Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

S sladkorno boleznijo v restavraciji

Že od svetovnega dneva sladkorne bolezni 2018 si postavljamo provokativno vprašanje, kako je sladkorna bolezen lahko v pomoč vaši družini. Zagotovo je obladovanje sladkorne bolezni zahtevno, vendar smo prepričani, da našim družinam prinaša tudi priložnost za boljše razumevanje zdravja in za skupno oblikovanje bolj zdravih navad.

Eden od pomembnejših vidikov vodenja sladkorne bolezni – ali zdravja na splošno – je uravnotežena in zdrava prehrana. Želite zmanjšati vnos ogljikovih hidratov in sladkorja, povečati vnos beljakovin in zelenjave ter zaužito hrano skrbno odmerjati v pravih porcijah? Premislite ob vsakem povabilu prijatelja na večerjo ali če želi vaša družina v najljubšo restavracijo. Visokokalorične sestavine, premalo informacij o prehranski vrednosti živil na meniju in nepredvidljiva velikost porcij – morda se vse to zdi kot ruska ruleta.

Z malo spretnosti načrtovanja lahko uživate tudi na večerni zabavi, pozno v noč, s svojimi najbližjimi in brez občutka krivde – morda boste poleg tega še dober zgled drugim, ki bodo z vami sedeli za mizo.

 

Informacije o prehranski vrednosti 

Ob današnjih raznolikih prehranskih potrebah prebivalstva so tudi restavracije že spoznale, da je dobro priskrbeti informacije o prehranski vrednosti hrane v ponudbi. Nedavne raziskave so celo pokazale, da ljudje zaužijejo za 12 % manj kalorij v restavracijah, ki imajo v meniju zapisane prehranske vrednosti. Ker so te informacije običajno obsežne, jih podjetja objavijo na svojih spletnih straneh in manj pogosto v meniju. Tako svoj obrok lahko izberete in načrtujete, še preden stopite skozi vrata restavracije. Poglejte le na njihovo spletno stran in vnaprej načrtujte, kaj boste naročili. Če želenih informacij ne najdete, pokličite po telefonu in prosite zanje. 

 

Bodite pozorni na čas obroka

Ohranjanje krvnega sladkorja v priporočenem območju je dnevna obveznost vsakega s sladkorno boleznijo, tudi kadar se odločite za dieto ali telesno vadbo, ki lahko vpliva na raven glukoze v krvi. Poleg tega je del vodenja sladkorne bolezni še časovno načrtovanje, saj ne smemo pozabiti, da odmerek insulina začne delovati 15–20 minut po vbrizganju. Za vas je to pomembno zato, da boste insulin vzeli pravočasno, tudi če jeste v restavraciji. Če pred obrokom načrtujete telesno vadbo, ne izpuščajte obrokov in bodite pozorni na svoj krvni sladkor. Tako se lahko izognete vmesnim prigrizkom.

 

Nadomestki za ogljikove hidrate in sladkorje

Tako kot doma lahko tudi v restavraciji najdete zdravo izbiro. Poskusite s katerim od naslednjih trikov za zdravo in slastno naročilo. 

  • Odpovejte se kruhu. Če vam diši sendvič ali hamburger, si slastno sredico raje ovijte v solato ali pa se odpovejte le kruhu. Poleg tega boste dajali zelo eleganten vtis, če boste puranjo šunko jedli z vilicami in nožem.
  • Za prilogo raje naročite zelenjavo namesto škrobnih živil. V restavracijah v prilogi običajno ponudijo stročnice ali krompir; vi pa se lahko odločite za na pari kuhan ali popečen brokoli ali cvetačo, ki vam prav tako zagotavljata občutek sitosti. 
  • Vlaknine zagotavljajo sitost. Vlaknine so koristne, ker jih telo ne razgradi, zato ne zvišujejo ravni krvnega sladkorja. Prav tako dajejo občutek sitosti in ne prenajedenosti. Poiščite avokado, lečo ali artičoke, seveda pripravljene na zdrav način. 

Velikost porcije

Povsod po svetu so porcije v restavracijah precej velike. Pogosto se zgodi, da je pred vami še vedno nekaj grižljajev, čeprav ste že popolnoma siti. Nič hudega. Ponujamo vam nekaj idej, kako si odmeriti ravno prav hrane, tudi kadar sami ne nadzorujete količine porcij.

  • Še preden natakar prinese naročeno hrano, ga prosite za škatlo, v kateri boste nekaj hrane odnesli domov. Nato si vanjo preložite polovico porcije, takoj ko jo prejmete, da je zagotovo ne boste pojedli. 
  • Lepo je deliti. S katerim od gostov izza omizja se dogovorite, da si bosta delila eno porcijo. Tako boste pojedli le polovico. 
  • Najpomembnejša je voda. Če med obrokom popijete veliko vode, boste prej siti, tako da je manj možnosti, da zaužijete preveč hrane. Nedavno je bilo znanstveno dokazano, da so bolniki na dieti izgubili 30 % več telesne mase, če so veliko pili.

Obedovanje v restavraciji je zabaven in odlično preživet čas z družino. V slastnem obroku lahko uživa prav vsak družinski član – tudi s sladkorno boleznijo – brez prevelikih skrbi glede vnaprejšnjega načrtovanja in vrste hrane na krožniku.