nima ogljikovih hidratov. V žlici (15 g) majoneze brez maščobe pa jih je lahko do 4 grame. To ne pomeni, da odslej kupujte le navadno majonezo – le pozanimajte se o natančni količini OH. Piškoti brez sladkorja? Vsaj ena blagovna znamka vsebuje vsaj 15 gramov ogljikovih hidratov (v enem piškotu).

 

6. Ogljikove hidrate moramo šteti le v hrani.

Pravzaprav ni res. Ne pozabite, da so ogljikovi hidrati tudi v pivu, vinu in mešanih pijačah, kot je na primer voda z okusom ali športni napitki z okusi.

Če povzamemo? Nikoli ne predvidevajte ali ugibajte. Preverite, kaj piše na oznakah in nalepkah na proizvodu.

Obožujete mite in neresnice? Preberite več – zapise Rive Greenberg na The Huffington Post

USDA Food Composition Databases [Internet]. Washington (DC): Software developed by the National Agricultural Library; 2015 [spremenjeno maja 2016; citirano 5. decembra 2017]. Dostopno na https://ndb.nal.usda.gov/ndb/.