Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Kako preživeti tudi slab dan

Vsak človek s sladkorno boleznijo ima dobre in slabe dni, dneve, ko so ravni glukoze v krvi v želenem območju, in dneve, ko preprosto nič ni prav. Kadar vas slab dan povsem obsede, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako ga kljub vsemu preživeti.

 

Pomemben je zorni kot

Spremenite svoje mišljenje, in spremenilo se vam bo življenje. Če na svojo sladkorno bolezen gledate kot na nekaj, na kar lahko vplivate, in kot na priložnost, iz katere se učite o svojem zdravju, ste naredili najboljši korak do boljšega vsakdana in bolj zdravega življenja. Ne pozabite na smeh! Humor nam spremeni pogled na vse stvari. Zato tako dobro odpravlja stres. Humor nas vsaj za trenutek odvrne od slabe volje in mrkih misli.

 

Pojdite le naravnost in naprej

Nihče ni popoln in na poti je veliko ovir, na katere lahko naleti vsak, res prav vsak s sladkorno boleznijo. Tudi če prehitro in preveč ukrepate ob nizki ravni GK, tudi če ocenite preveč ali premalo ogljikovih hidratov, ali pa pozabite zastaviti vprašanje svojemu diabetologu, ko ste v ambulanti – niste sami. Pomembno je, da se ne ustavite in da kar najbolje izkoristite preostanek dneva.

 

Kadar občutite stres

Če imate slab dan, stres lahko pripomore k zvišanju ravni glukoze v krvi.1 Ker pa stresa ne moremo  popolnoma odpraviti, ga lahko poskusimo upravljati. Bodite pozorni na to, kako stres občutite telesno in čustveno. Začnite se sproščati tako, da prekinete dejavnost, ki vam povzroča stres, tudi če za samo 5 minut. Odločite se za nekaj manjših sprememb v življenju, ki vam bodo olajšale stres, s katerim se spoprijemate danes.

 

Kadar vas preplavijo čustva

Kadar je raven glukoze v krvi izven ciljnega območja, se to pozna na vašem razpoloženju. Zato ukrepajte ob visokih in nizkih ravneh glukoze v krvi. Drugi načini za pomiritev so kratek sprehod, kopel ali prha, telefonski pogovor s prijateljem, ki mu lahko potožite o svoji stiski, dejavnost, ki jo obožujete, na primer poslušanje glasbe ali zapisovanje seznama stvari, za katere ste hvaležni – tudi za lekcije sladkorne bolezni.

 

Beseda o depresiji

Vsakdo je kdaj na tleh, depresija pa je drugačna. Žalost, bridkost, jeza –  vse to so običajna človeška čustva, ki jih občutimo vsake toliko in jih tudi odpravimo. Depresija pa je bolezen, ki povzroča močna občutja žalosti, bridkosti ali skrbi, ki kar nočejo izzveneti. Vaš osebni zdravnik ali farmacevt te bolezni morda ne bo takoj prepoznal. Če menite, da trpite za depresijo, prosite za pomoč. Prvi korak bo verjetno težak, vendar pa je to edini način, da začnete razumeti svoja občutja, kako vplivajo na vaše zdravje in kako morate ukrepati, da boste šli naprej.2

 

Več gibanja

Gibanje je eden od temeljev vodenja sladkorne bolezni. Če ste vznemirjeni ali zaskrbljeni, se boste počutili bolje že po kratkem sprehodu po soseščini. To vas namreč odmakne od vztrajanja v težavah, saj sprehod sproži endorfine, zniža raven krvnega sladkorja in morda boste ugotovili tudi, da ponoči bolje spite.

 

Poiščite družbo v Društvu diabetikov

Obdajte se z ljudmi, ki vam lahko pomagajo pri teku na dolge proge, čustveno ali telesno. Prijatelji in družina vas imajo radi, srečevati se z ljudmi, ki imajo podobne izkušnje in skrbi, pa je nekaj zelo posebnega.

 

Sami sebi bodite najboljši prijatelj

Včasih se morate zavzeti zase in vztrajati pri tem, da so vaše potrebe prepoznane in izpolnjene – v službi, doma ali med prijatelji. Ne dovolite, da bi si ljudje sami ustvarjali predstave o življenju s sladkorno boleznijo. Imejte pripravljene odgovore na najpogostejša vprašanja (na primer: Ali boš sploh kdaj še lahko jedel sladkor?), saj bodo le tako najbolje vedeli, kaj sladkorna bolezen je in kaj ni.

 

Dolgoročno zadovoljstvo

Tudi s sladkorno boleznijo je povsem mogoče biti srečen in zadovoljen, in to kljub vsem vzponom in padcem na poti. Skozi leta se veliko naučite s poskusi in napakami, vendar pa se z vsako novo informacijo o boljšem vodenju sladkorne bolezni počutite bolj varno in udobno. Sodelujte s svojim zdravnikom, da boste zdravi, kolikor le morete biti. Šteje prav vse. Sčasoma boste spoznali, da ste "Ne morem" nadomestili z "Zmorem" v prav vsakem vidiku svojega življenja in prav vsak dan.

1International Diabetes Foundation. Type 2 Diabetes and Stress. http://www.idf.org/sites/default/files/attachments/article_108_en.pdf . Dostop: 30. junij 2015.

2International Diabetes Federation. Diabetes education module 1.2, 2011: Self Management Education. http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download . Dostop: 30. junij 2015.