Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Čili in zdravi tudi za praznike

Čas razvajanja z jedačo in pijačo ter obiskovanja prijateljev in sorodnikov od blizu in daleč – nadzorovanje ravni glukoze v krvi je tudi v tem času zagotovo mogoče. Zapisali smo nekaj stvari, na katere ni dobro pozabiti na decembrskih srečanjih.

Prazniki so polni običajev, vendar to ne pomeni, da ni prostora za nove. Letos oblikujte zdravo tradicijo in uvedite kakšno spremembo. Lahko le sladico, prijazno za sladkorno bolezen, ali pa skrivalnice z otroki po božični večerji. 

Načrtujte čas za gibanje, tudi če ga boste morali skrajšati zaradi obveznosti in natrpanega urnika. Nič ni narobe, če ne greste v telovadnico, ker morate nakupiti božična darila, vendar pa si zvečer vzemite čas za kratek sprehod na svežem zraku. 

Pozanimajte se, kaj je na meniju, preden pridete na zabavo. Tako se lahko že prej ponudite, da za zabavo vi pripravite eno ali dve jedi, ki ju lahko jeste. 

Načrtujte še katero drugo dejavnost kot samo sedenje za jedilno mizo na družinskem srečanju. Zunaj se lahko lovite z otroki, greste na dolg sprehod ali pa se udeležite katerega od dogodkov v svojem kraju. Kar koli vas bo pet ur držalo stran od hrane, je dobro.

Posebna pozornost do količine hrane je med prazniki še pomembnejša. Če pred zabavo pojeste zdrav prigrizek, vam bo to zmanjšalo željo po hrani in vas odvrnilo od prenajedanja.

Ne pozabite na prigrizke in vodo. V prazničnem času ste bolj zaposleni z raznimi opravki kot običajno, več hodite po zabavah, kuhate, potujete ali sprejemate goste. Zato je pomembno, da poskrbite tudi, da ob tem zaužijete dovolj tekočine in ne izpuščate obrokov. 

Načrtujte svoje posladke. Na primer, če veste, da bo za sladico tista svetovna mamina jagodna torta, se odpovejte vsem jedem, bogatim z ogljikovimi hidrati, v prejšnjih hodih. 

Recite “Ne, hvala”, kadar vam gostitelj ponudi repete ali vam želi dotočiti pijačo, če tega ne želite. S tem niste nevljudni, gre za varovanje vašega zdravja. Poleg tega nič ne more prekiniti dobrega vzdušja bolj kot nenadzorovan krvni sladkor.

Pogosteje si merite raven glukoze v krvi. Spremembe v urniku spanja, telesne vadbe in prehranjevanja vplivajo na krvni sladkor, še posebno če zaužijete več prigrizkov in pijače kot po navadi.