Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Česa vrednost HbA1c ne pove o urejenosti krvnega sladkorja?

Imate kdaj občutek, da laboratorijski izvid HbA1c ni v skladu z vašimi pričakovanji? Je vrednost previsoka ali prenizka? V tem članku je nekaj dejstev o tem, da vrednost HbA1c pravzaprav res ne pove vsega.

Vrednost HbA1c je lahko izmuzljiva in njeno preverjanje je včasih, kot bi odpirali skrivnostno skrinjico. Lahko se tresete in tresete, kolikor želite, pa je pogosto ta vrednost kaj povsem drugega, kot ste pričakovali. Torej ni presenečenje, ko izvemo, da HbA1c ne govori celovite resnice o urejenosti krvnega sladkorja? 

 

HbA1c je pogosto le polovica zgodbe

Vrednost HbA1c je tako imenovani zlati standard. Na splošno daje vam in zdravniku grob vtis o krvnem sladkorju v zadnjih 8–12 tednih. Vendar HbA1c pogosto pove le polovico zgodbe, zato je vredno večkrat podrobneje pogledati v zakulisje teh skrb vzbujajočih številk.

Kadar imate v krvi veliko glukoze in je bila vaša povprečna izmerjena vrednost glukoze v zadnjih nekaj mesecih visoka, bo tudi izmerjena vrednost HbA1c visoka. Meritev HbA1c vam tako dejansko pove, kako dobro ste nadzorovali sladkorno bolezen.

Merjenje vrednosti HbA1c je merjenje hemoglobina (barvilo rdečih krvničk), na katerega se kemično veže glukoza. Pri ljudeh brez sladkorne bolezni je ta vrednost povprečno 5 odstotkov. To pomeni, da je približno 5 % hemoglobina glikirano (vezano z glukozo). Vezana količina hemoglobina je odvisna od povprečne ravni krvnega sladkorja, tj. povprečja. In ker je HbA1c v resnici le povprečje, je smiselno, da je sestavljeno tako iz dobrih vrednosti krvnega sladkorja kot iz vrednosti, ki so zunaj ciljnega območja. Z drugimi besedami, človek z razmeroma stabilnim krvnim sladkorjem ima lahko popolnoma enak HbA1c kot nekdo, pri katerem krvni sladkor zelo niha v obe skrajnosti.

Vrednost HbA1c 7,2 %, dosežena s stabilnimi vrednostmi sladkorja v krvi, ni nujno slabša od vrednosti HbA1c 6,7 %, dosežene z velikimi nihanji. Za vizualne tipe smo to točko ponazorili z grafom:

 

Kaj se zgodi med odčitki glukoze?

Mnogo ljudi s sladkorno boleznijo meri krvni sladkor le pred jedjo. Tako ne more opaziti zvišanja ravni krvnega sladkorja po obroku. V tem je težava. Ta postprandialna zvišanja ravni glukoze v krvi, tudi če so kratkotrajna, lahko dolgoročno negativno vplivajo na vrednost HbA1c.

 

Tehnologija lahko premosti ovire

Tudi če verjamete, da je raven vašega krvnega sladkorja v normalnem območju v času vašega preverjanja, je vsekakor vredno občasno opraviti nekaj dodatnih meritev. Za začetek je najbolje dve uri po obroku, priporočljivo pa tudi zjutraj na tešče in pred spanjem. 

Tisti, ki uporabljate neprekinjeno merjenje glukoze v medceličnini ali kateri drug sistem za samodejno spremljanje glukoze, ste lahko srečni. Ta dva sistema vam omogočata, da skoraj v celoti ocenite svojo presnovno urejenost v realnem času. Puščice trenda prikazujejo, kam se trenutno premika vaš sladkor, in omogočajo ciljno intervencijo. To omogoča strožji nadzor nad urejenostjo glikemije in več časa v ciljnem območju. 

 

Kaj vpliva na vrednost HbA1c POLEG glukoze?

Verjeli ali ne, obstaja nekaj dejavnikov, ki lahko povzročijo lažno visoko ali lažno nizko vrednost HbA1c. Kot smo že omenili, je odčitek HbA1c odvisen od preživetja (»posladkane«) rdeče krvničke. Običajna življenjska doba je približno 8–12 tednov, vendar se lahko razlikuje od osebe do osebe zaradi dednega »nenormalnega hemoglobina« oziroma od glukoze neodvisnih dejavnikov.

 

Vzroki za lažno visoke vrednosti

Če rdeče krvničke živijo dlje, kot je bilo pričakovano, ima sladkor več časa za združitev s hemoglobinom v njih. To povzroči napačno visoko vrednost HbA1c. Nekaj razlogov, ki niso povezani s sladkorno boleznijo:

Anemija zaradi pomanjkanja železa: stanje, pri katerem se oblikuje premalo rdečih krvnih celic; le nekaj razpoložljivih bo živelo dlje in bo imelo več časa za združitev s sladkorjem.

Moteno delovanje ledvic: anemija se tukaj pojavi tudi zaradi zmanjšane tvorbe hormonov obolele ledvice. Opozorilo: HbA1c lahko poveča do 3 % tudi pri ljudeh, ki nimajo sladkorne bolezni.

Zdravila: nekatera zdravila lahko zavirajo nastajanje zdravih rdečih krvnih celic. Imunosupresivi in ​​zaviralci proteaz lahko neposredno podaljšajo življenjsko dobo rdečih krvničk. Prav tako visoki odmerki acetilsalicilne kisline ali nekateri antibiotiki lahko vodijo do lažno visokih vrednosti HbA1c.

 

Vzroki za lažno nizke vrednosti 

Tako kot lahko določeni pogoji ali okoliščine povzročijo lažno visoke vrednosti HbA1c, je lahko tudi nizka vrednost HbA1c nepovezana z glukozo. Nekaj razlogov, ki niso povezani s sladkorno boleznijo:

Akutna izguba krvi: ne glede na to, ali gre za darovanje krvi ali zaradi nesreče ali operacije, akutna izguba krvi povzroči nastanek novih rdečih krvnih celic, ki imajo manj časa, da se vežejo s sladkorjem (saharizirajo). Zanimivo dejstvo: tudi le ena sama izguba krvi, slabe pol litra, zniža HbA1c za 0,5 za 6–8 tednov.

Dializa (izpiranje krvi): klinično čiščenje krvi. Med tem postopkom ima sladkor manj možnosti, da se veže na rdeče barvilo krvi.

Hemoliza in hemolitična anemija: stanje, ko se rdeče krvne celice uničijo prezgodaj.

Vitamina C in E: dolgotrajen vnos vitaminov C in E lahko zavira saharifikacijo rdečih krvnih celic.

Visoka nadmorska višina

 

Kako lahko aplikacija mySugr pomaga oceniti vaš HbA1c?

Ustvarjalci aplikacije mySugr dobro vemo, da je življenje s sladkorno boleznijo lahko zapleteno. Skoraj tretjina našega tima živi s sladkorno boleznijo tipa 1. Vemo, da je usmerjanje vrednosti HbA1c v pravo smer pogosto izziv.

Zato si prizadevamo, da bi vam čim bolj pomagali, da bi bila bolezen manj neprijetna tudi z oceno vrednosti HbA1c v aplikaciji mySugr. Lahko se razlikuje od laboratorijske vrednosti, vendar več vrednosti krvnega sladkorja vnesete v aplikacijo mySugr, natančneje se lahko oceni med posameznimi obiski pri zdravniku.

 

Majhen napredek – velik vpliv

Kot pri vsem drugem je tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni moč v znanju. Že majhne izboljšave zdravljenja, kot je izogibanje visoki porasti krvnega sladkorja po obroku, so zelo pomembne in učinkovite. HbA1c sam po sebi morda ne pove dovolj o urejenosti krvnega sladkorja, vendar je začetek. Lahko se bolj poglobite, tako da ocenite čas v ciljnem območju in običajna odstopanja v telesu.

Dodajte ustrezna orodja in podporo svojega zdravstvenega tima, pa boste na poti do boljšega zdravja.

Namig pošasti: Nočna faza spanja predstavlja velik del vašega celotnega krvnega sladkorja. Natančneje, ena tretjina. Torej, če vam uspe ponoči ohraniti raven krvnega sladkorja stabilno, boste dosegli že tretjino vrednosti HbA1c.